BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİki yıl sonra Mısır'a ilk önemli ziyaret----

İki yıl sonra Mısır'a ilk önemli ziyaret

İki yıl sonra Mısır'a ilk önemli ziyaret
10 Kasım 2015 - 06:01 www.finansgundem.com

TOBB Başkanı Hisarcıklıoğlu'nun 3 kişilik heyetle yaptığı Kahire ziyareti "2 yıl sonra Mısır'a yapılan ilk üst düzey heyet ziyareti" olarak yorumlandı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Abdülfettah Sisi’nin 3 Temmuz 2013’te Muhammed Mursi’yi askeri darbeyle devirmesinden sonra siyasi ve diplomatik ilişkilerin en alt düzeye indiği Mısır’a önceki gece özel bir uçakla kritik bir ziyaret gerçekleştirdi.

Uğur Ergan'ın Hürriyet'te yer alan haberine göre Hisarcıklıoğlu ve beraberinde TOBB’dan üç kişilik uzman heyetin gerçekleştirdiği bu gezi, iki yıl aradan sonda Ankara’dan Kahire’ye yapılan en üst düzey ziyaret olması nedeniyle önem taşıyor. Önceki gece Kahire Uluslararası Havalimanı’nda Hisarcıklıoğlu ve yanındaki üç kişilik heyeti Türkiye’nin başkent Kahire’deki Maslahatgüzarı Elçi Müsteşar Ali Rıza Güney karşıladı.

Mısır medyasında geniş yer bulan ziyaret, iki yıl aradan sonra Türkiye’den üst düzey bir yetkilinin Mısır’ı ziyaret ettiği ve iki ülke arasındaki ticari ilişkiler adına önemli bir adım olarak değerlendiriliyor. Üst düzey olarak nitelenecek son ziyareti dönemin CHP milletvekilleri Faruk Loğoğlu ile Osman Korutürk, Eylül 2013’te Mısır yönetiminin daveti üzerine gerçekleştirmişti. 

SARAY ONAYLI İDDİASI

Ankara’dan yapılan resmi açıklamaya göre ziyaretin amacı, “İslam Ticaret Odaları Konferansı’na katılmak ve bu kapsamda Mısır Odalar Birliği yetkilileri” ile görüşmeyi içeriyor. Görüşmede Türkiye’nin Mısır’daki yatırımları ve ticaret hacmi gibi farklı konuların masaya yatırıldığı söyleniyor. Ancak başkent kulislerinde TOBB heyetinin bu ziyareti Dışişleri Bakanlığı’nın onayı olmadan gerçekleştiremeyeceği ifade ediliyor. Kulislerde ayrıca, seçim için kurulan geçici hükümette Dışişleri Bakanlığı görevini yürüten Feridun Sinirlioğlu ile Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan arasındaki yakın işbirliğine de dikkat çekilerek, “Erdoğan’ın hem Sinirlioğlu, hem de Hisarcıklıoğlu ile yakınlığı biliniyor. Bu nedenle ziyaretin Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın da bilgisi dışında olması mümkün değil” yorumları seslendiriliyor.

İHRACAT ARTIYOR

TOBB çevrelerinde ise iki ülke ilişkileri siyasi ve diplomatik açıdan en alt düzeye indirilmiş olsa da, son dönemde Türkiye’den Mısır’a ihracatta büyük bir artış olmasına vurgu yapılıyor. Bu nedenle ziyaretin iki ülke arasındaki ticari ilişkilerin daha da ileriye götürülmesi açısından büyük önem taşıdığı belirtiliyor. Anadolu Ajansı da ziyaretin, Mısır ticaret ve iş çevrelerinde de Türkiye-Mısır ticari ilişkileri bakımından olumlu bir adım olarak yorumlandığını bildirdi.

Suriye için aynı masada

TÜRKİYE ile Mısır en son 30 Ekim’de Viyana’da yapılan ikinci Suriye toplantısında aynı masaya oturmuşlardı. Rusya’nın ilk toplantı sonrası masada İran ve Mısır’ın da olması gerektiği görüşüne Ankara tepki göstermiş ancak bu geçmişteki kadar yüksek dozda olmamıştı. Ak Parti’nin 12 Eylül’de yapılan olağan kongresi öncesi eski ve yeni parti kurmaylarıyla biraraya gelen Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, “Türkiye’nin Mısır politikasında bazı değişiklikler yapması gerekiyor” diye yorumlanacak bazı değerlendirmeler yaptığı da ileri sürülmüştü.

Ticaret 3 milyar dolara yaklaşmıştı

TÜRKİYE ile Mısır arasındaki ticaret hacmi 2005 yılına kadar yarım milyar doların altındaydı. 2005 yılında yapılan antlaşmanın ardından Türkiye’nin Mısır yatırımları ve ticaret hacminde ciddi bir artış gözlendi. 2010 yılına gelindiğinde Mısır’daki Türk yatırımları 1 milyar doları geçmiş ve ticaret hacmi ise 3 milyar dolara yaklaşmıştı. 25 Ocak Devrimi’nin ardından Mısır’da yaşanan istikrarsızlık ortamı ve ardından 3 Temmuzda yaşanan askeri müdahale sonrasında Mısır’daki Türk yatırımları ve iki ülke arasındaki ticari faaliyetler kısmen etkilendi. Son dönemde Türkiye’nin Mısır’a ihracatında ciddi oranda artış gözleniyor. Hisarcıklıoğlu ve beraberindeki heyetin Mısır ziyareti, Mısır ticaret ve iş çevreleri tarafından Türkiye-Mısır ticari ilişkileri bakımından olumlu bir adım olarak yorumlanıyor.

Eurochambres ve ICCIA adına katıldı

EDİNİLEN bilgilere göre TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu Mısır’a iki uluslararası kuruluş adına katıldı. İslam Ticaret, Sanayi ve Tarım Odası (ICCIA) Başkan Yardımcısı olarak Mısır Ticaret Odaları Federasyonu ev sahipliğinde düzenlenen, İslam Ticaret Odası’nın 21. Yönetim Kurulu ve 31. Genel Kurul Toplantılarına katılan Hisarcıklıoğlu’nun, Avrupa Odaları Birliği (Eurochambres) Başkan Yardımcısı olarak da AB-Afrika Enerji Forumu’na katıldığı ve Eurochambres adına bir konuşma yaptığı bilgisi veriliyor. Hisarcıklıoğlu’nun, Mısır Odalar Birliği Başkanı Ahmet El Vekil ile de görüştüğü ve Türk Firmalarının Mısır’da yaşadığı sorunları gündeme getirdiği ifade ediliyor.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)