BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFitch moral bozmadı----

Fitch moral bozmadı

Fitch moral bozmadı
04 Ekim 2014 - 03:45 www.finansgundem.com

Uzmanlara göre Fitch'in Türkiye'nin kredi notu ve görünümünü değiştirmemesi bayram tatilinden sonra piyasaları kısıtlı da olsa olumlu etkileyecek

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, Türkiye kararını akşam saatlerinde açıkladı. Ayşe Ekin Gündüz, Fitch kararlarını değerlendirdiği yazısında uzman görüşlerine de yer verdi. İşte o yazı:

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch’ten beklenen açıklama nihayet geldi. Açıklama için Avrupa borsalarının kapanışını bekleyen Fitch Türkiye’nin ‘BBB-‘ olan kredi notunu ve not görünümünü teyit etti.

Fitch'den bir süre sonra diğer kredi derecelendirme şirketi Moody's'in de Türkiye'nin notunu revize etmesi bekleniyor. Türkiye'nin notunu Ba3 ve görünümünü "negatif" olarak derecelendiren Moody's'in bir kademe indirim kararı dahi, notu yatırım yapılabilir düzeyinin altına çekecek.

Dünyanın en büyük kredi derecelendirme şirketi Standard and Poor's ise Türkiye'yi, BB+ not ve "negatif" görünüm ile "yatırım yapılabilir düzeyin altında" derecelendiriyor. Piyasalar Standard and Poor's'dan not artırımı beklemiyor.

‘Ekonominin dengelenme noktası güçlü sinyaller veriyor’

Fitch’in raporunda enflasyonun Merkez Bankası’nın (TCMB) beklentilerinin üstünde seyretmeye devam ettiğini belirtirken, seçim sonrasında ekonomi yönetiminin de değişmemiş olmasının yapıcı olduğuna dikkat çekildi. 
Fitch açıklamasında bölgedeki jeopolitik riskin Türkiye ekonomisini olumsuz etkileyecek düzeyde olmadığı görüşüne yer verirken, ayrıca ekonominin dengelenme noktasında güçlü sinyaller verdiğine değindi ve Türkiye'nin küresel risk algısındaki değişikliklere hassas olduğunu kaydetti.

Dolar kuruna ilk etki 10 baz puan

InvestAZ Uluslararası Piyasalardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Fatih Yeğenoğlu Fitch’in açıklamasında 2 unsura dikkat çektiğini belirterek, “Fitch bu açıklamasında da enflasyon oranının yüksek olmasına ve Merkez Bankası’nın para politikasının buna uygun olmamasına vurgu yaptı” dedi. ABD’den gelen güçlü istidam verilerinin ardından doların 2.3066 seviyesini gördüğünü hatırlatan Yeğenoğlu “Akşam saatlerine doğru ise Fitch’e yönelik iyimser beklentinin fiyatlanmasıyla kur 2.2950’ye kadar gevşedi. Kararın ardından ise ilk tepki 10 baz puan oldu” diye konuştu. Bayram nedeniyle yurt içi piyasaların kapalı olacağı pazartesi ve Salı günü yurt dışı piyasaların açık olacağına dikkat çeken Yeğenoğlu, Çarşamba günü de etkinin çok kuvvetli olmayacağını belirtti.

TR varlıklarda pozitif ayrışmaya zemin yarattı

Gedik Yatırım Yurtiçi Satış Müdürü Eral Karayazıcı, Fitch’in not ve görünümü değiştirmemesinin önemli olduğunu ifade ederek “Bu sonuç üzerinde agresif faiz tartışmalarının ve restleşmelerin yeni hükumet döneminde devam etmiyor olması etkili” diye konuştu. Açıklama öncesinde ABD’den tarımdışı istidam verisinin son derece güçlü geldiğini ifade eden Karayazıcı “FED deprem süreci henüz bitmiş değil. Dolar yükselişine devam ederken hisse senedi piyasalarında ise etki kaybolmaya başladı. Bir süre böyle devam ettikten sonra hisse senedi piyasaları üzerinde de etkili olacaktır. Bayram sonrası çarşamba günü açıklamanın ilk etkisi kısıtlı pozitifle kalsa dahi TR varlıklarda pozitif ayrışmaya zemin yarattı” dedi. 

Dolarda 2.2770’e kadar çekilme görülebilir

 ALB Menkul Değerler Araştırma Müdürü Yeliz Karabulut, Fitch’in geçmiş uyarılarını tekrarladığını belirterek “Fitch esasında ciddi uyarıların ardından bir şans daha verdi. Bu şans daha kolay olmayacak. Piyasalar üzerinde karar olumlu, dolar/TL’de pozitif etki yaratacaktır. 75 bin seviyelerine kadar yükselişin ardından tekrar satış baskısı gelebilir. 2.30 altı seviyelerinin altında tutunursa 2.2770 seviyelerine kadar çekilme görülebilir. Ancak ABD’nin faiz artırım baskılarıyla tekrar 2.30 seviyelerine hareketlilik olası” dedi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)