BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro Ekonomi'Her aklına esen dükkan açmamalı'----

'Her aklına esen dükkan açmamalı'

'Her aklına esen dükkan açmamalı'
12 Haziran 2013 - 10:29 www.finansgundem.com

Esnafların artık sadece kendi işini yapması konusunda düzenleme yapılması isteniyor

Mevcut yasaya göre isteyenin istediği yerde dükkan açabildiğine dikkat çeken Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler Derneği (KOBİDER) Başkanı Nurettin Özgenç, popüler olan mesleklere hücum edildiğini ifade etti. Dünya Gazetesi'nden Sercan Akıncı'nın haberine göre İşlerin iyi olduğu sektörlere diğer sektörlerdeki esnafların yöneldiğini ve adeta esnaf enflasyonunun yaratıldığını söyleyen Özgenç, "önüne gelen filancanın işi güzel bende açayım mantığıyla dükkan açmamalı. Türkiye'de birçok şeyin standardı varken dükkan açmanın da bir kuralı kaidesi olmalı" dedi. Bir anda popüler olan ve rağbet gören sektörlere yönelişlerin rekabet açısından dezavantaj yaratacağını vurgulayan Özgenç, bakkalın bakkallığa, kasabın da kasaplığa devam ederek, sadece mesleğini icra etmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca taksi ya da minibüslerin her istedikleri yerde taşımacılık yapamadığı gibi esnafında her istediği yerde dükkan açmaması gerektiğini ifade eden Özgenç, "Korsan taksi için çıkarılan kanuni düzenlemeden hareketle dükkan açma konusunda yapılacak bir düzenlemeyle mevcut durum sona erdirilmeli. Bir sektör koruma altına alınırken diğerlerine farklı davranılmamalı" diye konuştu.
Dükkan açmanın standardı olmalı
'Şunun işi güzel bende yapayım' mantığıyla dükkan açmanın yanlışlığına dikkat çeken Özgenç, birçok şeyin olduğu gibi dükkan açmanın da bir standardı olması gerektiğinin altını çizdi. Günümüzde herkesin popüler ya da çok kazandıran mesleklere hücum ettiğini anlatan Özgenç, şöyle devam etti: "Bakkal sahibi dükkanı kapatıyor cep telefonu işine giriyor, nalbur işini değiştiriyor kuyumcu oluyor tutmuyorsa yine kapatıyor başka mesleğe geçiyor. Bu böyle olmamalı herkes mesleğini yapmalı. Korsan taksi için çıkarılan kanuni düzenlemeden hareketle dükkan açma konusunda yapılacak bir düzenlemeyle mevcut durum sona erdirilmeli. Bir sektör koruma altına alınırken diğerlerine farklı davranılmamalı. Ticaretle uğraşmak isteyenlere kota getirmenin 'rekabetçilik ve büyüme açısından sıkıntı olur' düşüncesine ben şahsen katılmıyorum. Türkiye genelinde dükkan sayısının çok fazla olduğunu, bundan dolayı esnaf arasında yok edici bir rekabet yaşandığını, haksızlık boyutuna ulaşan rekabetin işlerin düşmesine neden olduğunu, bütün meslek gruplarının ayakta kalma mücadelesi verdiğini yıllardan beri dile getiriyoruz."
Kirliliğe de yol açar
Nurettin Özgenç, her yerin Kapalıçarşı ya da Mısır Çarşısı olmadığını belirterek, buralarda bir sektörden oldukça fazla dükkan olmasının doğal olduğu ifade etti. "Fakat 3-4 bin nüfuslu bir ilçede veya 100-150 bin nüfuslu bir ilde gereğinden fazla aynı işi yapan dükkan olduğunda ezici rekabetçilik oluyor" diyen Özgenç, bu nedenle haksız rekabetin oluştuğunu belirtti. Bir yerde aynı meslek kolundan çok fazla dükkanın olmasının kirliliğe de yol açtığını savunan Özgenç, "Örneğin; çok sayıda aynı işin yapıldığı bir yerde kalite ziyade ucuzluk olacağı bir gerçektir. Çünkü rekabet edebilmek için daha ucuza mal satmalısınız ve hizmet vermelisiniz böyle olması halinde mesleki kirliliğin olacağı da açıktır. Zira aynı yerde aynı işi yapan birçok esnafın para kazanması da mümkün değil" dedi.
Kaç dükkan olacağı belirlenmeli
Dükkan açma konusunda kota uygulaması gerektiğini savunan Nurettin Özgenç, "Burada öncelikle iş TBMM düşmektedir. TBMM'de üyeleri bulunan siyasi parti mensupları verecekleri önerge ile bu yönde bir çalışma başlatabilirler. Yapılacak yeni düzenlemeyle birlikte belediyeler de bulundukları kentlerin nüfus oranına göre meslekleri ayırmalı. Örneğin; 4 bin nüfuslu bir ilçede kaç tane bakkal, manav, kasap sayısı belirlenmeli nüfus arttıkça belirlenen sayılarda artmalı. Yetkili makamlar tarafından ticaretle uğraşmak isteyenlere bulunduğu kentin nüfus oranına göre yapabileceği iş anlatılmalı" dedi.
Eczanelere sınırlama yolda
Çok uzun bir süredir taksi ve dolmuşlarda kota uygulamasının olduğunu hatırlatan Nurettin Özgenç, bunun dışında deniz taşımacılığında kullanılan yolcu motorlarında da tahdit olduğunu ifade etti. Bunun aksi halinde balıkçı motorlarıyla bile yolcu taşıması yapılabileceğini aktaran Özgenç, "Günümüzde eczane enflasyonundan dolayı yasal düzenleme yoluna gidilerek adım başı ecza dükkanları açılmaması için yasa hazırlanıyor. Genellikle her ilde başta taksi ve dolmuş plakalarına tahdit konulmaktadır. Günümüzde de buna eczaneler dahil olmaktadır. Her ilçenin ve ilin nüfus oranına göre eczane açılacak olması haksız ve ezici rekabeti önleyecektir" dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)