BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaHangi hisseler öne çıkacak----

Hangi hisseler öne çıkacak

Hangi hisseler öne çıkacak
03 Şubat 2013 - 02:49 www.finansgundem.com

Moody’s’le gerileyen endeks, yükseliş kanalından çıkmamak için yeni gerekçeler arıyor




ZEYNEP AKTAŞ

Geçtiğimiz pazartesi günü Moody’s tarafından yapılan telekonferans sonrasında banka hisselerinde yaşanan sert satışlarla gerileyen İMKB 100 Endeksi, haftayı 80.221 puandan kapatırken toplamda 4.533 puan değer kaybetti.
Söz konusu gerileme ile birlikte endeksin kaybı yüzde 5.35 oranında oldu. Telekonferansta konuşan Moody’s’in Türkiye Kıdemli Analisti Sarah Carlson ise Türkiye’nin döviz rezervlerinin aynı nota sahip ülkelerin gerisinde kaldığını hatırlatırken, Merkez Bankası’nın araçlarının etkili olduğunu söylemek için henüz erken olduğunu dile getirdi.
Analistin, buna ilave olarak cari açık riski üzerinde de durması, not artışına dair sinyal bekleyen yatırımcılar için hayal kırıklığı oldu. Gerçi öncesinden Moody’s uyarıda bulunmuştu ama buna rağmen bir şekilde beklenti içine giren yatırımcılar farklı bir şeyler umuyordu. Milliyet Gazetesi yazarı Zeynep Aktaş, hisse senedi paiyasalarındak gelişmeleri değerlendirdi ve bu haftadan itibaren 12 aylık karların belirleyici olacağın yazdı. İşte Aktaş'ın analizi:
Hangi hisseler öne çıkar?
Söz konusu değerlendirmeler Moody’s’in daha önceki açıklamalarının benzeri niteliğinde olunca özellikle banka hisselerinde ciddi bir satışın yaşanmasına neden oldu. Satışlarla birlikte İMKB Banka Endeksi, haftayı yüzde 9.41 düşüşle kapatırken, borsayı da beraberinde aşağıya çekti.
Şimdi ise gözler yatırımcıları tekrar alış yönlü işlemlere çekecek olan gerekçelerin neler olabileceğine çevrilmiş durumda. Böylesi durumlarda kurtarıcı her zaman olduğu gibi yine açıklanacak bilançolar.
En kötü ihtimalle üç ayda bir kendisini hatırlatan mali tabloların, bu düşüşü de frenleyecek gücü gösterip gösteremeyeceğini ilerleyen zaman diliminde göreceğiz. Kârlılığı ile öne çıkmayı başaran firmaların hisselerine gelecek alımların gücü, borsanın çıkış kanalında kalmasına da imkân verip vermemesinde belirleyici olacak. Talep gören hisselerin endeks üzerindeki ağırlığı da yine Endeksin yönünü belirlemede etkili olacak.
Konsolide olmayan bilançoların son açıklama tarihi 15 Mart, konsolide bilançoların son açıklanma tarihi ise 12 Nisan 2013.
Önümüzdeki günlerde bilançolar daha fazla yatırımcıların gündemini işgal edeceği anlaşılmakta.
Gelişmenin aynası bilanço
Borsada yatırım yapanların, alacağı hissede bir beklentinin olup olmadığına çoğunlukla baktıkları görülmektedir. Yapılan tüm analiz, hesaplama ve çalışmaların hedefi ilgilenilen şirketin kârının ne boyutta olduğunu tespit etmeye yöneliktir.
Kârını sürekli olarak artıran büyüyen bir firmayı tespit edebilmek ise asıl arzu edilendir. Şirketin kârını düzenli olarak büyütmesi alınan temettünün de artması anlamına gelir. İstikrarlı bir şekilde kârını artırabilen, büyüyen firmalar, ortaklarına vereceği temettüyü de artırma potansiyeli taşıdığı için özellikle uzun vadede tercih edilen hisseler olarak öne çıkar.
Bir şirketin kârının artması ise çoğu zaman belli bir gelişmeye bağlıdır. Piyasada bu durum ‘şirketin bir hikayesinin olduğu’ ifade edilir. Her şirketin hikayesi farklıdır.
Kiminin ortaklık yapısı değişmiş güçlü bir grubun bünyesine girmiştir veya yabancı bir firma çoğunluk hisse almıştır. Firma geleceği olduğu düşünülen bir alana yatırım yapmış olabilir, bir iştirakini satmıştır ya da bir ihaleyi kazanmıştır... Örnekleri daha da çoğaltmak mümkün.
Neticede yatırımcılar için bir firmanın kârını artıracak herhangi bir gelişme pekala o şirketin hikayesi olabilmekte.
 Önceden pozisyon alabilmek...
Şirketle ilgili gelişmeler diğer yatırımcılar için de o firmanın kârını artıracak bir gerekçe olarak görüldüğünde o şirkete ait beklenti artacaktır. Bunun anlamı ise hisseye olan ilginin artması ve sonuç olarak hissenin değerinin yükselmesidir.
Neticede her yatırımcı bir hisseyle ilgilendiğinde o hisseyle ilgili gelişmeleri gözlemler ve belli bir kalıba sokabiliyor, beklenti yaratabiliyorsa büyüyeceğini, kârını artırabileceğini öngörerek satın alır. Kuşkusuz her gelişme aynı sonucu vermeyebilir.
Gelişmelerin ne derece hayat bulduğu, somutlaştığını bilançolar vasıtasıyla yatırımcılar değerlendirme imkanı bulur. Eğer dönemsel olarak bilançolar açıklandığında kârda da sistematik artış oluyorsa ya da beklentilerinin de üstünde bir kârlılık oluşuyorsa o taktirde yatırımcılar için hikaye devam ediyordur.
Bunun anlamı hisse senedine olan talebin de devam edeceği yönündedir. Talebin sürekliliği hissenin fiyatının da yükselmeye devam edeceği anlamına gelir.
YATIRIMCI İNTERNETTEN GENEL KURULA KATILACAK
SPK, yayınladığı karar ile Ulusal Pazar ve Kurumsal Ürünler Pazarında işlem gören şirketlerin, genel kurullara elektronik ortamda katılabilmek için gerekli alt yapının sağlanmasını istedi.
Payları borsaya kote şirketlerin elektronik genel kurulları, MKK tarafından sağlanan elektronik ortamda gerçekleştirilecek.
Bu kapsamda fiziken genel kurula gitmek istemeyen yatırımcılar, isterlerse MKK’ya başvurarak onun sağlayacağı sistemden intenetten genel kurula katılabilecek. İnternet üzerinden genel kurula görüş ve önerilerde bulunabilecek, itirazlarını dile getirebilecek ve oy kullanabilecek. Şirketler, tüm hissedarların elektronik ortamda genel kurula katılabilmesi için gerekli altyapıyı oluşturması gerekiyor. Yatırımcıların, MKK’nın sağladığı sistemi kullanabilmek ve bu sistem hakkında bilgi sahibi olabilmeleri için MKK sitesini ziyaret etmeli.
Geçtiğimiz yıl gerçekleştirilen halka arzlar çok konusuldu. Borsanın zirve üstüne zirve yaptığı 2012 yılında, mevzuatta yapılan değişikliğin de etkisi ile 51 şirket ilk defa borsada işlem gördü.
Ancak borsadaki çıkışın bu şirketlerin ağırlıklı kısmına yansıması olmadı. Özellikle Serbest İşlem Platformu’nda işlem görmeye başlayan hisseler abartılı fiyat açılışlarının ardından gerçekleşen düşüşlerle yatırımcısına kaybettirdi.
Abartılı fiyata talep yok
Teselli ise abartılı fiyatlara yatırımcıların fazla rağbet etmemesi ve bu nedenle düşüşler nedeniyle mağdur olan yatırımcı sayısının sınırlı olmasıydı. Ancak buna rağmen bu hisselerden alanların büyük kısmının zarar etmesi ekonomi yönetiminin başında olanların da dikkatini bu noktaya çekmesine neden oldu.
Hatta eski SPK Başkanın hakkında başlatıldığı dile getirilen incelemenin gerekçelerinden birisi olarak da bu mağduriyetlerin olduğu dile getirildi. 2013 yılında ise halka arz için sırada bekleyen 19 firma bulunuyor.
Bu sayının üçü ocak ayında yapılan yeni başvurular olup diğerleri 2012 yılında yapılan başvurulardan oluşuyor. Başvuruların aynı hızla devam etmesi halinde halka arzda geçen yıla benzar sayıda bir sayıya ulaşılacağı söylenebilir. 
ETİKETLER :
YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • daha ucuz holding yok.04 Şubat 2013 08:23

    eczacıbaşı ilaçda yükselme kokusu var önemli gelişmeler olursa şaşırmam bu şirkette.

  • as istanbullu04 Şubat 2013 00:29

    Eczacı ilaçtan memnun omayan arkadaşlar önümüzdeki günler sizleri mutlu edecek çok yakında hep beraber göreceğiz.takip edin.

  • borsavirus03 Şubat 2013 20:48

    2008 krizinde ekim kasım aralık aylarında bazı fiyatları yeniden hatırlatayım, krizde alınan mal 3-5 senede kendini amorti eder..şuanki fiyatları ile FK ları siz hesaplayın, 8-10 senede amorti eder...mal krizde alınır. bu seviyeden mal alıp endex 100bine gidecek diye ümit ediyoruz ama endex gitse bile kağıtlar gitmiyor:) neden? çünkü şirket karları endexin 100bine gittiği gibi yukarı gitmiyor...şirket karlılığı artmadan yukarı gidişler spekülatiftir ve mal krizde alınır. kurt borsacıdan size tavsiye..(2008 kriz fiyatları: 1.25 ADANA 0.85 ADBGR 1.30 AKCNS 0.61 BOLUC 1.77 CIMSA 0.36 HEKTS 1.62 MRDIN 1.05 UNYEC )

  • yatırımcı03 Şubat 2013 19:11

    şubat ayı eczacıların ayı olacak ayrıca bedelsiz potansiyali yüksek olan hisselerde hareket olacak kanımca eczyt nin iflas değeri 15 tl

  • MUSTAFA KILIÇ03 Şubat 2013 19:07

    YÜZDE 400 SERMAYE AZALTIP SERMAYE ARTIRAN VURGUNCULAR ÜZERİNE GİDECEGİNE NAMELER YAZMIŞSINIZ

  • borsavirus03 Şubat 2013 16:21

    2013-2014 yılı içinde endexte 40 bin altını (32-36bin aralığını) bekliyorum..bu seviyelerden borsada mal alınmaz, satılır. mal krizde alınır. herkez borsaya girince satılır. bunu unutmayan her zaman bol kazanır. bol kazançlar. y.t.d. temettü kağıdı biriktirenler doğru yolda, ama alımlarını bu kriz seviyelerine saklarlar ise daha düşük maliyetler, daha düşük FK lar ve yüksek verimler yakalarlar. mal alım zamanı 86binler değil, 40bin altıdır. 80lerden halen bol mala giren var, % kaç kar marjı planlıyorlar anlamak imkansız. kurt borsacıların tavsiyelerine kulak vermeli. k.y. ezildikçe bizler de üzülüyoruz..

  • metin gölcük kocaeli03 Şubat 2013 16:13

    İlaç sektöründe hayat yok daha da beklemeyin kağıt değiştirin zararın neresinden dönersen kardır. minik yatırımcı.

  • Davut 03 Şubat 2013 15:39

    Eczabaşı ilaç yükselecek ne zaman mı? Galataport ihalesinde...

  • eczaıczedeee03 Şubat 2013 13:11

    eczacıbaşı ilaç 5 senedir ne öne çıkıyor nede yerinde sayıyor aksine 5 sene öncesinden % 50 daha ucuz. şimdi hem prim yapmayan ,hem geçen bu kadar zamanda yatırımcısını mağdur eden bu hisse hareketlenecekmi.*hareketlenmeyecekmi?bekliyoruz.20 senede olsa.

  • metin gölcük kocaeli03 Şubat 2013 13:02

    Allah aşkına nasıl yazı bu? Destan yazılmış kafa karıştırılmış.Başlıkta ne diyor?HANGİ HİSSELER ÖNE ÇIKAÇAK)Evet yazmışta yazmış Şusektör de oda yok yoksa benmi göremedim.

  • Cemas03 Şubat 2013 09:58

    Siz piyasada konusulan aracı kurukm vurgununu yazmayın daha