BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFaiz daha ne kadar dip görür----

Faiz daha ne kadar dip görür

Faiz daha ne kadar dip görür
10 Mayıs 2013 - 10:48 www.finansgundem.com

Merkez bankaları yeni tur faiz indirimlerine geçerken içerde de beklentileri ile faizler rekor düşük seviyeleri test ediyor.

Faizler tarafında geri çekilme tüm dünyada devam ederken içeride gösterge tahvilin bileşik faizi dün yüzde 4.92 ile tarihi düşük seviyelere geldi. Akıllardaki soru ise daha fazla aşağı yönlü hareketin gelip gelemeyeceği.
TCMB’nin faiz indirimi beklentisi ile düşüşü hızlanan faiz geçtiğimiz hafta beklentilerin altında kalan enflasyon rakamları ile yüzde 5 altına geldi. Dünya genelinde merkezlerin faizleri yeniden aşağı çekmeye başlaması ile hareketlilik artarken Mayıs ayında TCMB’den de yeni bir indirim beklentisi piyasalarda dillendiriliyor.
14 Mayıs’ta yapılacak olan TCMB Faiz toplantısı sonrasında 2 yıllık tahvil faizlerinde düşüş beklentisini dile getiren ING Bank, geçtiğimiz yıl boyunca 460 baz puanlık düşüş yaşandığını dile getirdi.
İçeride Moody’s’den bir not beklentisi canlı tutulurken I Yatırım’dan Uğur Küçük faiz tarafında yeni düşük seviyeleri görmeyi beklediklerini dil getirdi. Piyasalarda faiz düşürülmesi ve not artışı noktasında beklentilerin canlı tutulması ile faizlerde düşüşün devam edeceği kaydedildi.
Ekonomiyi destekleme ve TL’deki değer artışını dizginlemek için geçtiğimiz eylül ayından bu yana üç kez faiz 3 kez indiren TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın adımları sonrasında son bir aylık dönemde 10 yıllık tahvil faiz tarafında da 73 baz puanlık düşüş yaşandı.
Bloomberg anketine katılan ekonomistlerden üçte ikisi TCMB’nin faizi düşüreceğini ön görürken az 25 baz puanlık bir hamle yapılması beklentisi dile getirildi.
Societe Generale gelişmekte olan piyasalar ekonomisti Esther Law, faiz indirimi spekülasyonları ile ralli yaşandığını belirtirken parasal genişlemenin pozitif etkisinin devam edeceğini kaydetti.
Konu ile ilgili ilgi çeken bir başka açılama ise Garanti Yatırım'dan geldi. Piyasalarda beklentileri gereçek gösteren kurum gösterge faizin bileşik faizi tarafında yüzde 42ünde altına gelineceği öngörüsünü paylaştı.
11 Nisan’da Moody’s gelen açıklamalar, 30 yıllık Kürt sorunun çözümüne yönelik adımların atılmış olması ve iki gün önce S&P’nin Türkiye’de toplantı yapacağı yönünde gelen haberler ile gösterge tahvili dün yüzde 4.92’ye kadar gevşedi. Yeni günde yüzde 5.07 seviyelerinde olan faiz yabancı için de cazibesini koruyor.
3 Mayıs ile biten haftada yabancı yatırımcı tahvil piyasasında 1.3 milyar dolarlık alım yaparken dün gelen TCMB verilerinde tutulan pozisyon bazında 72 milyar dolar ile rekor seviyelere gelinmiş oldu.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)