BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHekimler ek randevu uygulamasına tepkili----

Hekimler ek randevu uygulamasına tepkili

Hekimler ek randevu uygulamasına tepkili
06 Ekim 2022 - 12:14 www.finansgundem.com

Sağlık Bakanlığı yeni uygulamasını yürürlüğe koyuyor. Bu uygulama ile daha fazla hasta bakılması hedefleniyor.

Aylardır kamu üniversite hastaneleri ve Sağlık Bakanlığına bağlı tüm sağlık kurum ve kuruluşlarında muayene ve ameliyat randevusu alamayan veya çok ileri tarihlere alabilen vatandaşlara çare, randevu alıp gelemeyen hastaların yerine “yedek-araya hasta alma'' yani ek randevu uygulamasında bulundu.

Hekimlerin ve sağlık meslek örgütlerinin tepki gösterdiği uygulamada; hastanelerde 5-10 dakikada bir verilen asil randevuların yanına ek randevular açılacak.

Uygulama ile hekim 10 dakikada üç hasta muayenesi yapacak.

SAĞLIK MESLEK ÖRGÜTLERİ TEPKİ GÖSTERDİ

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Dr. Derya Uğur Ek Randevu uygulaması ile nitelikli sağlıklı hizmeti sunulamayacağını söyledi.

Uygulamanın hekimlere “Size teşvik veriyoruz, daha çok hasta bakın” anlayışı olduğunu belirten Uğur, şöyle konuştu:

*Bu çalışana uygulanan mobbing, daha da ötesi halk sağlığı sorunudur. Burada amaçlanan hasta muayenesi̇ ve tedavisi̇ değildir, çünkü 5-10 dakikada ne teşhis konulabilir ne tedavi yapılabilir ne de nitelikli sağlık hizmeti sunulabilir.

*İki hastanın aynı anda gelme ihtimali şiddeti daha da körükleyecektir. Nitelikli sağlık hizmeti sunmak için randevu sürelerinin yetersizliğinin şikâyet ederken, bir de ek randevular konulması ne mantıkla ne de bilimsellikle bağdaşmaktadır.

*Hastanelerde hekim bulunamamasının, hastaların randevu alamamasının, yurttaşa nitelikli sağlık hizmeti sunulamamasının, sağlık şiddetin can alınmasının sorumlusu böylesine ‘ben yaptım oldu’ mantığı ile hareket eden siyasi iktidardır.

TÜRK TABİPLERİ BİRLİĞİ DE TEPKİLİYDİ

Türk Tabipleri Birliği, Aile Hekimliği Kolu da konuyla ilgili olarak, “Destek, teşvik ödemesi derken önce ek randevu sonra mesai dışı çalışma getiriliyor. Hekimlik memuriyet değildir. 3-5 dakikada teşhis konup, tedavi yapılamaz.  Uygulama, günde 50-60 poliklinik yapan hekimlere, daha çok hasta bakın demektir. Bu hem hasta hem de sağlık çalışanının güvenliğini tehdit eden uygulamadır. Daha çok hasta bakma değil, daha çok zaman ayırmamız gerekiyor. Ne yazık ki Sağlık Bakanlığı sürekli hasta bakın baskısı yapıyor. Sağlıkta dönüşüm iflas etmiştir.” açıklaması yaptı.

HER İŞLEM BİR AMELİYAT

Diş hekimleri de, diş çekimi, kanal tedavisi, dolgu, protez, periodontal tedavi gibi her işlemin bir ameliyat olduğunu belirterek sistemin diş tedavilerinde uygulanmasının olanaksız olduğunu dile getirdi. Diş hekimleri, “Bize acımıyorsanız, hastalara acıyın” dedi. Kamu Diş Hekimleri Derneği (KADHED), “Hekimlere ek randevu adı altında ve yine hekime sorulmadan randevular açılıyor. Dişte yapılamayan, ertelenen her tedavi, girişimsel işlemin sorumlusu bu ve bunun gibi emrivaki, plansız uygulamalardır” açıklamasını yaptı.

KAOS ÇIKABİLİR

Hekim Birliği ise, yeni randevu sistemiyle hastanelerde kaos yaşanacağını belirterek, “Ek randevu uygulanamaz. Sadece hastanelerde işleyişi tıkayan, hastaların tedavi hakkını ellerinden alan yığılmalar oluşturur. Baskı altında kalan hekimler ile umduğunu bulamayan hastalar arasında oluşacak kaos ortamında istenilmeyen olayların yaşanmasına yol açacak” açıklamasını yaptı.

Türk-İş ve TİSK'ten Cumhurbaşkanı Erdoğan'a vergi mektubu

 

19 yıldır hastalığı teşhis edilemiyordu: Tanı Türk doktorlarından geldi!

 

Atama kurasına başvuran doktor sayısı 7 bini aştı

 

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sağlık hizmetleri acilen düzeltilmeli06 Ekim 2022 13:35

    sağlık hizmetleri AKP nin ilk yıllarında çok güzeldi.Ancak zamanla sağlık hizmetleri için ayrılan bütçe giderleri çok fazlalaştı.Bunun sonucu olarak da hizmetlerde aksamalar  ve buğünkü içinden çıkılamaz boyuta geldi. Sağlık hizmetleri tam bir çıkmazda.Muhalefet iktidara gelirse sağlık hizmetlerinin ne şekilde düzelteceğini açıklaması bekleniyor. Özel hastahanelerde muayyene ve diğer hizmetler çok büyük paralarla olabildiğı için halk bu hastahanelerden yararlanması mümkün olmuyor.Devlet hastahanelerde ise durum tam bir trajedi. Randevu almak zaten sorun nerdeyse imkansız.nasıl düzeltilecek bu durum .Çok ama çok önemli.