BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemIrak son muharip ABD askerlerine veda etti----

Irak son muharip ABD askerlerine veda etti

Irak son muharip ABD askerlerine veda etti
21 Aralık 2021 - 13:28 www.finansgundem.com

Yeşil Bölge’ye fırlatılan füzelerde ‘üçüncü taraf’ suçlaması yeniden gündemde.

Irak’ın başkent Bağdat’ta şehir merkezinde bulunan Yeşil Bölge’de ABD Büyükelçiliği’ne yönelik roketli saldırıyı ‘Hayber Fatih’i Tugayı’ isimli bir silahlı grup üstlenirken, Hizbullah Tugayları Askeri Sözcüsü Cafer el-Hüseyni, bu saldırıyı ‘üçüncü bir tarafın kartları karıştırmak’ amacıyla gerçekleştirdiğini söyledi.

Şarkul Avsat'ın haberine göre, Hüseyni, açıklamasında, “Bağdat’taki ABD Büyükelçiliği’nin hedef alınması kartların karıştırılmasını amaçlıyor. Şüpheli taraflar dış gündemlere hizmet için kuşku uyandırıcı bir zamanlamayla bu eylemi düzenledi. Saldırının şekli ve Büyükelçiliği vurma gerekçesiyle sivillerin bombalanmaya kalkışılması, bu saldırıdan fayda sağlayanın düşman ABD olduğunu gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Irak hükümeti ABD ile olan Stratejik Diyalog görüşmelerinin 4’üncü turunda imzalanan ve ABD muharip güçlerin bu ayın sonuna kadar Irak’ı terk etmesini gerektiren anlaşmanın maddelerini hayata geçirmeye devam ediyor. Bu bağlamda, ABD’nin son muharip birlikleri konuşlandıkları Ayn el-Esed Üssü ve Askeri Havalimanı’ndan ayrıldı. Askeri bir heyet önümüzdeki günlerde Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) Erbil Havalimanı yakınında yer alan Harir Üssü’nde geriye kalan ABD güçlerinin çekilmesini denetleyecek. Bir güvenlik kaynağı, “Erbil ziyaretinin amacı, Bağdat ve Washington arasındaki son anlaşma uyarınca Harir Üssü’ndeki ABD muharip güçlerin çekilme sürecini takip etmek için üssü denetlemektir” dedi.

ABD’nin bu ayın sonunda Irak’tan çekileceğine şüpheyle yaklaştığı bilinen silahlı gruplar Yeşil Bölge’deki saldırıyı üstlenmezken, gözler çekilmenin tamamlanması için belirlenen tarihten (31 Aralık) sonraki sürece çevrildi. Seyyidü’ş Şüheda Tugayları, çekilmenin tamamlanmaması halinde yılbaşı gece yarısı ABD’lileri hedef alacağını ilan etti. Fakat asıl sorulması gereken sorular şunlar: ABD’lilerin hedef alındığı saldırılardaki sorumluluğunu reddetmeye devam eden silahlı gruplar, yılbaşı gecesi saldırı eylemleri yeniden başlayınca bu eylemlerin sorumluluğunu üstlenecekler mi? Saldırılar katyuşa füzeleriyle mi olacak yoksa ellerinde sonradan ortaya çıkacak yeni silahlar mı olacak? Bağdat tüm ABD muharip güçlerin çekilmesinde ısrar ederken, silahlı grupların gelecekteki muhtemel saldırılarıyla uzlaşamayan Irak hükümeti ile Iraklı siyasi gruplar, bu tür olası saldırılara karşı nasıl pozisyon alacaklar?

Irak Başbakanlığı Güvenlik Danışmanı Dr. Hüseyin Allavi, Şarku’l Avsat’a yaptığı açıklamada, “Uzun bir sancının ardından Irak hükümeti ile ABD hükümeti arasında varılan Stratejik Çerçeve Anlaşması ışığında Irak-Amerikan ilişkilerinin normal seyrine dönmesiyle mevcut Irak hükümeti, Irak Devleti’ni yeniden inşa etmeye çalışıyor. Irak Başbakanı Mustafa el-Kazımi, 2014’te Musul’un düşmesinden önceki süreçte Irak’ın DEAŞ terör örgütüyle mücadelesine yardım için uluslararası koalisyonun kurulması ve teçhizat desteği sunması gibi askeri rota üzerinde ilerleyen Irak-ABD ilişkilerini, askeri, güvenlik, istihbarat ve enerji alanlarındaki ortaklığın yanı sıra siyasi, ekonomi, kültür, sağlık, çevre ve eğitim gibi çok yönlü bir rotaya yöneltmeyi başardı. Muharip güçlerin 2017’den bu yana çıkması ve görevinin sona ermesi bekleniyordu. Fakat önceki iki hükümet uluslararası koalisyon dosyasını aşamadı. Ta ki Kazımi gelene kadar. Kazımi, 2020’de kurulan hükümetinin ilk aylarından beri bu ABD-Irak Stratejik Diyalog turlarını yeniden başlatma sorumluluğunu üslendi. Bu diyalog turlar oldukça ilerledi ve Irak siyasetinde muharip güçlere yaklaşımıyla ilgili yeni bir süreç yarattı. Bu sürecin temel noktası muharip güçlerin nihai bir şekilde bu yıl çıkması ve ilişkilerin (Iraklı güçlere) danışmanlık ve yardıma odaklanmasıdır. Dolayısıyla Irak-ABD ilişkiler normale dönüyor” dedi.

ABD muharip güçlerinin Irak’tan çekilmesi süreciyle ilgili Şarku’l Avsat’a bilgi veren bir kaynak, “ABD muharip güçlerinin görevinin sonlandırılması süreci başladı. İşlemler sürüyor. Bunların en sonuncusu, Irak güvenlik birimlerinin çekilen güçlerin noktalarını ve mühimmatlarını teslim almaktı. Iraklı bir komite Ayn el-Esed Üssü’nü ziyaret etti ve mühimmatların toplandığı yerde incelemede bulundu. Aynı zamanda uluslararası koalisyon güçlerinin Irak ordusu, Terörle Mücadele Birimi ve Iraklı güvenlik güçlerine teslim etmeye başladığı teknik ekipman ve teçhizattan bazı örnekler incelendi. Bazıları ABD’nin çekilmesini göstermelik diye niteleyerek tüm olan bitenlerin muharip güçlerin isimlerinin danışma hizmeti veren güçler olarak değiştirilmesinden ibaret olduğunu söylüyor. Gerçek ise bu tahminlerin aksini gösteriyor. Zira çekilme beklenenden daha hızlı adımlarla gerçekleşti ve çekilmenin tümüyle tamamlandığını ve bu güçlerin muharip görevlerinin sona erdiğini ilan etmek için sadece birkaç gün kaldı” diye konuştu.

Kaynak, konuşmasının devamında, “Bu çekilme, uluslararası toplumun, yabancı varlığa ihtiyaç duymadan kontrolü tamamen ele alabilecek aşamaya gelen Iraklı güçlere yönelik güveninin yanı sıra hükümetin gücünü ve diplomatik etkinliğini gösteriyor. Güvenlik ve askeri kurumlar arasındaki görev koordinasyonunda meydana gelen değişiklikler ve güvenlik alanına yapılan dokunuşlar, son bir yılda Irak güçlerine ciddi bir profesyonellik kazandırdı” dedi.

Irak’ta ABD koalisyon güçlerinin görevi sona erdi

 

Irak'a füze saldırısı

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)