BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinHer 5 kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya----

Her 5 kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya

Her 5 kuştan biri yok olma tehlikesiyle karşı karşıya
15 Ekim 2021 - 14:04 www.finansgundem.com

Kuşların tehlike kategorilerini belirleyen ve neden yok olduklarını ortaya koyan Avrupa Kuşları Kırmızı Listesi güncellendi.

Doğa Derneğinden yapılan açıklamaya göre Dünya Kuşları Koruma Kurumu, Avrupa genelinde 54 ülke ve bölgeden binlerce uzman ve gönüllünün desteğiyle detaylı bir rapor hazırladı. Kuzeyde Grönland, İzlanda ve Svalbard, güneyde Kanarya Adaları, Malta ve Kıbrıs, batıda Azorlar, doğuda Kafkasya ve Ural Dağları arasında kalan bölgede yaşayan 544 kuş türü için kırmızı liste kategorileri yeniden değerlendirildi.

Rapor kapsamında her türün kırmızı liste kategorisi güncellendi ve nesillerinin tükenme riski değerlendirildi. Raporda dikkati çeken sonuçlar şöyle:

"Avrupa'daki kuşların yüzde 13'ü yani 71 kuş türü yok olma tehlikesi altında. Avrupa'daki her 3 kuştan 1'inin nüfusu son yüzyılda ciddi ölçüde yok oldu. Avrupa'daki her 5 kuştan 1'i yok olma tehlikesiyle karşı karşıya. Avrupa'da en hızlı yok olan grupların başında ördekler ve kıyı kuşları (yüzde 40), deniz kuşları (yüzde 30) ve yırtıcı kuşlar (yüzde 25) geliyor. Tarlakuşları, örümcekkuşları ve kiraz kuşları gibi açık habitatların yaygın türleri de hızla yok oluyor, ayrıca ördek ve kıyı kuşlarının sayıları da ciddi olarak azalıyor."

Büyük ölçekli arazi kullanım değişikliği, tarımsal uygulamaların yoğunlaşması, altyapı projeleri, deniz kaynaklarının yoğun kullanılması, iç suların kirlenmesi ve yaygın olarak kullanılan ormancılık uygulamaları, Avrupa habitatlarında gözlenen kuş popülasyonu düşüşlerinin başlıca nedenleri olarak kaydedildi.

Tarlakuşları, örümcekkuşları ve kiraz kuşları gibi açık habitatların yaygın türlerinde devam eden nüfus düşüşleri ve yaşam alanlarının daralması, genel olarak doğanın bütün bileşenlerinin yok olması ve artan tarımsal kimyasal kullanımının etkisini gösteriyor.

Bazı yırtıcı kuş türleri, yasal koruma ve hedeflenen koruma faaliyetleri nedeniyle son zamanlarda popülasyonlarını geri kazanmış olsa da besin için açık habitatlara (mera ve çalılık alanlara) bağımlı birçok yırtıcı kuş türü sayısı hala azalıyor.

Doğa Derneği Biyoçeşitlilik Araştırma Koordinatörü Şafak Arslan, kırmızı liste güncellemesine ilişkin şu değerlendirmeyi yaptı:

"Bir yandan kuşların yaşam döngüsü hızla yok ediliyor, bir yandan da elmabaş, patka ve üveyik gibi tehlike altında olan türler ava açılıyor. Bu durumu tersine çevirmek için var olan politikalar ve uygulanan eylemler yeterli değil. Kuşların yaşam döngüsünün sürmesi için bir doğa hukuku ve bu hukuk çerçevesinde yeni düzenlemeler olması gerekiyor."

 

'Kuş cenneti'ni kuraklık vurdu

 

Gökyüzünden ölü kuşlar yağdı! Korkutan uyarı...

 

YORUMLAR (22)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Misafir 16 Ekim 2021 17:41

    Yorum yapan ve okeyleyen trollere dolar düştüğü zaman biz düşürdük diye sahiplenen dolar yükseldiği zaman sorumluluk benim demez mi iyi olursa ben yaptım kötü olursa duş güçler chp kazanmssın dolar düşecek mi

  • Servet16 Ekim 2021 16:28

    GERCEK SU KI EKONOMIK SIKINTI OLUR..ZAMAN ..DARLIK ZAMANI..BUTUN DUNYADA VAR.GECECEK...AMA.BU K.KILICTAROLUNUN INANIN MESELESI ACLIK..VARLIK.DEGIL ..BUNU ISI GUCU ULKE DUSMALARIYLA BEBABER OLMAK..ELBETTE MUHALIF OLUNUR AMA BIR YERE KADAR..KARDESIM BATIYA GIDIYOR TURKIYEYE GITMEYIN DIYOR..ULKEDE DIKTA VAR DIYOR..ULKEMIN NERDE CIKARI VAR...KARSINDA...DOGUYA GIDIYOR..PKK li OLUYOR.ANKARAYA GELIYOR ATATUK DIYOR...INSAN SASIRIYOR..SANKI ..DUSMAN..BU KADAR OLMAZKI...SENIN ALTINI OVUYOR..PYD BIZE SALDIRMAZ DIYOR..AZERBEYCANDA NE ISIN VAR...LIBYADA NE ISIN VAR..DIYOR.BAKIYORSUN BU NASIL MUHALEFET DIYOR..INANIN CHP idim Sogudum..

  • Baba16 Ekim 2021 15:17

    Ya arkadaşlar bu nasıl bir kafa Ak parti lehine yorum yapan herkese hemen TROL Yapistirmasi hemen bı ceph alma hemen peşine millet aç ....... Bunlar toptan kafayı yemiş bu millet aç deyil sizin gozunuz aç zihniyetiniz bozuk beyinlerinin kiralık ipiniz başkasının elinde Elbette ki fakir fukara olur insanın etrafında her zaman da olur ve her devlettede olur bu gün ABD De evsiz ve yurtsuz yokmu cooook her devlettede var ..... CHP nin bu açız edebiyatina inanın ne zihniyette ve niyette olduğunu vlherkes cooook iyi biliyor nurdan bişey çıkmaz BU ULKEDE İSRAF EDİLEN EKMEKLE 20 MİLYON NÜFUSLU BİR DEVLET DOYAAR .. BU BOYLE BİLİNEEEEEEEE

  • Izmirli16 Ekim 2021 12:58

    Gercek bir ESKI CHP li olarak kuvayi milli ruhu tasiyan birinin K.KILICTAROGLUNA gonul vercegini dusunemiyorum.

  • Bulent16 Ekim 2021 12:51

    Sana degil senin ne oldugun belli ama halkimizin iradesine..saygim var..ama cok yakinda onlarda anlayacak.... ne oldugunu..saygilar.

  • Sinem16 Ekim 2021 12:45

    ADAY OL ADAY...olda gor gununù.. tarihinde gorulmemis hezmeti goreceksin...bu milleti ahmak sanma her seyi goruyor..sessizce suzer.. gunu geldiginde dersini verir..cav cav yapma.

  • Atalay16 Ekim 2021 12:24

    Kemal k.oglu suikast dan bahsediyor..adamlari DHKC bos durmuyorPKK.PYD dostlari bos durmuyor yeni yakalanan terorristler aciklamalari belli.. ...ey ege... akdenizde..trakyada yasayan CHPli kadesler hala gercegi ne zaman anlayacaksin.

  • Cemal Reis 16 Ekim 2021 07:34

    Mal troller 20 senedir ülkenin içine ettiniz, hâlâ terör edebiyatı yapıyor. Ulan mal Haburda davulla zurnayla kim karşıladı? Suriye 'de ABD' nin tetikçiliğini yaptınız. Hâlâ utanmadan yazıyor, bir defolun da ülke nefes alsın. Millet perişan umrunda mı, trolün?

  • Gur16 Ekim 2021 12:38

    Sende kimsin ABD beslemesi..sonrada trol edebiyati yapiyon...bune celiski..o isler bitti eskidendi hem zengin olacan hem solcu..eskiden istanbul zengin yerlerde cok oy alirdi..artik millet uyandi bu masallari yemiyor.

  • Orkun16 Ekim 2021 12:06

    Kendi MALLIGINI ifade ediyorsun sen kimsin lan dan...k..gelecek secim yude 10 piliniz bitecek.....Kimi nerden kovuyon.

  • Tanju16 Ekim 2021 12:03

    KElaynak..senin tùrun azaldi da memleket biraz kalkinmaya basladi..sen sol sol dersin..aslinda ABD nin beslemesisin.

  • Seyfullah16 Ekim 2021 12:00

    Dunyaya bak.. ke MAL in adami..kriz her yerde var..simdi yine ekmek yiyon.. ke MAL gelsin acindan olursun..millet biliyor bunu..

  • Ziya16 Ekim 2021 11:57

    Zubuk... o zaman bir sans verilmisti..silahi birakin diye..ama senin ortaklarin..ne yapti..kaldiki o zaman MHP haricinde herkez destek demisti.. simdi anladilar bu is kursunla bitecegini. MHP ye geldiler..ama senin kus kafan anlamaz.

  • Si..16 Ekim 2021 09:17

    Çözüm süreci hedefi belliydi; PKK nın silah bırakması ve Türkiye’yi terk etmesi. Başarısız oldu orası ayrı. Habur’da karşılayanlarda sayın trol sizinkilerdi. Millet perişan edebiyatı da manasız. Her dönem fakir işsiz insanlar perişandır. Bu dönem fakirlik azaldı. Keşke siz gitseniz de ülkeyi daha fazla yaşanmaz hale getirmeseniz.

  • Dalyan.15 Ekim 2021 21:11

    Akil sira SOV yapiyor yalanci baskan...yok be..bize bu adam cok bile..bize bu yakisir..memleketim boyle muhalefet baskani haketmiyor..ama ne yapalim..halk veriyor.ama anlamaya basladilar...hayatinin dersini verecek halk.

  • Burak15 Ekim 2021 17:10

    Simdi PKK nedir diye soruyor gazetesi.. onun adini anmam diyor..arkadas PKK terror orgutumu diyor..yok adini soyleme diyor.reklam girer diyor...milleti angut belliyor..alay ediyor.. cunku..soylese HDP hemen seni bosarim diyor..ey MILLET artik anlamak istemeyene ne dersen de..anlamaz..yanliz millete falan degil..sehitlere ve òksùzlere acirim..cunku bu MILLET layigini bulacak.. saygilar

  • Vatandaş 15 Ekim 2021 17:09

    Kılıçdaroğlu görüşünce farkındamısınız dolar yükselmiyor hatta azda olsa geriledi, çok ilginç.

  • Hi15 Ekim 2021 16:36

    İzmir Büyükşehir çalışanlarının maaşını ödeyemiyor. Bi zahmet o konuya da el atıver.

  • Mustafa15 Ekim 2021 22:46

    Aşk batirdigi yetmez gibi İSPARK bı baskın yap bakalım personel harici gideri olmayan yer milyonlarca lira zarar Kılıçdaroğlu binada bak İstanbul'a yaptığınız 10 yatırım nedir sayılabilecek 2.5 senede

  • Ada15 Ekim 2021 16:25

    BİLGİ ALMAYA GİDİYOR DÜDÜK MÜDAHALE EMMİN YAPAR

  • Mustafa15 Ekim 2021 15:32

    Hani merkez bankası bagimsizdi.Kilicdaroglu haddini bil!

  • ....15 Ekim 2021 14:41

    Zamanında sandığa sahip çıkamadın.