BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiGüney Kıbrıs kritik eşikte----

Güney Kıbrıs kritik eşikte

Güney Kıbrıs kritik eşikte
24 Mart 2013 - 11:17 www.finansgundem.com

Güney Kıbrıs'ın kaderi, bugün Eruo Bölgesi maliye bakanları toplantısında görüşülecek

Güney Kıbrıs'ın kaderi, bugün ülkeyi finansal çöküşten kurtaracak olan kurtarma paketi için yeterli adımların atılıp atılmadığını görüşecek olan Euro Bölgesi maliye bakanlarının alacağı karara bağlı.
Dün binlerce Güney Kıbrıslı'nın başkent Magosa sokaklarında protesto gösterilerinde bulunmaları ile birlikte, Kıbrıslı yetkililer, troyka olarak adlandırılan Avrupa Merkez Bankası (AMB), Avrupa Komisyonu ve Uluslararası Para Fonu (IMF) yetkilileri ile, kurtarma paketi için ön şart olarak koyulan 5.8 milyar euronun nasıl elde edileceği konusunda çalışmalar yürüttü. 100,000 euronun üzerindeki banka mevduatlaarına vergi uygulanmasına yönelik plan üzerinde odaklanan görüşmeler, hükümetin yaptığı açıklamaya göre, dün gece "çok hassas bir evrede" sona erdi ve görüşmelere bugün Brüksel'de devam edilecek. Avrupa maliye bakanları bugün Brüksel'de yerel saat ile 18:00'de biraraya gelecek.
Avrupa Birliği Ekonomik ve Parasal İşlerden Sorumlu Komiseri Olli Rehn, açıklamasında, "Geride yalnızca zor seçimler kaldı," dedi ve "Pazar akşamı Brüksel'de Kıbrıs için finansal destek konusunda Eurogrup'un anlaşmaya varması gerekli" şeklinde değerlendirmede bulundu.
17 üyeli Euro Bölgesi'nin en küçük üçüncü ekonomisi olan Güney Kıbrıs geçen hafta, parlamenterlerin 10 milyar euroluk yardım paketi için ön koşul olarak belirlenen tüm banka hesaplarından vergi alınmasına yönelik Avrupa önerisinin reddetmelerinin ardından kaosa sürüklendi. Avrupa Merkez Bankası, kurtarma paketi konusunda anlaşmaya varılamaması durumunda, geçen haftanın tümünde kapalı kalan ve 26 Mart'ta açılması beklenen Kıbrıs bankalarına acil yardım fonlarını yarın durduracağını açıkladı.
Avrupa Merkez Bankası konsey üyesi Erkki Liikanen, dün Finlandiya'dan YLE TV1'e yaptığı açıklamada, "İflas etmiş bankaları fonlayamayız," dedi ve "İflastan kurtulmak için bankaların yeniden sermayelendirilmesi ve yeniden yapılandırılmasını amaçlayan bir programın oluşturulması için şimdi bir şans var. Top Kıbrıs'ın sahasında" yorumunda bulundu.
Güney Kıbrıs Maliye Bakanı Michael Sarris, dünkü açıklamasında, Banka mevduatlarına verginin, troyka ile yürütülen görüşmelerde, tekrar masada olduğunu belirtti.
Alman gazetesi Welt am Sonntag'ın da aralarında bulunduğu medya kuruluşları, dün geç saatlerde, ülkenin en büyük bankası olan Bank of Cyprus Pcl'deki 100,000 euronun üzerindeki mevduatlara yüzde 20 ve diğer bankalardaki aynı tutarda mevduatlara yüzde 4 vergi uygulanması konusunda anlaşma sağlandığını kaydetti.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)