BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFord Otosan’da vurgunun şifresi: Faktoring----

Ford Otosan’da vurgunun şifresi: Faktoring

Ford Otosan’da vurgunun şifresi: Faktoring
26 Şubat 2021 - 09:45 www.finansgundem.com

Kısa bir süre önce, şirket yıl sonu bilançolarını açıkladıktan sonra ortaya çıkan yaklaşık 250 milyon liralık vurgunun nasıl yapıldığı ortaya çıktı!

Türkiye'nin en kurumsal şirketi Koç Holding’in bünyesinde faaliyet gösteren ve halka açık bir şirket olan Ford Otosan’da yaşanan yolsuzluk olayı ekonomi çevrelerinde büyük yankı buldu! Ford Otosan, denetim raporlarına her yıl milyonlarca lira para döküyor. Finansal tabloları PwC inceliyor. Fakat kimse 247.8 milyon TL'lik vurgunun izine rastlayamıyor. Nasıl oluyorsa, şirketin 12 aylık bilançosu açıklandıktan iki hafta sonra böyle bir skandal patlıyor.

Skandalın perde arkasını Sabah’tan Gilek Güngör bugünkü köşesine taşıdı. İşte o detaylar:
Malum, otomotiv firmaları araç satışı için bayi ağları kuruyor. Girişimciler franchise sistemine dahil olup bazı şart ve teminatlar karşılığı bayi olabiliyor. Otomotiv firması, bayiye aracı belirli bir vadeyle satıyor. Koç'un sisteminde, bayilerden ticari alacakların ortalama vadesi yaklaşık 25 gün… Yaygın bayi teşkilatına sahip firmalarınki gibi Ford Otosan'da da Doğrudan Tahsilatlandırma Sistemi var. Bu sisteme göre, bayiye anlaşmalı bankalar aracılığıyla bir kredi limiti tahsis ediliyor. Bankalar ödeme vadesine yakın tarihte Ford Otosan'ın hesabına parayı yolluyor. Böylece, Ford Otosan, bayiden alacaklarını otomatik tahsil edebiliyor. Bir nevi kendini garantiye alıyor.

Dananın kuyruğu da burada kopuyor.

Şirketin bayi alacaklarından sorumlu kişisi ve tahsilatları takip eden çalışanı bir sistem oluşturuyor. Öğrendiğime göre, bu çalışanlar kendi adlarında bir faktoring şirketi kuruyorlar. Haa, bu arada şirketin açıkladığı gibi usulsüzlüğü yapanlar sadece 2 çalışan değil… 7-8 kişiden bahsediliyor. Bir de bu sistem üzerinden paraları yollayan bayilerden… 14-15 bayinin de bu sisteme dahil olduğu söyleniyor. Bayiler, araç alacakları zaman bu faktoring firması üzerinden işlem yapıyor. Dolayısıyla parayı faktoring firmasına yatırıyor. Ford Otosan'ın kendi anlaşmalı bankalarıyla olan sistemde ortalama ödeme vadesi 25 gün olmasına rağmen, faktoring firması üzerinden yapılan işlemlerde bu süre 4-5 aya uzuyor. Anladığım kadarıyla, işin içinde bayi alacaklarını takip eden şirket çalışanları olduğu için bu sürelerle oynamışlar. Faktoring şirketi üzerinden paralar alınıp-verildiği için Doğrudan Tahsilatlandırma Sistemi'ni de delmişler…

Vadesi uzayan bayi hayatından memnun…

Muhtemelen organize dolandırıcılık tezgâhını kurgulayan çalışanlar da bu vurgunu haybeye yapmadı…

Sanırım, burada tek ağlaması hatta kafasını duvara vurması gereken Ford Otosan…

Valla, bu iş epey konuşulur. Amerikalı ortak da meseleyi burada bırakmaz. Biliyorsunuz, Ford Otosan'ın hisselerinin yüzde 41.07'si Koç Holding'in... Yüzde 41.4'ü ise Ford Company'nin. Yüzde 17.89'luk bölüm de halka açık… Şirket 17 Mart'ta Genel Kurul yapacak. Bakarsınız orada genel müdür dahil birkaç kişinin daha kellesi gider!

Ford Otosan’da 247 milyonluk usulsüzlük

 

Ford Otosan'ın marka değeri yüzde 11 arttı

 

YORUMLAR (11)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hacı Osman Dağlı 18 Nisan 2021 18:28

    Geçmişte ... denetim adına Fiat denetime katıldım. Sözde denetim 1 asgari ücretli yevmiye sı ile bayiye gidiyon kaç araba var bakıyon yetkin yok bayi araba serviste yok sen yazıyon yok bitti. Geçmişte 100 araba satıp 50 sinin parasını 1 ay sonra veriyor 50 araba parası nı repo yapıyor yani bu ilk değil

  • Atilla Caylak14 Nisan 2021 00:56

    Nick Atilla CaylakBu sirkette 10 sene calistim ve gordugum hirsizliklar ve kokusmusluklar nedeni ile kendi istegim ile istifa ettim. Calisirken gormus oldugum yolsuzluklari mudurlerime rapor ettigimde hep ortbas edildi , benim mudurlerimin de bu islerden bir sekilde pay aldigini gordum. Satis /servis/yedek parca agindaki tum hirsizlari ve su andaki haksiz edindikleri mal varliklarini nasil/hangi yontemler ile yaptiklarini da cok iyi biliyorum. Bazi hirsiz-dolandirici Ford/ Otosan calisanlari , kendileri gibi dolandirici/hirsiz arac satis bayisi, yedek parca satis bayisi veya yetkili tamir servisleri ile ahbap-cavus iliskisine girerek sirketi kolayca dolandirabiliyorlar ve maalesef bazi mudurler de buna bilerek sessiz kaliyor. Daha, yaklasik 15 gun once Face Book 'ta bu sirket hakkindaki oluimsuz dusuncelerimi belirtmis idim. Allah cok buyuk,ben hakli ciktim. Gunes balcikla sivanmaz. Arastirsinlar, bak daha ne liyakatsizliklar, uckagitlar ve hirsizliklar cikacak. 

  • Gerçekler07 Mart 2021 14:58

    Nah milyonları döküyor denetim için..

  • Yan GelYat26 Şubat 2021 21:05

    Ne zamandan beri 2 kişi yanyana gelip faktoring şirketi kurabiliyorki, bddk’dan izin almak kolay mı? Faktoring şirketi kuracak kadar paraları varsa bu işe niye giriyorlar. Eksik bir haber, cem uzan vari bir gazetecilik ford sabaha reklam vermeyi kestiyse...

  • aynen13 Nisan 2021 22:21

    Sabah erken kalkan faktoring şirketi kurabiliyormuş gibi aptalca bir yorum yapmış. Faktoring bayilerden gelebilecek evrakları vadesinden önce ödemeye yarar. Vade uzatmaya yaramaz ki. Araştırılınca konu aydınlanır.

  • Bir bilen26 Şubat 2021 13:43

    Big 4 denilen uluslararası denetim şirketleri çok düşük ücret ile inanılmaz ağır şartlarda eleman çalıştırıyor. İşe aldıkları 200 - 300 kişinin %90 ını ilk 2 yıl işten ayrılıyor.  Durum böyle olunca genelde Türkiye'deki vasat üniversitelerden vasat mezunları alıp çalıştırıyorlar. Bunlar da, bunlardan olan müdürleri de her şeyi Copy - Paste mantığıyla yapıyor.  Denetçide olması gereken Analitiklik, şüphecilik sıfır. Öyle olunca da durum bu oluyor. Bu aç gözlü firmalar yüksek ücretlerde, iyi şartlarda, nitelikli mezunları işe alıp uzun süre ellerinde tutmalılar.. Yoksa bu olaylar çok sık yaşanıyor. Ford sadece basına yansıyan kısmı..   

  • denetim kontrol??26 Şubat 2021 12:15

    Koskoca Koç..Bunun iç kontrol birimi, teftiş birimi böyle bir senaryoyu ön görememiş mi, risk tanımlarını belirleyip kontrol noktaları oluşturamamışlar mı?.İç denetimin, iç kontrolün amacı iş olduktan sonra tespit değil olmazdan evvel önlem almasıdır, başarıları bu şekilde ölçülür...Allah beterinden saklasın, Enron ve artur anderson vs unutulmamalı.

  • Norton26 Şubat 2021 13:49

    Bu sadece iç kontrolün / teftişin değil asıl denetim, yönetim ve icra kurullarının görevi. Adam gibi iç kontrol sistemlerini kurmaları, teftişin de bu sistemin çalışıp çalışmadığını test etmesi gerekir.  Koç'un Teftiş / Denetim Kurulu başkanının yerinde olmak istemezdim.. Kötü bir durum gerçekten..

  • Yavuz S.26 Şubat 2021 10:51

    Sabah gazetesinin bu haberi böyle aşağılayıcı ve iğneleyici dilde yazmasına şaşırdık mı ? Hayır. İktidara yakın malum müteaahitlerin silinen vergi borçlarında benzer haberi hiç görmedik :| 

  • İsimsiz02 Mart 2021 00:04

    Maalesef yandaşlık la felan bir alakası yok, o bayilerden birinde çalışan bir elemanım, bu işin faturası bayilere kesilmek istenmekte, bayilerin hiç biride bunu kabul etmiyor, 15 civarında bayi yüksek ihtimalle yetkileri alınacak, ve bu iş mahkemeye kadarda gidecek görünüyor.

  • ıtri26 Şubat 2021 10:20

    satışlar artarken kimse ses etmemiş anlaşılan. ne zamanki musluk kısılmış, kıyamet kopmuş