BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakİnşaat malzemeleri sanayi üretimi yükseldi----

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi yükseldi

İnşaat malzemeleri sanayi üretimi yükseldi
22 Eylül 2023 - 11:00 www.finansgundem.com

Türkiye İMSAD tarafından hazırlanan İnşaat Malzemeleri Sanayi Bileşik Endeksi'ne göre, inşaat malzemesi sanayi endeksi 71,97 puana yükseldi.

Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından hazırlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi Ağustos 2023 sonuçları açıklandı. Ağustos ayında ekonomi politikalarındaki kararlılık ve siyasi destek faaliyetlerinin etkisiyle bir önceki aya göre 0,43’lük artış gösteren Bileşik Endeks, 71,97 puana yükseldi. Mevsimselliğin olumlu katkısı sonucu Faaliyet Endeksi’nin 2,1’lik artışla 143,1 puana yükseldiği ağustos ayında, Güven Endeksi ise 0,20’lik gerilemeyle 33,74 puana indi.

İnşaat malzemesi sektörünün çatı kuruluşu Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) tarafından her ay düzenli olarak yayımlanan İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi’nin Ağustos 2023 sonuçları açıklandı. Rapora göre ağustos, ekonomi politikalarında değişim kararlılığının görüldüğü ve sektöre olan desteğin arttığı bir ay oldu.

İnşaat malzemesi sanayi endeksi ağustosta da yükselişini sürdürdü

Türkiye İMSAD raporuna göre; İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi, yılın ilk yarısında yaşanan seçimler, çalışma gün sayısındaki azalma ve ekonomik belirsizlikler gibi sınırlayıcı unsurlardan kurtularak temmuz ayında olduğu gibi ağustos ayında da yükseliş gösterdi. Ekonomi politikalarındaki değişim ve yurt dışı pazarlardaki gelişmelerin belirleyici ana unsurlar olarak ön plana çıktığı ağustos ayında, İnşaat Malzemesi Sanayi Bileşik Endeksi bir önceki aya göre 0,43’lük artışla 71,97 puana yükseldi. Raporda, Bileşik Endeks’in yılın ikinci yarısındaki performansının, büyük ölçüde yeni ekonomi politikaları ve dış pazardaki koşullarla belirleneceği vurgulandı. Sıkılaşma ve yavaşlamanın ana tema olarak öne çıkabileceği belirtildi.

Sıkı para politikası faaliyetleri iyileştirdi

Rapora göre, ağustos ayında ekonomi politikalarına ilişkin belirsizliklerin önemli ölçüde azalmasının ve yurt içinde enflasyon ile mücadelede kararlılığın faaliyetler üzerinde de olumlu etkisi oldu. Tüm bu gelişmeler sonucu ağustos ayında alt faaliyet gruplarında yüksek oranda büyümeler gerçekleşti. Bu çerçevede Faaliyet Endeksi ağustos ayında bir önceki aya göre 2,1 puan artarak 143,1 puan seviyesinde gerçekleşti.

Yurt içi satışlar ağustos ayında bir önceki aya göre değişim göstermedi. Sıkı para politikasının etkileri görülmeye başlandı. Mevsimsellik ise olumlu katkı sağlamaya devam etti. Pazarlardaki yavaşlamaya rağmen ihracat ağustos ayında artış gösterdi. Üretimde seçim sonrası belirsizliklerin en aza inmesi ile yüksek bir artış yaşandı. Cirolar da önemli ölçüde genişledi. Raporda inşaat malzemesi sanayisinde faaliyetleri içeride ekonomi politikalarının, dışarıda ise yaşanan yavaşlamanın belirlemeye devam edeceği vurgulandı.

Güven Endeksi yurt içinde gerilemeye devam ediyor

Ekonomi çevreleri tarafından dikkatle izlenen Türkiye İMSAD raporuna göre; ağustos ayında iş koşullarındaki iyileşmeler, belirsizliklerin azalmış olması ve faaliyetlerdeki hızlı artışa rağmen Güven Endeksi sınırlı düşüş gösterdi. Güven seviyesi ağustos ayında bir önceki aya göre 0,20 puan azalarak 33,74 puana indi. Böylece Güven Endeksi kırılgan ve zayıf kalmaya devam etti. Türkiye ekonomisine ilişkin güven seviyesi çok sınırlı ölçüde düştü. İnşaat sektöründe ve inşaat malzemesi sanayisinde güven sınırlı ölçüde geriledi. Yurt içi pazarlarda güven ağustos ayında sınırlı ölçüde azaldı. İhracat pazarlarına olan güven ise önemli artışına devam etti.

Raporda, uzun süreli güven kaybının ardından güvenin yeniden tesisinin zaman alacağı aktarıldı. Öncelikle ekonomide önemli bir politika değişimi yaşandığına işaret edilerek, bu politikaların siyasi olarak sürdürülebilirliği konusunda halen bir güven sıkıntısı yaşandığı belirtildi.

Beklenti Endeksi seçimden sonra ilk kez iyileşme gösterdi

Rapora göre, ağustos ayında yükseliş gösteren bir diğer alan ise Beklenti Endeksi oldu. Ekonomide rasyonel zemine geri dönüş uygulamaları ve olası etkileri, beklentiler etkileyen en önemli unsurlar olarak öne çıktı. Bu kapsamda seçimden sonra ilk kez yükseliş gösteren Beklenti Endeksi, ağustos ayında bir önceki aya göre 0,4 puan arttı.

Türkiye ekonomisine ilişkin beklentilerdeki zayıflamanın durduğuna dikkat çekilen raporda, ekonomi politikalarının uygulanmasındaki kararlılığın beklentileri olumlu etkilediğine işaret edildi. Önümüzdeki üç aya ilişkin alınan yurt içi siparişlerde sınırlı düşüş gerçekleşirken, aynı sürece ilişkin alınan ihracat siparişleri ise ağustos ayında sınırlı bir artış gösterdi. İhracat pazarlarında durağanlığa rağmen sipariş artışları olumlu olarak karşılandı. Önümüzdeki üç ayın üretim, yatırım ve istihdam beklentileri de ağustos ayında bir önceki aya göre artış gösterdi. Yeni ekonomi politikalarının beklentilere etkileri ağustos ayında olumlu oldu.

İnşaat maliyetleri yüzde 15.67 arttı

 

İnşaat malzemeleri üretimi arttı

 

İnşaat malzemesi sanayi üretimi belirsizliklerin kalkması ile hareketlendi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)