BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisHaneler ne kadar ‘kara gün akçesi’ biriktirmeli?----

Haneler ne kadar ‘kara gün akçesi’ biriktirmeli?

Haneler ne kadar ‘kara gün akçesi’ biriktirmeli?
16 Mayıs 2023 - 11:14 www.finansgundem.com

Acil durumlar için birikim oluşturmak özellikle ekonomik belirsizlik dönemlerinde hayati bir öneme sahiptir. Finans uzmanları bu birikimin miktarının hanelerin gelir türlerine ve harcamalarına göre değişkenlik gösterdiğine dikkat çekiyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Acil durum fonları bir finansal planın en kilit kısmıdır. Kara gün akçesi olarak da bilinen bu varlıklar ekonomideki belirsizlik dönemlerinde bireylerin ayakta kalması için hayati öneme sahiptir. Finans uzmanları doğru miktarda acil durum fon birikiminin bireylerin finansal durumuna ve mesleğine göre değiştiğini belirtiyor.

Ancak CNBC ve Momentive’in 4 bin yetişkin Amerikalı ile gerçekleştirdiği anket araştırmasında katılımcıların büyük bir çoğunluğunun finansal acil durumlara karşı hazırlıklı olmadığı görüldü. Ankete göre Amerikalıların yarısından fazlasının acil durum fonu bulunmuyor ve kara gün akçesine sahip olanların %40’ının da birikimleri 10 bin doların altında.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre acil durum fonları için finans uzmanları genellikle bireylerin üç ila altı aylık masrafların karşılanacağı miktarda nakit tutmasını önerir. Uzmanlar genellikle bu fonların acil durumlarda kolay ulaşılabilecek vadeli hesaplarda tutulmasını ve fondaki birikimlere olağanüstü durumlar haricinde dokunulmamasını öneriyor.

CNBC’nin haberine göre The Planning Center Yeminli Mali Müşaviri Andy Baxley acil durum fonlarıyla ilgili açıklamasında, “Temel kurallar bir dizi önemli faktörü gözden kaçırıyor. Çalıştığınız sektörün oynaklığı, gelir akışlarınızın istikrarı ve öngörülebilirliği, serbest meslek sahibi olup olmadığınız bu faktörlere sadece birkaç örnektir” ifadelerine yer verdi.

İş güvenliğinizi göz önünde bulundurun

ABD merkezli finansal planlama ve danışmanlık şirketi Transition Planning’in Finansal Planlama Başkanı ve Genel Müdürü Niv Persaud yeterli miktarda acil durum tasarrufunun bireylerin işsiz kalması durumunda mevcut gelirini değiştirebilme yetisinin ne kadar süreceğine göre değişebileceğini belirtti.

Amerikan ekonomisine ilişkin tüm resesyon tehditlerine rağmen, ülkedeki işsizlik oranı nisan ayında %3,4 ile 1969'dan bu yana en düşük seviyeye ulaştı. Ülkede teknoloji, finans, sağlık ve perakende gibi sektörler bu yıl işten çıkarma dalgalarından etkilense de istihdam verileri bu çalışanların yeni bir iş bulmakta zorlandığı anlamına gelmiyor.

ZipRecruiter anketine göre aralık ve ocak ayında işten çıkarılan işçilerin yaklaşık %55’i ocak ayının sonuna kadar yeni bir iş buldu. İşten çıkarılanların yeni bir iş bulması ortalama yedi hafta sürdü. İstihdam firmasının anketine göre işlerinden çıkarılanların reklam ve pazarlama, otomotiv veya teknoloji sektöründe halihazırda yeni bir pozisyona yerleşmiş olmaları muhtemel.

Persaud yine de geliri daha yüksek olan bireylerin iş arama süreçlerinin daha uzun süreceğine işaret ediyor. Finansal planlama uzmanı kira veya ev kredisi, faturalar, gıda ve diğer hayati maliyetleri karşılayabilmek için iki gelirli hane halklarının 9 ay yetebilecek, tek gelirli haneler içinse 1 yıl yetebilecek bir birikim oluşturmasını öneriyor.

New York merkezli servet danışmanlığı firması Wealthspire’ın Başkan Yardımcısı ve Finansal Planlama Başkanı Kevin Brady müşterilerine acil durum tasarrufu planlarken iş güvencelerini de göz önünde bulundurmalarını öneriyor. Brady’e göre güvenli iki gelire sahip olan hane halklarının üç aylık maliyetleri karşılayabilecek bir acil durum fonu oluşturmaları yeterli. Ancak güvenli de olsa olsa tek gelirli bir işe sahip olan hanelerin en az altı aylık maliyetlerini karşılayacak bir acil durum fonu oluşturması gerekiyor. Brady’e göre değişkenliği yüksek olan tek gelirli bir haneninse en az dokuz aylık bir acil durum tasarrufu hedeflemesi daha uygun.

İki gelirli hane halkları gelirleri arasındaki ilişki derecesini de göz önünde bulundurabilir. Baxley, “İkiniz de teknoloji satış alanında çalışıyorsanız, ikinizin de aynı anda işinizi kaybetme olasılığınız, örneğin birinizin profesör olmasından daha yüksektir” diyor. Hane halkının geliri arasındaki ilişkinin yüksek olması daha yüksek miktarda acil durum fonu oluşturulması gerekliliğini artırabilir.

 

Dünyanın en genç milyarderleri

 

Dolar/TL'de yukarı yönlü seyir

 

Başarılı insanlar güne nasıl başlar? İşte 10 sabah rutini...

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)