BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHediye otomobil için ne kadar vergi ödenecek----

Hediye otomobil için ne kadar vergi ödenecek

Hediye otomobil için ne kadar vergi ödenecek
27 Eylül 2017 - 05:12 www.finansgundem.com

Hürriyet yazarı Ahmet Karabıyık, çekilişte kazanılan ya da hediye olarak verilen otomobiller için alınacak vergi türü ve miktarını köşesine taşıdı. İşte Karabıyık'ın o yazısı:

Engin Yiğenoğlu, Ordu’da bir bisiklet tamircisi...

Çekilişle 500 bin liralık araba kazanmış ama daha sevincini tam yaşayamadan ‘vergi’ derdine düşmüş. “Kredi çekmeye çalışıyorum” diyor, ödeyeceği “intikal vergisi” için.

Arabanın KDV ve ÖTV vergileri zaten (çekiliş koşulları belirlenirken) çekilişi düzenleyen firma tarafından yüklenilmiş...

Yiğenoğlu’na düşen vergi ise Veraset ve İntikal Vergisi (VİV). Arabanın değeri üzerinden istisna (4.068 TL) düşüldükten sonra yüzde 10 olarak hesaplanıyor VİV.

Milyonlarca katılımcı arasından talih kuşu konmuş Engin Yiğenoğlu’na. Ordu’ lu talihli “Arabadan daha çok, paraya ihtiyacım olduğundan, arabayı üzerime aldıktan sonra satacağım” demiş.

Şansıyla araba sahibi olan başkaları da var... Çekiliş de şart değil... Ünlülerin eşleri, nişanlıları, çocukları, sevgilileri de son model lüks araba sahibi olabiliyor.

“Ünlü futbolcu, eşine 500 bin lira değerinde araba aldı” şeklinde haberler okuyoruz. Ya da ünlü oyuncu ve sanatçılar için benzer haberler görüyoruz...

Ünlülerin hediye ettiği araçlar için de ‘intikal vergisi’ var. Hediye olarak eşinden, sevgilisinden araba alanlar da vergi ödemek zorunda...

Çekilişle de olsa, hediye olarak da olsa bedelsiz olarak araba sahibi olunduğunda vergisi var. Çekilişlerde tek oran (yüzde 10) üzerinden vergi hesaplanırken, bağış-hediyelerde artan oranlı vergi uygulanıyor.

Bağış, hediye yoluyla intikallerde vergi oranları yüzde 10’dan başlayıp yüzde 30’a kadar yükseliyor. (VİV Md. 16) Yalnız burada medeni durumu ‘evli’ olanlara bir avantaj tanınmış durumda. Oranlar yarı yarıya indirimli uygulanıyor, oranları yüzde 5’den başlayıp en fazla yüzde 15’e kadar yükseliyor.

İntikal vergisi hesaplanırken oranlar uygulanmadan önce 4.068 TL tutarındaki istisna, arabanın değerinden düşülüp kalan tutar üzerinden vergi hesaplanıyor.
Bağışı-hediyeyi alan için beyanname verme süresi bir ay. (VİV Md. 9/2) Sonrasında ödeme, üç yılda ve altı taksitte (Mayıs ve kasım aylarında) yapılabiliyor. (VİV Md. 19)

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)