BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemGörevimin başındayım----

Görevimin başındayım

Görevimin başındayım
01 Nisan 2013 - 07:22 www.finansgundem.com

İtalya'nın Cumhurbaşkanı Napolitano, son güne kadar görevinin başında kalma sözü verdi

İtalya'da hükümet kurma çalışmalarının sonuçsuz kalmasının ardından istifa edeceği öne sürülen Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano, görev süresi dolana kadar işinin başında olacağını belirtti.
İtalya'da Şubat ayında yapılan seçimlerin üzerinden bir aydan fazla zaman geçmesine rağmen halen bir hükümet kurulamamış olması ve Cumhurbaşkanı Giorgio Napolitano'nun görev süresinin de 15 Mayıs'ta sona erecek olması dolayısıyla sıkıntılı bir sürece girildi. Geçtiğimiz hafta Cuma günü hükümet kurma görevini alan Merkez sol lideri Pierluigi Bersani'nin yaptığı görüşmelerden bir sonuç çıkmaması üzerine görevi Cumhurbaşkanı Napolitano'ya iade etmesi üzerine gözler Giorgio Napolitano'ya çevrildi.
Napolitano da aynı gün tüm liderler ile tek tek görüşme gerçekleştirdi fakat bu görüşmelerden de hükümet kurmaya yönelik olumlu bir sonuç çıkmayınca basında Cumhurbaşkanı'nın istifa edeceği yönünde haberler yer almaya başladı. Tüm bu haberlere yönelik bir basın toplantısı düzenleyen Cumhurbaşkanı Napolitano, görev süresi bitene kadar işinin başında olduğunu kaydetti. Napolitano, "Son güne kadar görevimin gerektirdiği sorumlulukları ülkenin çıkarları doğrultusunda yerine getirmek için çalışacağım. İçinde bulunduğumuz zorluklardan elimi çekmeyeceğim. İtalya'nın karşı karşıya olduğu meşakkatlerin sağlam bir çözüm ile üstesinden geleceğimize inancım sonsuz." dedi.
Bu açıklamaların ardından söylentiler dinse de bugün birçok gazetede Avrupa Birliği Merkez Bankası (ECB) Başkanı Mario Draghi'nin istifa etmemesi için Cumhurbaşkanı ile telefon görüşmesi gerçekleştirdiği yönünde yeni bir haber yayınlanması konunun yeniden gündeme gelmesine sebep oldu. Haberde, Draghi'nin Napolitano'ya bu dönemde istifa etmemesi gerektiği, istifa ettiği takdirde erken seçim seçeneğinin de gecikeceğine dikkat çektiği ifade edildi.
Öte yandan Cumhurbaşkanı Napolitano'nun koalisyonda uzlaşamayan partilerin teknokrat hükümet seçeneğine de yanaşmamaları üzerine istifa tehdidinde bulunduğu ve çözümü bu şekilde hızlandırmak istediği iddia ediliyor. Paskalya Bayramı dolayısıyla ara verilen görüşmelere yeni haftada devam edilip hız verilmesi ve Güney Kıbrıs'taki ekonomik sorunun tetiklemesi muhtemel ekonomik önlem paketleri öncesinde bir an evvel çözüme gidilmesi planlanıyor.
İtalya'da Cumhurbaşkanı Napolitano, ayrıca kurumsal, sosyal ve ekonomik reformları bir araya getirmesi için 2 uzman gruba danışmayı planlıyor. ''Akil adamlar'' olarak da tabir edilen Napalitano'nun bu önerisi, hükümeti kurmakta anlaşamayan siyasi partilerce olumlu karşılandı.
Seçimlerden birinci çıkan merkez solun lideri Pier Luigi Bersani, Napolitano'nun önerisine uymaya hazır oldukları mesajını verdi.
Merkez sağ blokun çatı partisi Özgürlükçü Halk Partisi'nin genel sekreteri Angelino Alfano da ''akil adamlar'' önerisini takdirle karşıladıklarını ancak kendi pozisyonlarında değişiklik olmadığını, ya geniş kapsamlı bir hükümet kurulması ya da yeniden sandığa gidilmesi gerektiğini savundu.
Seçimlerde aldığı oy oranıyla sürpriz yapan 5 Yıldız Hareketi adına ''SKY TG 24'' kanalına konuşan iletişim koordinatörü Claudio Messora, hükümeti kurma görevinin kendilerine verilmesinin daha uygun olacağını ancak böyle bir zamanda cumhurbaşkanının formülünün çözüme yakın bir yol olduğunu belirtti.
Başbakan Mario Monti'nin merkez hareketi adına konuşan senatör Andrea Olivero, Napolitano'nun krizi çözmek için yaptığı seçimi mükemmel olarak niteledi.
İtalyan haber ajansı ANSA'ya konuşan bir AB Komisyonu yetkilisi de doğru çözüm için İtalya'daki demokratik sürece güven duyulduğunu bildirdi.
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)