BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaHazine borçlu değil, alacaklı----

Hazine borçlu değil, alacaklı

Hazine borçlu değil, alacaklı
16 Nisan 2013 - 17:54 www.finansgundem.com

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Hazine´nin dışarıya borçlu değil, alacaklı olduğunu açıkladı

TBMM´nin ev sahipliğinde Dünya Bankası işbirliği ile Rixos Otel´de düzenlenen Uluslararası Kamu Mali Yönetimi Çalıştayı´na katılan Şimşek, burada "Türkiye´de Kamu Mali Yönetimi Reformları ve Kazanımlar" konulu konuşma yaptı.
Şimşek, vergi mükelleflerine sundukları hizmetleri anlatarak, mükelleflere ödemelerini elektronik ortamda yapma imkanı sunduklarını, elektronik denetim ve teftiş sistemlerini uygulamaya koyduklarını belirtti. Elektronik fatura uygulamasına dikkati çeken Şimşek, "Özellikle zaman kaybını azaltma, çevreyi koruma ve uyum maliyeti açısından bu çok önemli" dedi.
Elektronik defter uygulaması hakkında bilgi veren Şimşek, bundan sonra muhasebe kayıtların sadece elektronik olarak tutulmayacağını, defterlerin de elektronik olacağını dile getirdi.
Şimşek, vergi denetimini de yeniden yapılandırdıklarını vurgulayarak, "Eskiden Türkiye´de 4 ayrı vergi denetim birimi vardı, hepsini bir araya getirdik. Böylece koordinasyon problemi ortadan kalktı ama daha önemlisi uzmanlaşmayı hizmette etkinliği sağladık. Bu sayede kaynakları daha iyi kullanıyoruz" diye konuştu.
İlk defa mükellef hakları beyannamesini yayınladıklarını da vurgulayan Şimşek, mükelleflerin haklarını sağlıklı bir şekilde koruduklarını ifade etti. Şimşek, risk analiz sistemine geçtiklerini hatırlatarak, "Eskiden kim vergi rekortmeni oluyorsa bizimkiler gidip onları inceliyorlardı. Şimdi biz birtakım parametrelere göre, riskli mükellefleri belirliyoruz ve kaynakları oraya yönlendirip onları denetliyoruz" bilgisini verdi.
Şimşek, Hazine´nin dışarıya borçlu değil, net olarak dışarıdan 44,4 milyar lira alacaklı olduğunu bildirdi. 2002 yılında toplanan 100 liralık verginin 86 lirasının faize gittiğini hatırlatan Şimşek, o dönemde bu konuda fıkralar anlatılmaya başlandığını söyledi.
Şimşek, reformlar sayesinde faiz bütçesinden yatırım bütçesine geçtiklerini belirterek, bugün devletin faiz giderlerinin milli gelire oranının yüzde 3,4´e, vergi gelirleri içindeki payının da yüzde 16-17´lere kadar gerilediğini bildirdi.
İktidarları döneminde kamu yatırım harcamalarının arttığına da işaret eden Şimşek, "1992 yılında yatırımlar reel olarak 100 ise 2002´de 95´e düşmüş. 2002´de reel olarak yatırımlar 100 ise 2012´de bu rakam 254´e çıkmış durumda" ifadelerini kullandı.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)