BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomiİmzanın arkasındaki sır!----

İmzanın arkasındaki sır!

İmzanın arkasındaki sır!
07 Mayıs 2013 - 08:59 www.finansgundem.com

Japonlarla yapılan Sinop nükleer santral projesi anlaşmasındaki detay sonradan ortaya çıktı

Sinop nükleer santral projesini kazanan konsorsiyumdaki Japon şirketi, anlaşma sürecinde başlıca rolü üstlenirken Fransız ortaklarının arka planda kalması “siyasi nedenler”e bağlanıyor, “Fransız-Türk ilişkisi gergin olmayı sürdürüyor” yorumları yapılıyor.
Fransa’nın önde gelen gazetelerinden Le Monde, Fransa ile Türkiye arasındaki ilişkilerin “gergin” olmaya devam ettiğini savunduğu haberinde Sinop’ta inşa edilecek olan Türkiye’nin ikinci nükler santral anlaşmasının, Cuma günü Japonya Başbakanı Shinzo Abe’nin Türkiye ziyareti sırasında iki devlet arasında imzalandığına dikkat çekti.
“FRANSIZ ŞİRKETLERİ ARKA PLANDA KALDI”
Santrali gerçekleştirecek olan konsorsiyumda Japon Mitsubishi’nin yanısıra Fransız ortaklarının da bulunduğunu vurgulayan Le Monde, santralın reaktörlerini sağlayacak olan Areva gibi Fransız şirketlerinin “arka planda kalarak başlıca rolü” Japon ortağı Mitsubishi’ye bıraktıklarını kaydetti. Gazete, bu yaklaşımının “siyasi nedenler” ile izah edildiğini de belirtti.
Le Monde, son 12 yıldır özellikle Fransa’nın “Ermeni soykırımı”nı tanınması nedeniyle ikili ilişkilerin “gerginlikler ve yaptırım tehditleri” nden olumsuz etkilendiği yorumunu yaptığı haberinde “Bu nedenle ki Areva ihtiyatlı davrandı. Cuma günü imzalanan kontrat, bir Fransız firmasının (Türkiye’nin) kamu sektöründe elde ettiği ender başarılardan biri” diye yazdı.
Son dönemde Fransa’da cumhurbaşkanlığının “soykırımın reddi”ni cezalandırmaya yönelik yeni bir tasarı olasılığını incelemesinin Fransız şirketler arasında kaygıyı canlandırdığını kaydeden Le Monde, “Paris’te bir Türk diplomatı ‘Fransa’nın sanayi çıkarlarını rehine tutuyoruz’ diye vurguladı” dediğini belirttikten sonra haberini şu sözlerle noktaladı:
“Bazı büyük projeler, Fransız şirketleri tarafından dikkatle izleniyor özellikle ulaştırma sektöründe. Fransız-İtalyan konsorsiyumu Eurosam, örneğin, havasavar bir savunma sistemi için yarışıyor. Kontrat 3 milyar euro olarak tahmin ediliyor.”

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Bahar07 Mayıs 2013 09:49

    Ermeni soykırımını kabul edersen çok sevgili başbakanımızda nükleer santrali Fransa ile değil Japonlarla anlaşma yapar.