BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiGüney Kore ile ‘serbest ticaret’ dönemi----

Güney Kore ile ‘serbest ticaret’ dönemi

Güney Kore ile ‘serbest ticaret’ dönemi
01 Nisan 2013 - 09:51 www.finansgundem.com

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, Güney Kıbrısla yapılan serbest ticaret anlaşmasının Mayıs'ta yürürlüğe girecek

Ekonomi  Bakanı Zafer Çağlayan, Güney Kore ile geçen yıl Ağustos ayında imzalanan serbestticaret anlaşmasının (STA) onay süreçlerinin tamamlandığını, anlaşmanın 1 Mayıs 2013'te yürürlüğe gireceğini söyledi. Çağlayan hafta sonu yaptığı yazılı açıklamada, "(Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle) ihracatçılarımız 520 milyar dolarlık ithalat hacmi bulunan Kore pazarına tercihli giriş imkanı elde edecek, Kore pazarında AB ve ABD’li ihracatçılarla eşit koşullarda rekabet etme imkanına kavuşacaklar" dedi. Güney Kore ile imzalanan STA'nın çerçeve anlaşma ve mal ticareti anlaşması olmak üzere iki anlaşmadan oluştuğunu belirten Çağlayan, şöyle konuştu:
"Çerçeve anlaşma, iki ülke arasında hizmet ticareti ve yatırımlar konusundaki müzakerelerin mal ticareti anlaşmasının yürürlüğe girmesinden itibaren bir yıl içinde başlatılmasını takvime bağlamakta; ayrıca, taraflar arasında uzlaşı sağlanacak herhangi bir konunun STA kapsamına dahil edilmesine imkân tanımaktadır.
"Mal ticareti anlaşması ile Türkiye ve Kore arasında karşılıklı sağlanacak pazar açılımının esasları belirlenmektedir. Taraflar 10 yılda kademeli olarak tüm tarife satırlarının yüzde 90'ında gümrük vergilerinisıfırlayacaklardır. Anlaşmanın yürürlüğe girdiği tarih itibariyle ise, toplam tarife satırı bakımından, Kore tarafı gümrük vergilerinin yüzde 80’ini, Türkiye ise yüzde 65’ini sıfırlayacaktır."
Türkiye-Güney Kore ticaret hacmi 2012 yılında 6.2 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. Türkiye'nin ihracatı 528 milyon dolar, ithalatı 5.66 milyar dolar oldu. Türkiye'nin, 19 ülke ile STA'sı bulunuyor.  Halen; Ukrayna, Libya, Seyşeller, Kamerun, Kongo Demokratik Cumhuriyeti, Cezayir, Meksika, Malezya, Ekvator, Moldova, Güney Afrika Cumhuriyeti, Kolombiya, Faroe Adaları, Endonezya, Peru, Hindistan, Japonya, Vietnam, Kosova, Kanada ve Gana ile; ayrıca Körfez İşbirliği Konseyi, MERCOSUR, ASEAN, Orta Amerika Topluluğu, CARIFORUM ile STA çalışmaları devam ediyor.
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)