BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiIfo: Savaş Almanya'da büyümeyi yavaşlatacak, enflasyonu hızlandıracak----

Ifo: Savaş Almanya'da büyümeyi yavaşlatacak, enflasyonu hızlandıracak

Ifo: Savaş Almanya'da büyümeyi yavaşlatacak, enflasyonu hızlandıracak
23 Mart 2022 - 12:03 www.finansgundem.com

Almanya'nın önde gelen ekonomik düşünce kuruluşlarından Ifo, Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik saldırısının bu yıl Almanya'da büyümeyi yavaşlatacağını ve enflasyonu hızlandıracağını öngördü.

Ifo Enstitüsü'nün tahminler bölümü başkanı Timo Wollmershauser, Foreks ile mail yolu ile paylaştığı Bahar Ekonomik Tahmin Raporu'nda, "Büyümenin bu yıl yüzde 2,2-3,1 aralığının ötesine ulaşmasını beklemiyoruz" dedi. Aralık ayında Ifo'nun bu yıl için büyüme tahmini yüzde 3,7 olarak duyurulmuştu.

Enflasyonun ise önceden beklenene göre daha hızlı artmasının muhtemel olduğunu belirten Kuruluş, 2022 yılı için enflasyon tahminini ise Aralık ayında yaptığı yüzde 3,3'ten yüzde 5,1-6,1 aralığına çıkardı.

"Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısı ciddi şekilde yüsek emtia fiyatları, yaptırımlar, ham madedeler ve ara malları için artan arz darboğazları ile artan ekonomik belirsizliğin bir bileşimi yolu ile ekonomiyi yavaşlatıyor" değerlendirmesini yapan Wollmershauser, "Artan tüketici fiyatları satın almka gücünü sadece ilk çeyrekte 6 milyar euro civarında azaltacak" dedi.

Ancak Wollmershauser, imalatçıların dolu olan sipariş defterleri ve koronavirüs salgınından normalleşmenin ekonomiye büyük bir destek vermelerinin beklendiğini de vurguladı ve "Bu destek gelecek yıl enflasyon yüzde 2,0 civarına düşerken, büyümenin yüzde 3,3-3,9 aralığına yükselmesine neden olacak" ifadelerini kullandı.

Durumun belirsizliği dikkate alındığında, enerji fiyatları gibi faktörlerin nasıl gelişeceğine yönelik farklı öngörüleri temel laraka iki tahminde bulunduklarını da belirten Ifo, bu yıl enerji fiyatlarının özel tüketim harcamaları üzerinde ciddi bir etki yapmasını, harcamaların bu yıl yüzde 3,7-5,0 arasında büyümesini beklediklerini ifade etti. Şirketlerin ekipman yatırımlarının yüzde 0,0-3,9 arasında artacağını öngören Ifo, işsizliğin 2,278-2,29 milyon tahmininden çok farklılaşmayacağını da savundu.

İyimser senaryoda petrol fiyatlarının kademeli olarak 101 dolar/varilden yıl sonuna kadar 82 dolar/varile gerilemesini beklediklerine işaret eden Ifo, doğalgaz fiyatının da benzer şekilde 150 euro/megawattt saatten 108 euro seviyesine gerilemesini beklediklerini vurguladı.

Kötümser senaryoda ise petrol fiyatı Mayıs'a kadar 140 dolar/varile çıkacak ve sonrasında yıl sonua kadar 122 dolar/varil seviyesine gerileyecek. Doğal gaz fiyatının da Mayıs ayına kadar 200 euro/MWh seviyesine yükselmesi ve yıl sonuna kadar kademeli olarak 163 euro/MWh seviyesine gerilemesi bekleniyor.

 
 
 

Almanya'da üretici fiyatlarında rekor artış

 

Almanya'ya ihracatta rekor artış

 

Almanya için büyüme tahminleri düşürüldü

 


 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)