BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemFed'in yeni başkanı kim olacak----

Fed'in yeni başkanı kim olacak

Fed'in yeni başkanı kim olacak
19 Temmuz 2017 - 07:57 www.finansgundem.com

Akşam yazarı Deniz Gökçe, ABD Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen'ın yerine gelecek isim ile ilgili Washington'da konuşulanları köşesine taşıdı. İşte Gökçe'nin o yazısı:

Bugünlerde Washington tuhaf bir yer haline geldi. Bol miktarda da dedikodu var. Ama son dedikodu konusu ABD Merkez Bankası FED’in başkanını değiştirmek ve kendi adamını, Yellen yerine atamak için, daha önce büyük başarılar ile Goldman Sachs adlı finansal kurumun başkanlığını yapmış olan Gary Cohn’un Donald Trump tarafından Merkez Bankası Başkanı Janet Yellen’in yerine birini bulmakla görevlendirilmesi olmuş. Aslında bu sürpriz bir görevlendirme denilemez, çünkü Cohn, Goldman Sachs Başkanı olarak son derece başarılı olnuş, çok çalışkan bir kişi. Piyasa bilgisi de çok yüksek.

Ama Merkez Bankası Başkanlığı için piyasayı iyi bilmek yetmez. Entelektüel ve de akademik ekonomi uzmanı olmak gerek. Akademik olarak da, değerli bir programdan doktora sahibi olmak da gerek diye de düşünülüyor. Cohn akademik eğitim pek görmemiş, akademik unvanı da yok.

Dedikoduların bir parçası da, Trump’ın ekonomi danışmanı olan Gary Cohn’un aslında Beyaz Saray’dan ayrılmak istediği , bu nedenle de ABD’de Merkez Bankası'na başkan adayı bulmak görevini kabul ettiği, ve de bu görevi yaparken de, kimseyi beğenmeyerek, kendisini Merkez Bankası Başkanlığına kaydıracağı da konuşuluyor. Ama Gary Cohn dediğimiz gibi, akademik bilgi ve diploma sahibi değil. Tamemen piyasadan gelme bir kişi.

Tabii Merkez Bankası Başkanlığı için çok sayıda aday da var gibi.

Mesela daha önce FED Guvernörlüğü yapmış Kevin Warsh bir olası aday. Warsh global kriz döneminde FED’de çalışıyordu. Şu anda da Stanford Üniversitesinin Hoover kurumunda üye ve de Wall Street’ten itibar gören bir kişi.

Akademik olası adaylar oldukça yüksek sayıda mevcut. Mesela Columbia Üniversitesi Business School kurumunun Dekanı Glenn Hubbard oldukça piyasa bilgili bir akademisyen.

Veya Stanford Üniversitesi Profesörü ve para politikası konusunda önemli katkıları bulunan John Taylor. Taylor’un Taylor Rule adlı önemli ve akademisyenler arasında çok kabul gören bir akademik para politikası yaklaşımı teoremi katkısı var.

Veya Harvard Üniversitesi Profesörü, Gregory Mankiw geçmiş dönemlerde de Fed Başkanlığı için adam gösterilmiş, Bush döneminde de 2003-2005 arasında FED yöneticilerine ve yönetici adaylarına da yardımcılık yapmış. FED’in son dönemdeki para politikası yaklaşımını da takdir eden bir uzman.

Ve tabii bir de halen Federal Reserve Board Guvernörü Jerome Powell da, başkan adayı listesine dahil. Powell 2012 yılında Obama tarafından FED yöneticiliğine atanmış ve çok uyumlu bir yönetici olmuştu.

Gary Cohn’un sorunu, akademik diploması olmaması, piyasadan gelmesi! Üstelik de yukarıda verdiğimiz listedekiler de oldukça kuvvetli adaylar.

Özetle Gary Cohn ve Jerome Powell dışındakiler, akademik olarak çok kuvvetli adaylar. Bakalım “Donald Efendi” kimi FED Başkanı seçecek?

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)