BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaBankacılıkHalkbank, Vakıfbank yasasını bekliyor!----

Halkbank, Vakıfbank yasasını bekliyor!

Halkbank, Vakıfbank yasasını bekliyor!
18 Kasım 2013 - 14:15 www.finansgundem.com

Hürriyet ekonomi yazarı Erdal Sağlam bugünkü köşesinde kurulması planlanan 3 kamu katılım bankasına yer verdi

Hürriyet ekonomi yazarı Erdal Sağlam bugünkü köşesinde kamu bankalarını bekleyen hareketleri günleri kaleme aldı. Sağlam, 3 kamu katılım bankasının Halkbank'tan başlayarak kurulmasının planlandığını yazdı.
İşte Erdal Sağlam'ın o köşe yazısı;

Bir yandan özel yasa ile kurulmuş bir banka olan Vakıfbank’ın kamu bankası olarak yeniden örgütlenmesi gündeme gelirken, öte yandan kamu bankalarının katılım bankası, yani “faizsiz bankacılık” kurma girişimlerinin de hızlandığını görüyoruz.
Kamu bankaları arasında katılım bankası kuracak ilk bankanın Halkbank olması bekleniyor. Halkbank’ta katılım bankası kuruluşu için çalışmaların yoğunlaştığı gözlenirken, katılım bankasına atanacak yöneticiler hakkında bile  spekülasyonların hızlandığı görülüyor.
Buna karşılık hissesinin çoğunluğunun halka açık olması nedeniyle Halkbank’ın sermaye koyacağı yeni katılım bankası’nın kuruluşu için “yasa gerektiği” üzerinde bir mutabakat oluştu. O nedenle hazırlıkların yapıldığı ama gerekli olan yasanın çıkmasından sonra katılım bankası’nın kurulacağı konuşuluyor.
Halkbank’ın katılım bankası kurması için gereken yasanın ise Vakıfbank’ın hisselerinin Hazine’ye devrini öngören yasa ile birlikte ele alınacağı belirtiliyor.  
Başbakan Yardımcısı Ali Babacan, özel yasa ile kurulmuş olan ve çoğunluk hissesi Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait olan Vakıfbank’ın bir kamu bankası haline getirilmesi, bir başka deyişle çoğunluk hisselerinin Hazine’ye alınması üzerinde çalışıyor. Uzun süredir devam eden çalışmaların “Anayasa uygunluk” şartı nedeniyle geciktiği kaydediliyor. Anayasa Mahkemesi’ne Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından görüş sorulduğu, kendilerini ait hisselerin Hazine’ye belirli bir bedel karşılığı verilmesinin Anayasaya uygun olup olmadığı konusunda Mahkemeye danıştığı biliniyor.
Yine Ankara kulislerinde konuşulanlara göre; Anayasa Mahkemesi yakın bir süre önce, Vakıflar Genel müdürlüğü’ne bu satışın anayasa aykırı olmadığı yönünde görüş belirtmiş. Bunun yazılı mı yoksa sözlü bir yanıt mı olduğu, resmi görüşün Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne gidip gitmediği bilgisine ulaşamadık, Ancak hava Anayasa Mahkemesi’nin de olumlu görüş belirttiği yönünde.
Bu engelin de aşılması halinde kısa süre içerisinde Vakıfbank’ın kamu bankası haline gelmesini sağlayacak gerekli yasanın TBMM gündemine gelmesini bekliyoruz.

3 KAMU KATILIM BANKASI

İşte Halk Bankası’nın yeni bir katılım bankası kurması Vakıfbank Yasası’nn zamanlamasına bağlı gözüküyor. Bu yasa çıktıktan sonra da Halk Bankası’nın çok kısa sürede katılım bankasını hayata geçirebileceği, çünkü hazırlıkların büyük ölçüde tamamlandığı belirtiliyor.
Sadece Halk Bankası değil, sırasıyla ardından Vakıfbank ve son olarak Ziraat Bankası tarafından da yeni katılım bankaları kurulması planlanıyor.
Mevcut katılım bankalarının yöneticileri kamu bankalarının katılım bankası kurması fikrine karşı çıkarken, “Kamu bankası katılım bankası kurarsa kurulacak bankaların faizli banka olacağı algısı yaratılır” fikrini ileri sürmeye başladılar. Ancak ekonomi yönetimi, mevcut katılım bankalarının gerekli olan talebi karşılayamadığını, faizsiz bankacılığın geliştirilemediğini belirterek, güçlü yeni katılım bankaları oluşturmak bunun için da kamuyu devreye sokmakta kararlı.
Son olarak “mevcut katılım bankalarının sermayelerinin daha fazla büyümeye engel olacak kadar küçük kaldığı” yönünde rating kuruluşlarının rapor yayımlandığını biliyoruz. Aynı raporda “katılım bankalarının, ağırlıklı konut finansmanına girmeleri nedeniyle, ileriye dönük risklerinin büyük olduğu”na da dikkat çekiliyordu.
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • TAMER18 Kasım 2013 21:25

    bÖYLE BİR DURUMDA HALKB VE VAKBN HİSSELERİ DEĞER KAYBINA UĞRAR MI?

  • Kadir18 Kasım 2013 15:35

    Mevcut Katılım Bankaları tabiki istemez yeni katılım bankalarını.Katılım Bankaları nın 25 yıl içersinde aldıkları mesafeyi belkide Kamu Katılım Bankaları birkaç yıl içersinde alacaklar.O zaman ana sermayedarlar demez mi kardeşim siz bunca sene naptınız diye.Herkesin keyfi bozulacak.O zaman napacaklar mevcut yönetimleri sorgulamaya başlayacaklar.Belki o zaman görecekler aslında profesyonel olarak yönetilmediğini,ahbap çavuş ilişkisinin hüküm sürdüğünü.Zaten yeni kurulacak olan Katlım Bankaları nın kurulmasındaki nedenlerinden biride bu. Katılım Bankaları nda çalışan birçok kişi yeni katılım bakaları nın kurulmasını bekliyor,geçmek için.İnşallah mevcutlardan ve geçmişteki yöneticilerden kimseyi almazlar.