BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİran'dan ABD'ye rest: Kabul edilemez----

İran'dan ABD'ye rest: Kabul edilemez

İran'dan ABD'ye rest: Kabul edilemez
19 Şubat 2013 - 11:02 www.finansgundem.com

Batı’nın altın ithalatına kısıtlamayı kaldırma şartı ne? Tahran yönetimi ‘kabul edilmez’ öneriye ne cevap verdi

ABD ve müttefikleri, İran'a uranyum zenginleştirmeyi bırakması karşılığında altın ithalatına getirilen yaptırımları hafifletmeyi teklif edecek. Hedefte ise uranyum zenginleştirme kapasitesinin iki katına çıkarıldığı Fordow santrali var. ABD ve müttefiklerinin, altın ve diğer kıymetli madenlerin ticaretine ilişkin yaptırımların yumuşatılması karşılığında bir uranyum zenginleştirme tesisinin kapatılmasının isteyeceklerine dair haberler İran’da günün konusu oldu.
Nükleer programının barışçıl olduğunu her fırsatta dile getiren İran İslam Cumhuriyeti’nin 2006 yılında gizlice inşaatına başladığı Fordow santrali, hava saldırılarından korunması amacıyla bir dağın içinde yer alıyor. Geçen hafta Reuters; büyük güçlerin, altın ve diğer kıymetli madenlerin ticaretine getirilen kısıtlamaların azaltılması karşılığında İran’a Fordow’un kapatılmasını talep etmeyi planladıklarını duyurmuştu.
 KABUL EDİLEMEZ
İran Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Ramin Mihmanperest teklifinin kabul edilemez olduğunu söyledi. Mehr haber ajansının haberine göre Ramin Mihmanperest; "'Fordow’u kapatın, uranyum zenginleştirmeyi durdurun, biz de sizin altın işlemleri yapmanıza izin verelim diyorlar. Altın ticareti karşılığında bir ulusun haklarını elinden almak istiyorlar." dedi. Mihmanperest; nükleer çalışmalarla ilgili müzakerelerde İran'ın egemenlik haklarının dikkate alınması gerektiğini söyledi.
Batılı yetkililer tarafından geçtiğimiz hafta yapılan açıklamalarda altın ve diğer kıymetli madenlerin ticaretindeki kısıtlamaların azaltılması teklifinin, İran’a 26 Şubat'ta Kazakistan’ın Alma-Ata kentinde yapılacak toplantıda sunulacağı söylendi. Bu yıl yapılacak teklifin, altı büyük devletin geçen yıl gündeme getirdiği tekliflerin nispeten güncelleştirilmiş hali olduğu belirtildi.
İran Parlamentosu Milli Güvenlik ve Dış Politika Komisyonu Başkanı Alaaddin Burucerdi; Fordow’un asla kapatılmayacağını ve kapatma önerilerinin Siyonist rejime yardım etme amaçlı olduğunu söylerken; "Biz haklarımızın tanındığı mantıklı bir yaklaşım içeren müzakerelere hazırız. Tabii ki atılacak adımların eşzamanlı ve eşit ağırlıkta olması kaydıyla," dedi.
 NEDEN BU KADAR ÖNEMLİ
Fordow, İran'ın nükleer faaliyetleri konusundaki endişelerin merkezinde yer alıyor zira  Fordow’un uranyum zenginleştirmede ulaştığı kapasite, ABD ve müttefikleri tarafından nükleer silah geliştirmeye yönelik önemli bir adım olarak görülüyor. İran ise amacının tamamen barışçıl olduğunu ve uranyum zenginleştirmenin tıpta kullanılmak üzere daha yüksek dereceli izotop elde etmek için yapıldığını söylüyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)