BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakİki AB ülkesi konut krizini hafifletmek için harekete geçti!----

İki AB ülkesi konut krizini hafifletmek için harekete geçti!

İki AB ülkesi konut krizini hafifletmek için harekete geçti!
19 Nisan 2023 - 13:33 www.finansgundem.com

İspanya ile Portekiz, konut fiyatları ve kiraların artışı nedeniyle yaşanan krizi, kamu konutlarıyla atlatmak için harekete geçti.


Avrupa Birliği'nde konut sıkıntısı yaşayan ülkelerden İspanya ile Portekiz, krizi aşabilmek için kamu konutlarına yatırım yapma kararı aldı.

İspanya'da 28 Mayıs'ta yerel seçimler, yıl sonunda da genel seçimlerin yapılması için gün sayılırken konut problemi ülkede en çok konuşulan konuların başında geliyor.

Açıklanan ilk plana göre; 2008'deki emlak krizinde iflas eden bankalardaki gayrimenkulleri satın alınmasıyla 2012'de kurulan Sareb adlı şirketin elindeki 35 bin konut uygun fiyatlarla kiraya verilecek. Sareb'e ait olan arazilere 15 bin konut daha inşa edilecek. Böylece hali hazırda 290 bin olan kamu konutu stoku artırılacak.

KİRA ARTIŞINA YÜZDE 3 TAVAN GÜNDEMDE

Ülke genelinde kira artışına yüzde 3'lük tavan fiyat uygulanması da gelecek hafta meclise sunulacak.

İspanya'da bir emlak portalının verilerine göre; martta kira ücretleri geçen yılın aynı ayına göre yüzde 10 arttı ve metrekare başına aylık 11,55 euroyu buldu.

İspanya'nın komşusu Portekiz'de ise ülkenin en büyük şehirleri olan Lizbon ile Porto'da konut fiyatlarında artış yaşanıyor. Geçen yıl 2026'nın sonuna kadar sosyal konutlara 2,4 milyar euro yatırım yapılması kararlaştırılmıştı. Geçen hafta da boş özel mülklerin devlet tarafından sosyal konuta dönüştürülerek kiralanmasına izin veren bir yasa meclise sunuldu.

AB'DE KAMU KONUTU ORANININ YÜZDE 7,5 OLDUĞU TAHMİN EDİLİYOR

Avrupa Birliği'nde kamu konutlarının yüzde 7,5 civarında olduğu öngörülürken Portekiz'de yaklaşık yüzde 2, İspanya'da ise yüzde 1 ila 3 arasında olduğu tahmin ediliyor. Fransa'da bu rakamın yüzde 14, İngiltere'de ise yüzde 17 olduğu belirtiliyor.

Avrupa'da gençlerin yüzde 32'sinin ailesinden ayrı yaşadığı kaydedilirken İspanya'da bu rakamın sadece yüzde 16 olduğu belirtildi. (Habertürk)

Birleşik Krallık'ta konut fiyat artış hızında gerileme

 

ABD'de konut başlangıçları beklentileri aştı

 

Konut fiyatları bir yılda yüzde 141,5 arttı

 

Kiracıya 'evden çık' dayağı!

 

Dava sayısı 2 kattan fazla arttı: Kira artışına limit beklentisi!

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • E.g.20 Nisan 2023 03:09

    ÜLKEMİZDE SOSYAL KONUT YAPMAYAN/VADETMEYEN BELEDİYE BAŞKANLARINA İLK YEREL SEÇİMLERDE OY VERİLMEMELİDİR GENEL SEÇİMLERDE DÜŞÜK GELİRLİLERİN BARINMA SORUNUNUN ÇÖZÜMÜ İÇİN KANUN ÇIKARMAYAN VEKİLLERE TEKRAR ADAY OLDUKLARI TAKTİRDE OY VERİLMEMELİDİR SEÇILEN VEKİLLER YEMİN EDERKEN "DÜŞÜK GRLİRLİLERİN HAKLARINI DA KORUYACAĞIM ONLARA KİRALIK SOSYAL KONUTLAR DA YAPILMASINI SAĞLAYACAĞIM "ŞEKLİNDE YEMİN ETMELİDİR SÖZÜNDE DURMAYANLARIN VEKİLLİĞİNE SON VERİLMELİDİR