BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaYaşam-MagazinHarvard Üniversitesi’nden 42 milyar dolarlık dönüşüm hamlesi----

Harvard Üniversitesi’nden 42 milyar dolarlık dönüşüm hamlesi

Harvard Üniversitesi’nden 42 milyar dolarlık dönüşüm hamlesi
10 Eylül 2021 - 14:01 www.finansgundem.com

ABD’nin en zengin üniversitelerinden birisi olan Harvard, 42 milyar dolarlık fonlarını fosil yakıt yatırımlarından arındırdığını açıkladı

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Harvard Üniversitesi 42 milyar dolarlık dev fonuyla fosil yakıtlara yatırım yapmayı bırakarak yeşil ekonomiyi destekleyeceğini açıkladı. Çevreye zarar veren şirketlerden uzaklaşma trendi dünya çapında büyümeye devam ediyor.

Bloomberg International’ın haberine göre Harvard Üniversitesi’ne yapılan bağışlarla yürütmekle sorumlu yatırım şirketi Harvard Management fosil yakıtların üretilmesi veya keşfedilmesi için çalışan hiçbir şirkete yatırım yapmadığını açıkladı. Fon şirketinin başkanı Larry Bacow üniversitenin internet sitesinde yaptığı açıklamada bu tür yatırımlar yapmayı gelecek için de planlamadıklarını belirtti.

Üniversitenin bu hamlesi fosil yakıtların terk edilmesi çağrılarında bulunan öğrencilerin yıllar süren aktivist mücadeleleri ve yatırımcılardan finans kurumlarına kadar ekonomi çevrelerinde iklim değişikliğine katkıda bulunan desteklerin çekilmesi trendleri ardından gerçekleşti.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, ABD’nin en zengin üniversitelerinden biri olan Harvard’ın bu adımı fosil yakıtlarla ilişkili şirketlerden gelen bağışları elden çıkarma taahhüdünde bulunan California Üniversitesi’ni ve Cambridge Üniversitesi’ni takip ediyor.

Harvard geçen yıl, 2050 yılına kadar "karbon sıfır" hedeflerine ulaşmak için yatırım yöneticileriyle birlikte çalışacağının sözünü verdi. Ancak Harvard Üniversitesi’nin 148 yıllık geçmişi olan öğrenci gazetesi Harvard Crimson’a göre öğrenci grupları bu hedefin yeterince hızlı olduğunu düşünmüyor. Harvard Crimson’ın haberine göre öğrenci grupları Mart ayında üniversitenin 838 milyon dolarlık fosil yakıt varlıklarını satışa çıkarması için Massachusetts başsavcılığına şikayette bulundu.

Harvard Management Başkanı Larry Bacow konuyla ilgili açıklamasında “Ekonomiyi karbonsuzlaştırma ihtiyacı ve öğretim ve araştırma misyonumuzu destekleyen uzun vadeli yatırım kararları alma sorumluluğumuz göz önüne alındığında, bu tür yatırımların ihtiyatlı olduğuna inanmıyoruz" dedi. Bacow, Harvard’ın eski yatırımları arasında fosil yakıtlara yatırım yapan özel sermaye fonları bulunduğunu ancak bu fonların toplam bağışların %2’den daha az bir kısmını oluştuğunu ve ‘ikinci tur yatırım’ seviyesinde olduğunu söyledi.

Üniversite, karbon sıfır yatırım çabalarını hızlandırma baskısına yanıt veren ve sayıları gittikçe artan kurumsal yatırımcı ve hükümetler grubuna da katılacak. Çin, Japonya ve Güney Kore geçen yıl net karbon sıfır hedefine ulaştı. Uluslararası Yeşil Finans Enstitüsü yayınladığı bir raporda, Pekin'in ilk yarıda Bir Kuşak Bir Yol Girişimi aracılığıyla hiçbir kömür projesini finanse etmediğini ve bunun 2013'te projenin ortaya çıkmasından bu yana ilk kez gerçekleştiğini belirtti.

Harvard Management, 2017'de bazı yatırımlarının çevresel etkisini dikkate alacağını açıklamış, ancak bu hareket öğrenciler tarafından yeterli görülmemişti. Harvard fonları Haziran 2020 itibarıyla 41,9 milyar dolar seviyesine ulaştı. Bu rakam ABD’deki özel üniversiteler arasında en büyük fon miktarlarından birisini işaret ediyor.

Tedarik zinciri krizi 2 yıl daha sürebilir

 

Japonya'da "Eta varyantı"alarmı

 

İklim değişikliği tarım sigortalarını kaçınılmaz kılıyor

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)