BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiIMF, Türkiye büyüme tahminini revize etti----

IMF, Türkiye büyüme tahminini revize etti

IMF, Türkiye büyüme tahminini revize etti
10 Ekim 2023 - 11:04 www.finansgundem.com

IMF, Türkiye için ekonomik büyüme tahminini 2023 yılında iç talebin beklenenden güçlü olması nedeniyle yukarı yönlü revize ederek %4 olarak açıkladı. Küresel ekonomi için ise 2024 büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti

Uluslararası Para Fonu(IMF), 25-29 Eylül 2023 tarihleri arasında Türkiye'ye yaptığı ziyarete ilişkin yaptığı açıklamanın ardından, bugün yayımladığı "Global Ekonomik Görünüm Raporu"nda da Türkiye'nin büyüme beklentisini yüzde 4,0 olarak açıkladı.

IMF'nin cuma günü gözden geçirmeyle ilgili yaptığı açıklamada, raporun "Global Ekonomik Görünüm Raporu"ndan sonra yazıldığı belirtildi.

Bugünkü raporda 2024 yılı için büyüme beklentisini yüzde 3,0 olarak açıklayan IMF, görünüm raporunda bunu yüzde 3,2 olarak revize etti.

IMF'nun cuma günü açıkladığı görünüm raporu ve bugünkü raporda açıkladığı tahminler şu şekilde:

Küresel ekonomi için 2024 büyüme tahminini aşağı yönlü revize etti

IMF yayınladığı raporda, bu yılın başlarında ekonominin yeniden toparlanmaya başlaması ve enflasyonun geçen yılın zirvelerinden aşağı çekilmesinde kaydedilen ilerlemeye rağmen, rahatlamak için henüz çok erken olduğunu vurguladı.

Ekonomik faaliyetin, özellikle yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilerde hala salgın öncesi patikanın gerisinde kaldığını ve bölgeler arasındaki farklılıkların giderek arttığını belirten IMF, "Çeşitli güçler toparlanmayı geciktiriyor. Bazıları pandeminin uzun vadeli sonuçlarını, Ukrayna'daki savaşı ve artan jeoekonomik parçalanmayı yansıtıyor. Diğerleri ise enflasyonu düşürmek için gerekli olan para politikasının sıkılaştırılmasının etkileri, yüksek borç nedeniyle mali desteğin geri çekilmesi ve aşırı hava olayları gibi daha konjonktürel nitelikte" dedi.

Küresel büyümenin 2022'de yüzde 3,5'ten 2023'te yüzde 3,0'a ve 2024'te yüzde 2,9'a yavaşlayacağı tahmin eden IMF, bu tahminlerin 2000-2019 döneminde ortalama olan yüzde 3,8 olan büyümenin altında kalmakta olduğunu işaret etti. IMF, 2024 yılı için küresel büyüme tahmininin, Dünya Ekonomik Görünümünün Temmuz 2023 Güncellemesine göre yüzde 0,1 puan düştüğünü de belirtti.

Gelişmiş ekonomiler için büyümenin 2022'deki yüzde 2,6'dan 2023'te yüzde 1,5'e ve 2024'te yüzde 1,4'e düşmesi bekleyen IMF, yükselen piyasa ve gelişmekte olan ekonomilerde büyümenin 2022'demki yüzde 4,1'den hem 2023 hem de 2024'te yüzde 4,0'a düşeceği öngördü. IMF, 2024 için büyüme tahmininin Çin'deki emlak sektörü krizini yansıtan 0,1 puanlık bir aşağı yönlü revizyon yansıttığını vurguladı.

IMF, "Orta vadede küresel büyümeye ilişkin tahminler yüzde 3,1 ile son on yılların en düşük seviyesinde ve ülkelerin daha yüksek yaşam standartlarını yakalama beklentileri zayıf. Küresel enflasyonun 2022'de yüzde 8,7'den 2023'te yüzde 6,9'a ve 2024'te yüzde 5,8'e düşerek istikrarlı bir şekilde azalacağı tahmin edilmekte. Ancak 2023 ve 2024 tahminleri sırasıyla 0,1 puan ve 0,6 puan yukarı yönlü revize edilmiştir ve enflasyonun çoğu durumda 2025 yılına kadar hedefe dönmesi beklenmemekte" dedi.

ABD borç tavanı geriliminin çözüme kavuşturulması ve İsviçre ile ABD makamlarının finansal türbülansı kontrol altına almak için kararlı bir şekilde hareket etmesi nedeniyle, görünüme ilişkin risklerin 6 ay öncesine kıyasla daha dengeli olduğu vurgulanan IMF raporunda, "Sert iniş olasılığı azaldı, ancak küresel büyümeye yönelik risk dengesi aşağı yönlü olmaya devam etmekte. Çin'deki emlak sektörü krizi derinleşebilir ve özellikle emtia ihracatçıları için küresel yayılmalar yaşanabilir" değerlendirmesi de yapıldı.

"Diğer yerlerde, yakın vadeli enflasyon beklentileri yükseldi ve çekirdek enflasyon baskılarının devam etmesine ve beklenenden daha yüksek politika faizleri gerektirmesine katkıda bulunabilir. Daha fazla iklim ve jeopolitik şok, ek gıda ve enerji fiyat artışlarına neden olabilir. yoğunlaşan jeoekonomik parçalanma, piyasalar arasında emtia akışını kısıtlayarak ek fiyat oynaklığına neden olabilir ve yeşil geçişi zorlaştırabilir" tespitlerini yapan IMF, artan borç servis maliyetlerinin ortasında, düşük gelirli gelişmekte olan ülkelerin yarısından fazlasının borç sıkıntısı içinde ya da yüksek risk altında olduklarını da vurguladı.

"Politika cephesinde hata payı çok az. Merkez bankaları, gerektiğinde potansiyel finansal stresi azaltmak için politika araçlarını kullanırken fiyat istikrarını yeniden sağlamalıdır" ifadelerini kullanan IMF, "Etkin para politikası çerçeveleri ve iletişim, beklentileri sabitlemek ve dezenflasyonun çıktı maliyetlerini en aza indirmek için hayati önem taşımakta. Maliye politikası yapıcıları bütçe manevra alanını yeniden inşa etmeli ve kırılganları korurken hedeflenmeyen tedbirleri geri çekmelidir. Büyümenin önündeki yapısal engelleri azaltmaya yönelik reformlar, enflasyonun hedefe düşüşünü yumuşatacak ve borçların azaltılmasını kolaylaştıracaktır" dedi.

Borç sıkıntısını önlemek için daha hızlı ve daha etkin çok taraflı koordinasyona ihtiyaç olduğunu vurgulayan IMF, iklim değişikliğinin etkilerini hafifletmek için de işbirliğine ihtiyaç olduğunu belirtti. IMF, bu işbirliğine değişimi ve yeşil geçişi hızlandırmak için gerekli minerallerin sınır ötesi akışının istikrarlı bir şekilde sağlanmasının da dahil olması gerektiğini vurguladı.

Financial Times: Türkiye'ye yatırımcı güveni artıyor

 

IMF'den Türkiye ekonomisi değerlendirmesi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)