BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemİhracatçı Rusya'nın gazına geldi----

İhracatçı Rusya'nın gazına geldi

İhracatçı Rusya'nın gazına geldi
18 Ekim 2014 - 09:16 www.finansgundem.com

İhracatçı, üreticiden yüksek maliyetli mal alıp Rusya'da düşük fiyata satmak zorunda kaldı.

Rusya'nın Avrupa Birliği'ne üye 28 ülkeden gıda alımını kesip Türkiye'den alımı artırma kararı ile gaza gelen ihracatçı zarar etti. Rusya'nın açıklamaları sonrası özellikle narenciye grubunda fiyatları yükselten üreticiden yüksek adetli ürün satın alan ihracatçı, arz fazlası yarattığı Rusya'da fiyatların düşmesine neden olunca yüzde 30 kayba uğradı. Akdeniz Yaş Meyve ve Sebze İhratatçı Birlikleri Başkanı Ali Kavak, "Rusya'nın yaptığı açıklamayla birlikte piyasada yüksek beklenti oluştu. Bu nedenle meyve sebze üretimi ile alakalı alakasız herkes bu işe girdi. Diğer taraftan da üretici Rusya gazıyla fiyatları artırdı. İhracatçı yükselen ürün fiyatlarına rağmen alımını artırıp talebin çok üstünde Rusya'ya ihraç etti. Dolayısıyla artan arzdan dolayı Rusya pazarında fiyatlar düşünce ihracatçı zarar etti" diye anlattı.
 
BEKLENTİ BİLİNÇSİZCE YÜKSELDİ
 
Rusya'nın AB'den 100 bin ton narenciye alımını Türkiye'ye kaydırdığını bunun da ihracatta yüzde 10 oranında artış yaratacağını dile getiren Kavak, "Rusya zaten AB ülkelerinden düşük miktarlarda alım yapıyordu. Öyle ki biz Rusya'ya 350 bin ton üzüm gönderirken Avrupa 34 bin ton gönderiyordu. Dolayısıyla Türkiye'deki beklenti bilinçsizce yükseldi. Rusya'dan bu kadar talep yok" diye konuştu.
 
1.5 AY ÖNCEDEN İHRACATÇI ARZI ARTIRDI
 
Antalya İhracatçılar Birliği Başkanı Mustafa Satıcı ise, Rusya'nın AB ülkelerine yasak koyduğu 1.5 ay önce ihracatçının arzı artırdığını söyledi. Satıcı, "Üretici gaza geldi fiyatı, ihracatçı da arzı artırdı. Dolayısıyla talep dengesi bozuldu. Henüz domates grubunda firmalar ihracata başlamadı. Narenciyede yaşanan olayın benzeri domateste olmasın diye uğraşıyoruz" diye konuştu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)