BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemHava yolu şirketlerinin iyileşme için yolu uzun----

Hava yolu şirketlerinin iyileşme için yolu uzun

Hava yolu şirketlerinin iyileşme için yolu uzun
28 Ağustos 2020 - 10:35 www.finansgundem.com

Korona virüs pandemisinden en çok etkilenen sektörler arasında yer alan hava yolu şirketlerinin geleceği zorlu

FINANSGUNDEM.COM - DIŞ HABERLER SERVİSİ

ABD’de hava yolu şirketleri uçuşları durdurdu ve istihdamı korumak için milyarlarca dolar devlet desteği aldı. Yine de korona virüs pandemisinin beşinci ayında, hava yolu sektörü için gelecek en iyi tabirle belirsizliğini koruyor.

Citi’de 20 yıldır hava yolları üzerine analizler yapan Stephen Trent, “iyileşme süreci zaman alacak ve belirsizliğini koruyacak. En güçlü hava yolu şirketleri bile bir süreliğine küçülecek. Küçük hava yolu şirketleriyse bu krizden sağ çıkamayabilir” dedi.

Trent ve diğer analistler üç yıl süreyle sektörün pandemi öncesi seviyelere ulaşamayacağını öne sürüyor. Hükumetin parasal desteği sona ererken, ABD’nin önde gelen hava yolu şirketleri büyük miktarlarda işten çıkarmalar olabileceği uyarısında bulundu. 2022 yılının sonunda, sektörün kapasite açısından 2019 yılının bir miktar altında kalacağı tahmin ediliyor.

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) geçtiğimiz ay açıkladığı tahminlerde, küresel yolcu trafiğinin 2024’ten önce pandemi öncesi seviyelere ulaşamayacağını söyledi. Bu bir önceki projeksiyonlarının üzerine bir yıl gecikme ekliyor. Bunun kısmi sebeplerinden bir tanesi de ABD’de ve diğer ülkelerde virüsün yayılmaya devam ediyor olması.

ABD vatandaşları yeniden hava yollarını tercih etmeye başladığında, büyük çoğunluğu daha kısa uçuşları tercih edecek. Korku ve maddi kısıtlamalar nedeniyle uzun süreli uçuşlar ve iş seyahatleri askıya alınacak. Market Watch’un haberine göre, bu durum sonucunda da hava yollarının iyileşme sürecine bir yıl daha eklendi.

Küresel hava yolu şirketlerinin kaybı 2020’de 84 milyar dolar

Uluslararası Hava Taşımacılığı Birliği (IATA) haziran ayında küresel hava yolu şirketlerinin kaybının 2020 yılında 84,3 milyar dolar kayıp yaşayacağını öngörmüştü. Bu yılki 2,2 milyar yolcu sayısı göz önüne alındığında, hava yolu şirketleri taşıdıkları her yolcu için 37,54 dolar kaybedeceği anlamına geliyor. Gelirlerin %50 düşüş göstererek, 2019 yılındaki 838 milyar dolardan, 419 milyar dolar seviyesine gerilemesi bekleniyor.

2020 yılı “havacılığın en kötü yılı” olarak tarihe geçecek. Bu görüş hava yolu şirketlerinin yöneticileri tarafından da destekleniyor.

Bundan önce, ABD’deki 9 Eylül saldırısı sonrasında, 2001 yılı hava yolu şirketleri için oldukça kötü geçmişti. ABD hava yolu şirketleri konsolidasyona yönelik hamleler, iflaslar ve 15 milyar dolarlık bir hükumet desteği görmüştü.

Havacılık sektörü, temmuz ortasında açıklanan American Airlines ve JetBlue ortaklığının dışında, ABD’de yeni bir önemli birleşme görülmeyeceğinden endişe duyuyor.

Mart sonunda açıklanan 2 trilyon dolarlık korona virüs yardım paketi, hava yolları için 35 milyar dolarlık bir desteği de içeriyordu. Bu destek iflas açıklamalarının önüne geçti.

ABD’nin hava yolu şirketleri şimdi yeni bir hükumet desteği için çağrıda bulunuyor. Destek için aktarılan para biterken ve istihdamla ilgili bazı kısıtlamalar kaldırılırken, United, Delta ve American hava yolları çalışanlarını binlerce kişinin işlerini kaybedebileceği yönünde uyardı.

Publics Sapient Danışmanı Sooho Choi, maliyetleri düşürdükten, uçuşları yeniden planladıktan ve çözüm odaklı kalmak için çaba gösterdikten sonra, “daha fazla devlet desteği olmadan, bu kadar az talep varken karlı bir hava yolu şirketi olmaya devam etmek mümkün değil” dedi. Açıklamasını “devletten daha fazla maddi destek gelse bile, sektörün sürdürülebilir bir karlılık göstermesi için hava yollarına talebin ne zaman oluşacağı sorusu önem taşıyor” diyerek noktaladı.

ABD hava yolu şirketleri, yolculara güven vermek için büyük çaplı dezenfekte çalışmaları yaptığını açıkladı ve temassız check-in ve bagaj teslim uygulamaları başlattı.

Bu yaz sosyal medyada yankı bulan koltuk politikalarıysa hava yolu şirketlerinde farklılık gösteriyor. Alaska, Delta, JetBlue ve Southwest eylül ayına kadar orta koltukları boş bırakma sözü verdi. Bunun aksine American ve United oturma düzenindeki kısıtlamaları kaldırdı.

Bir hava yolu şirketi daha iflas ertelemeye başvurdu

 

Hava yolu şirketlerinde kriz büyüyor

 

400 bin hava yolu çalışanı işsiz kalabilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)