BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaGözler mecliste!----

Gözler mecliste!

Gözler mecliste!
25 Eylül 2013 - 09:35 www.finansgundem.com

İş dünyası, vergi mevzuatı ve damga vergisi gibi konularda beklentileri olduğunu açıkladılar

KAYSO Başkanı Mustafa Boydak, iş dünyası olarak bazı vergilerin basitleştirilmesi, özellikle damga vergisi mevzuatının sadeleştirilmesi konusunda beklentilerinin bulunduğunu kaydetti.
Kayseri Sanayi Odası (KAYSO) Başkanı Mustafa Boydak, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nin(TBMM) ekim ayında açılmasıyla iş dünyası olarak birçok konuda karar alınmasını beklediklerini söyledi. Eylül Ayı Olağan Meclis Toplantısı’nda konuşan Boydak, Başbakan Yardımcısı Ali Babacan’ın açıklamalarının iş dünyasının ümitlerini artırdığını dile getirerek, “Ekonominin patronu Sayın Babacan’ın açıklamaları sonrası gelecekle ilgili ümitlerimizin tekrardan devam ettiğini görmekten memnun olduk. Hükümetin geçici rahatlıktan ziyade gelecek için kalıcı rahatlık, istikrar sağlanması yönündeki kararlarını destekliyoruz. İş dünyası olarak bir miktar daha zorlanabiliriz. Bizler ‘iş dünyası olarak buna razıyız’ dedik. Mikro ekonomik anlamda daha yapılacak şey var, bunları biliyoruz. Ekim ayında TBMM açılacak. Birçok konuda beklenen kararların meclisin açılmasıyla alınacağını düşünüyorum” diye konuştu. Hükümetin hazırladığı vergi reformu ile ilgili beklentilerinin olduğunun altını çizen Boydak, “Yapılan açıklamalarda vergi oranlarında bir artış planlanmadığını ama bazı vergileri daha basitleştirme yönünde planlar olduğunu biliyoruz. Özellikle damga vergisi mevzuatı ile ilgili geçtiğimiz dönemde daha sadeleşeceği ile ilgili açıklamalar oldu. Oysaki son planda gördüğümüz büyük cirolu sektörlerde bunun büyük bir sorun yaratacağı üyelerimizden öğrendik. Özellikle sözleşme yapılan her tutarla ilgili damga vergisi alınması söz konusu. Bununla ilgili düzenlemenin önümüzdeki dönemde bu tutarların çok çok makul oranlara çekilmesi hatta ödenebilir bir şekilde olmasını arzu ediyorum” dedi.
Serbest bölgelerin cazibesi artırılmalı
Sözleşme yapmadan iş yapamnın önüne geçilmesini isteyen Boydak, “Mesela enerji şirketlerinin alım satımlarında bu bir handikap. Bankacılık sektörü ile ilgili bir düzenleme yapıldı geçmiş dönemde. Özel sektör tarafı beklemede, bu konuda bir adım atılmasını bekliyor. Bizlerde bunun takipçisi olup hatırlatmaya devam edeceğiz.” Serbest bölgelerinin cazibesinin artırılması gerektiğine vurgu yapan Boydak, “Son yıllarda üretime yönelik serbest bölgelere ciddi imkanlar sağlandı. Özellikle Kayseri Serbest Bölgesi bu imkanları çok iyi değerlendiren bölgelerin başında yer alıyor. Ancak bazı talepler var. Firmalarımız yüzde 85 ihracat yaptığı zaman bir takım vergi ve harçlardan muaf tutuluyor. Ancak bu oranın bir miktar daha aşağı çekilmesi gerekiyor. Özellikle Türkiye içinden hammadde temini yapan serbest bölgedeki işletmelerimizin Türkiye içerisindeki hammaddenin işlenip ihracat eden firmaların bu oranlarının aşağı çekilmesini istiyoruz. Bu çok daha cazip hale getirecektir serbest bölgeleri. Yüzde 1’ lik giriş çıkış fonunun firmalara yansıması yaklaşık yüzde 20’yi buluyor. Bu oranın da makul bir orana çekilmesini istiyoruz” dedi.
DİR için 6 aylık ek süre talebi
Dahilde işleme rejimi (DİR) belgelerinde sorun yaşayan firmalara sürelerine bakılmaksızın ek süre tanınması gerektiğini söyleyen Başkan Boydak, “Firmalarımızın ihracat taahhüdü vererek kullandıkları krediler var. Firmalarımız ihracat taahhüdü yapamadığı zaman kredilerine ciddi maliyet yüklenmekte. Bu gelecek dönemde iş dünyasını zorlayacaktır. İyi niyetli olmayan firmalar vardır. Ancak yüzde 1’i geçmez. Örneğin metal firmaları taahhütlerini miktar bazında tamamlasalar bile rakam bazında tamamlayamıyor, emtia piyasalarından dolayı. Firmaların DİR belgelerine bakılmaksızın 6 aylık ek bir süre daha verilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.
İncesu’ya 75 milyon liralık yatırım
Kayseri’nin yeni dönemde yurt dışından yatırım çekmesi gerektiğini anlatan Mustafa Boydak, “Yurt dışında değilse de yurt içinden gelen yatırım konusunda iyi gidiyoruz. Tabii gelen yatırımları yeterli bulmuyoruz bu yöndeki çabalarımız devam ediyor. Boydak Holding olarak gelişmekte olan İncesu OSB’de 75 milyon liralık bir yatırma soyunduk. Gelecek vaat eden bu bölgeye yeni yatırımcılar bekliyoruz” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)