BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakGurbetçilere kira şoku----

Gurbetçilere kira şoku

Gurbetçilere kira şoku
18 Mart 2013 - 07:36 www.finansgundem.com

Maliye Bakanlığı, gurbetçilerin ve yabancı ülke vatandaşlarının Türkiye’de elde ettiği kira gelirini mercek altına aldı

Tapu kayıtlarından yapılacak inceleme sonucu kira geliriyle ilgili doğru beyanda bulunmayanlara yönelik cezai yaptırım uygulanacak. Gayrimenkul sahibi yabancılar, beyannamelerini kendisi dolduracak.
Kira gelirini gizleyen ve eksik beyan edenlerin peşine düşen Maliye Bakanlığı, Türkiye’nin dışına çıkıyor. Zaman'ın haberine göre, 2013 yılında 1 milyon 50 bin kira beyannamesini ev sahibi yerine düzenleyecek olan Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) yurtdışındaki ev sahiplerinin de peşine düşüyor. Türkiye’de yerleşmiş olmayan yabancı ülke vatandaşları ile yurtdışındaki yerleşik Türk vatandaşlarını kapsayan dar mükelleflerin elde ettiği kira gelirini doğru beyan edip etmediği konusu takip edilecek. Türkiye’de elde ettiği kira geliri beyanının doğru olup olmadığı konusunda Maliye tapu bilgilerinden yararlanacak. Yabancıların banka bilgilerine ulaşılamadığı için doğru beyan için tapu kayıtlarına bakılacak. Doğru beyanda bulunmayanlara yönelik cezai yaptırım uygulanacak. Yurtdışında yaşayan bu kişilerin çifte vergilendirmeyi önleme kapsamında kendi ülkelerinde de aynı vergiyi ödeyip ödemediğine bakılacak. Yabancı gayrimenkul sahipleri GİB’in sistemine kendilerine verilen numara ile girebilecek. Beyannamesini kendisi dolduracak. Vergi daireleri Türkiye’deki mükelleflerde olduğu gibi yabancılar için önceden hazırlanmış GMSİ dolduramayacak. Doğru beyanı göz önünde bulunduracaklarını aktaran Maliye kaynakları elde edilen bilgiler doğrultusunda kira gelirinin beyan edilmemesi veya gizlenmesi halinde cezai yaptırım uygulanacağına dikkat çekiyor.
Kira geliri elde edenlerin konutlarda her bir konut için 500 TL ve üzerinde kira geliri elde edilmesi halinde, işyerlerinde ise miktar sınırlaması olmaksızın gelirini beyan etmesi gerekiyor. Konut kira geliri elde eden kişilerin, yıllık olarak tespit edilen istisna tutarının (2012 yılı için istisna tutarı 3.000 TL) altında kira geliri elde etmeleri halinde vergi dairesinde mükellefiyet kaydı açtırmalarına ve beyanname vermelerine gerek bulunmuyor. Eğer ev sahibi kira geliri elde ettiği halde beyanname vermedi ise 3 bin liralık istisna tutarından da yararlanamıyor. Tespit edilmesi halinde beyanname vermeyenlerden geriye dönük 5 yıllık vergi borcu da faiziyle birlikte vergi cezası olarak tahsil edilecek. Bu tutarın üzerinde kira geliri elde eden kişi beyanname vermez ise ödemesi gereken verginin iki katı ceza ile karşı karşıya kalıyor. Ayrıca beyanname vermediği için özel usulsüzlük cezası da kesiliyor. Bakanlık belediyeler, elektrik dağıtım şirketleri, PTT, banka ve tapudan aldığı bilgiler doğrultusunda geçen yılın sonunda kiracı envanterini yenilemişti. Türkiye’de yerleşmiş olmayan gerçek kişiler, dar mükellef olarak tanımlanıyor. Bunların sadece Türkiye’de elde ettikleri kazanç ve iratlar vergiye tabi.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)