BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHSBC Başekonomisti Avrupa için uyardı ----

HSBC Başekonomisti Avrupa için uyardı

HSBC Başekonomisti  Avrupa için uyardı
12 Kasım 2014 - 09:00 www.finansgundem.com

Dünya ve Türkiye ekonomisine ilişkin öngörülerini basınla paylaşan HSBC’nin ekonomistlerinden çarpıcı tespitler…

KAYHAN ÖZTÜRK - FINANSGUNDEM.COM

HSBC Grubu ekonomistlerinin Dünya, Avrupa ve Türkiye üzerine yaptıkları çarpıcı yorumlar çok ses getirecek…  HSBC Türkiye Kurumsal Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Virma Sökmen’in ev sahipliğinde Beşiktaş Four Seasons Hotel Bosphorus’da düzenlenen toplantıya katılan HSBC Başekonomisti Stephen King,  HSBC Küresel Döviz Stratejisti David Bloom , HSBC Küresel Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Başkanı Dr. Murat Ülgen ve HSBC Türkiye Başekonomisti Melis Metiner 2015 yılı küresel ve bölgesel ekonomik durum analizlerini ve öngörülerini ekonomi basınıyla paylaştı.
 
HSBC BAŞ EKONOMİSTİ STEPHEN KING: TEK SEÇENEK DUA ETMEK

“Küresel piyasalarda beklentiler peri masalına benziyor. Önümüzdeki yıllarda gelişmeyecek, bir masal…” diyen HSBC Başekonomisti Stephen King’e göre Merkez Bankaları hala dezenflasyonla uğraşıyor.  Amerika ve İngiltere’de iş piyasasının artık değiştiğini söyleyen, “İşsizlik düştü ama maaş büyümesi de düştü. Şirketler karlılığı masrafları düşürerek sağlamak istiyorlar” şeklinde konuşan King sözlerine şöyle devam etti: “AB’de farklı gelişmeler var. Almanya’nın Rusya’ya ihracatı düştü. Eskiden Almanya’nın kendisi güçlü iken çevresi zayıftı. Şimdi kendisi de çevresi de zayıf.”
Avrupa yorumuna  “Sorun Euro Bölgesi’nde” ifadesiyle devam eden Başekonomist, Mario Draghi’ye karşı acımasızdı: “ECB’nin başarılı olma şansı çok sınırlı. Avrupa Merkez Bankası (ECB) başarılı olmazsa Avrupa için teolojik bir seçenek çıkabilir. O da dua etmek. ”
Konuşmasında Türkiye’ye değinen Stephen King, “Türkiye’nin ev ödevlerinden biri enflasyonu kalıcı olarak düşürmek. Yapısal reformları yapmak zordur” dedi.

HSBC KÜRESEL DÖVİZ STRATEJİSTİ DAVİD BLOOM: TÜRKİYE PARA SAVAŞLARININ TAM ORTASINDA

HSBC’nin Küresel Döviz Stratejisti David Bloom ise sözlerine ‘dolar’ bombasıyla başladı. “Doların baskın olduğu bir dünya oluşmaya başladı. Dolar azaldı ama güçlü bir dolar dünyayı kurtarabilir. Eskiden sıkıntılar ne olursa olsun İsviçre frangı ve Japon yeni iyi iş yapıyordu. Bir de Amerikan doları… Artık işe yaramıyor. Şimdi bu üç para biriminden sadece dolar kazandırıyor.  Ben olsam dolar alırdım. Dünya artık dolar dünyası olacak. Euro iniyor, dolar yükseliyor.  Unutmayın; 15 ay içinde dolar güçlü olacak” diye konuşan David Bloom’a göre Türkiye para birimleri savaşının tam ortasında. Emtia fiyatlarının düştüğünü söyleyen Bloom, “Bu durum bazı ülkeler için bazıları için kötü. Türkiye için iyi” dedi.
 
HSBC KÜRESEL GELİŞMEKTE OLAN PİYASALAR ARAŞTIRMA BAŞKANI DR. MURAT ÜLGEN: TADI KAÇTI

 
Gelişen piyasalar üzerine yorumlarını aktaran HSBC Küresel Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Başkanı Dr. Murat Ülgen’e göre dünya ve dış gelişmeler çok rahat değil. Üstelik gelişen piyasalara bakıldığında tam bir hayal kırıklığı yaşanıyor ve güzel tatlı hikayenin tadı kaçtı.

“Biz hala gelişen piyasaların dünyadaki büyümeyi sırtlayacağına inanıyoruz. Ama tasarruflarının azalması ve sermaye akışkanlarındaki oynaklık gelişen piyasaları olumsuz etkiliyor. Bunu aşmak için yapısal reformları yapmak lazım. Yani ev ödevini iyi yapmak lazım” diyen Dr. Murat Ülgen sözlerine şöyle devam etti:  “Para genişlemesinden sonra euronun yüzde 15 değer kaybetmesi lazım. Buna da diğer ülkeler izin vermiyor. Biz bu anlamda öngörüde bulunuyoruz. Çünkü ABD de doların yükselmesini durdurabilir. ABD doların çok yükselmesini kabul etmeyecektir.” 

Kuzey’deki gelişmeleri de masaya yatıran HSBC Küresel Gelişmekte Olan Piyasalar Araştırma Başkanı Dr. Murat Ülgen, “Rusya’daki sıkıntılar çok önceden başladı. Ekonomi, petrol ve doğalgaza bağlı. Ekonomiyi çeşitlendiremediler, artık sermaye kaçışı var. Rusya’da ekonomi zaten sıkıntılıydı. şimdi jeostratejik sıkıntılar da başladı” dedi.  Ülgen finali ise Türkiye ile yaptı: “Biz teknolojiyi tüketmeyi seviyoruz. Teknoloji üretmeyi de sevmeliyiz…”
 
HSBC TÜRKİYE BAŞEKONOMİSTİ MELİS METİNER: ENFLASYON SERT DÜŞÜŞE GEÇECEK

HSBC Türkiye Başekonomisti Melis Metiner ise değerlendirmelerini Türkiye’ye ayırdı. Yapısal reformalara dikkat çeken Melis Metiner, çarpıcı bir beklentiyi dile getirirken,  enflasyonun çok sert düşüşe geçeceğini öne sürdü.  Metiner şöyle konuştu:
“Türkiye için orta ve uzun vadede temkinliyiz, bazı yapısal sıkıntılar var. Verimlilik, tasarruf, açık döviz pozisyonları, emek piyasasının yeterince esnek olmaması gibi… Türkiye’nin bu yapısal reformlar konusunda ev ödevini iyi yapması gerekiyor.
Türkiye’de enflasyon çok sert düşüşe geçecek. Önümüzdeki yılın ilk 4 ayında emtia fiyatlarındaki düşüş nedeniyle enflasyonda düşüş olacaktır. Bizim üzerimize düşen yurt dışında esen olumlu rüzgarları kullanmak. 
Önemli olan Türkiye’deki enflasyonu kalıcı olarak düşürmek. Bunun önünde ciddi iki sorun var. Fiyatlama sorunu ve beklentilerdeki sorun. “
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)