BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFaizler arası makas açıldı----

Faizler arası makas açıldı

Faizler arası makas açıldı
29 Temmuz 2018 - 08:25 www.finansgundem.com

Hürriyet Gazetesi yazarı Zeynel Balcı'nın piyasalardaki hareketi analiz eden bugünkü köşe yazısı...

Geçen hafta Merkez Bankası’nın faizi sabit tutmasıyla işin doğası gereği genelde birbirine paralel hareket eden piyasa faizi ile merkez bankası politika faiz oranları arasında makas açıldı. Piyasa faizi yüzde 20’nin üzerinde, Merkez Bankası faiz oranı ise 17.75 seviyesinde. Hangisi diğerini yanına çekecek bunu enflasyon öncelikli olmak üzere gelişmeler belirleyecek.

Yoğun ve sık değişen gündeme bağlı olarak piyasalarda sert dalgalanmalar yaşanıyor. Seçim, hükümetin açıklanması, geçen hafta ise merkez bankası Faiz kararı ve ABD-Türkiye ilişkilerindeki gerginlik bir biri ardına gelen gündem başlıkları. Yüksek enflasyon ve piyasa ile uyumlu çalışılacak vurgusuna bağlı olarak piyasalar faiz artışı beklerken talepteki yavaşlama gerekçesiyle faiz sabit tutuldu. İşin doğası gereği genelde birbirine paralel hareket eden piyasa faizi ile merkez bankası politika faiz oranları arasında makas son günlerde oldukça açıldı. Piyasa faizi yüzde 20’nin üzerinde, merkez bankası faiz oranı ise 17.75 seviyesinde kaldı. Hangisi diğerini yanına çekecek bunu enflasyon öncelikli olmak üzere gelişmeler belirleyecek.

Faizler arası makas açıldı

RAHİP HAREKETİ
Diğer yandan ABD’li rahip Brunson’un tutukluluğu ev hapsine çevrilmesi haberi Halkbank başta olmak üzere banka hisseleri üzerindeki baskının kalkmasıyla borsaya yükseliş getirmişti. Ancak ABD’den gelen “rahip serbest bırakılmazsa yaptırım uygularız” açıklaması ve ABD senatosu alt komisyonunda kabul edilen Türkiye’ye kredi kısıtlaması ilgili yasa, piyasaları tekrar gerdi. Ardından Çin’den gelen 3.6 milyar dolar krediye devamlılığı olabilir mi gibilerinden anlam yüklenmeye çalışıldı. Ama piyasada gerginlik henüz kalkmış değil. Öngörülebilirliğin azalması yanında sık değişen ve bol sürprizli gündem ile birlikte ileriye yönelik projeksiyon yapmak zorlaştı.

Faizler arası makas açıldı

DIŞ İLİŞKİLER
Yatırımcılar kaygan zeminde pozisyon almakta zorlanırken parametreler değişince projeksiyonların da değişmesi olağan bir durum. Faizler arası makas açıldı

Türkiye’ye kredi ve sermaye girişleri ağırlıklı olarak Avrupa kaynaklı. ABD ise en önemli finans merkezi. Devletler arası ilişkilerde tek ölçü ekonomi değil elbette. Ama piyasalar gelişmelere ekonomi gözlüğü ile bakıyor. ABD veya o cenahtan farklı hamleler gelir mi, Rusya ve Çin ile Türkiye’nin yakınlaşması ekonomi alanına daha ciddi yansımalar gösterip piyasalar açısından beklentiye dönüşür mü, bunları zaman gösterecek. Cari açık, bütçe açığı, dış borç ödemeleri gibi ekonomik kırılganlıklara bağlı olarak dış kaynağa en fazla ihtiyacımız olduğu bir dönemde dış ilişkiler daha fazla önem kazanıyor. İç gündemi fiyatlayan piyasaların dış kaynaklı gelişmelere duyarsızlığı sürüyor.

ARTIŞ OLASILIĞI
ABD’de yüzde 4.1 gelen ve Trump’ın muhteşem diye tanımladığı büyüme verisi (GSYH) sonrası eylüldeki Fed toplantısında faiz artış olasılığı daha da arttı.  Önümüzdeki hafta Salı günü Türkiye dış ticaret verileri ile 3 Ağustos Cuma günü ise Temmuz enflasyonu ve ABD’de ise tarım dışı istihdam verileri var. Kur geçişkenliği nedeniyle enflasyon yine yüksek beklenirken ABD tarım dışı istihdam verileri Fed faiz politikasını değiştirecek ölçüde sapmalar göstermediği sürece etkisi zayıf kalacak. Son yazılarımızda sıkça vurgu yaptığımız yabancı sermayenin tavrı piyasaların seyri açısından önemini koruyor. Borsada yabancı takas payı 2008 küresel kriz sonrası en düşük seviyelerine yaklaşırken 20 Temmuz haftasında yabancı yatırımcılar hisse senetlerinde 210 milyon dolar, tahvil bonoda ise 256 milyon dolar satıştalar. Son haftalarda alımda görmeye alıştığımız tahvil bonoda yüksek faize rağmen satışta olmaları, ayrıca seçimden sonraki her hafta hisse senetlerinde satış yapmaları tavırlarını gösteriyor bir bakıma. Yeni hükümetle birlikte uygulanacak ekonomik politikasına ilişkin belirsizliğin sürmesi, beklenti eksikliği ve zor gündeme bakılırsa piyasalarda temkinli görünüm bir süre daha korunacak gibi.

DOLAR/TL KURU DESTEKLERİNDE TUTUNDU
DOLAR/TL kurunda kâr satışları destek seviyelerinden tepki alımlarıyla karşılaştı. İlk destekler 4.80-4.74 seviyesinde görülürken dirençler 4.93 ve 4.97-5.00 seviyelerinde. Trend değişimi ve orta dönemli yeni bir çıkış hareketi için 5.00 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Geri çekilmelerde tepki alımları görülebilir.

Faizler arası makas açıldı

BORSA DİRENÇLERDE ZORLANIYOR
BORSADA tepki yükselişi direnç seviyelerini geçmekte zorlanıyor. İlk destek 94.000 seviyesinde. Tepki yükselişinin gücünü koruması için 94.000 seviyesinin üzerinde tutunması önemli. Sonraki destekler 91.700 ve 88.000 seviyelerinde. İlk dirençler 97.500-98.000 seviyelerinde. Çıkışın devamı için 98.000 seviyesinin geçilmesi gerekecek. Sonraki dirençler 100.000-101.000 olarak görülüyor. 98.000 seviyesini geçemeyen çıkış denemeleri satışla karşılaşabilir. 

ETİKETLER :
YORUMLAR (8)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Sauron29 Temmuz 2018 20:46

    Faiz iyidir risksiz borsa yatırımı yapsam kesinlikle gelişmiş ülke borsalarına girerdim pamuk ipliğine bağlı borsadan sadece para kaybedilir

  • Mehmet Öztürk29 Temmuz 2018 17:00

    Üretici ülke olamazsan herşeyden etkilenir eğer ürünlerimizi bütün dünyada pazarlar ihracatımız ithalatımız dan fazla olursa ozaman dolar yükseldi diye bağırmayız üretici olduğumuz içinde enflasyon diye bir derdimiz olmaz dolayısı ile faiz diye bir derdimiz olmaz

  • NECMETTİN GÖK29 Temmuz 2018 13:48

    YALAN EKONOMİ,YALAN RÜZĞARI.BİR RAHİP EKONOMİYİ BU KADAR SALLIYORSA,İŞ BİTMİŞTİR.YAT DÖVİZEBEKLE.

  • Ömer EKİCİ 29 Temmuz 2018 13:27

    Çinden 3.6 milyar kredi bulunduğu için sevinene kadar, çin mallarına %15 vergi arttırıldığı takdirde aynı parayı elde etmiş oluruz. Cin le yapılan ticarette 21 milyar DOLAR cari açık var yıllık. Abd bunu yapıyor. Rusyanın çinin abd nin avrupanın açık pazarı haline geldik. Yerli üretici üretim faaliyetleri için % 40,50, 60 vergi öderken gümrüksüz ıtalat yapılmaz.

  • REİS29 Temmuz 2018 10:46

    bağımsız yargı, 34 yılla yargılanan adamı ev hapsine çıkardı iyimi.. :(

  • Türkoğlutürk 29 Temmuz 2018 09:10

    Tütkiyenin problemi enflasyondur. Enflasyon 2007den itibaren yükselişe geçmiş mevcut iktidarda bugüne kadar önemsememişdir.

  • Vatandas29 Temmuz 2018 08:58

    Yani kisaca dolar dahada yukari gidecek taki Merkez faiz arttirincaya kadar. Gorunen o ki en az 200 baz puan yoksa piyasanin onune gecemez

  • Bengin29 Temmuz 2018 12:04

    Ey vatandaş dolar ister 7 tl olsun yeni 5 yıllık dönemde TCMB faiz artıramaz. Reis kendi tezini uygulamaya koyacak faizi 2 orana kadar düşürecek zaten faiz indirme yetkisini de aldı seçimde.