BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFaiz aynı kaldı dolar 8 ayın zirvesine fırladı----

Faiz aynı kaldı dolar 8 ayın zirvesine fırladı

Faiz aynı kaldı dolar 8 ayın zirvesine fırladı
26 Eylül 2014 - 02:42 www.finansgundem.com

FED ve Avrupa Merkez Bankası’nın para politikalarının ters olduğuna yönelik açıklamalar doları dün hızla 8 ayın zirvesi 2.26 TL seviyesine çıkardı

FED ve Avrupa Merkez Bankası’nın para politikalarının ters olduğuna yönelik açıklamalar doları dün hızla 8 ayın zirvesi 2.26 TL seviyesine çıkardı, BIST ise 74 binli seviyelere geriledi

Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK) dün, politika faizi olan bir hafta vadeli repo faizini beklendiği gibi yüzde 8.25’te sabit tutarken, faiz koridorunun üst ve alt bantlarında da değişikliğe gitmedi. Kararın ardından küresel etkiyle yönünü yukarı çeviren dolar, 2.26 TL’yi de aşarak 8 ayın zirvesine çıktı. BIST endeksi ise 74 binli seviyelere geriledi.
Dolardaki yükselişe Avrupa ve ABD merkez bankalarının para politikalarının ters yönlerde ilerlemesi etkili oldu. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi, para politikasının ekonomiyi destekleyici olmayı sürdüreceğini söylerken, ABD Merkez Bankası (FED) faizleri piyasanın beklentilerinden önce yükseltmesi olasılığının arttığını vurguluyor. Bu açıklamaların etkisiyle euro, dolar karşısında 1.27’ye gerilerken, parite etkisiyle dolar/TL’de 2.26’yı aştı.

‘Sıkı duruş sürecek’
Bu ortamda dün Merkez Bankası da piyasa beklentileri doğrultusunda faizlerde bir değişikliğe gitmedi. PPK metninde, “Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlar yakından izlenecek ve enflasyon görünümünde belirgin bir iyileşme sağlanana kadar getiri eğrisini yataya yakın tutmak suretiyle para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecektir” denildi.

‘Şartlar uygun değildi’
Merkez Bankası’nın kararını değerlendiren OYAK Yatırım Başekonomisti Mehmet Besimoğlu, “TCMB bence bu ay bir adım atmak istiyordu ancak, piyasa şartları uygun değildi. Bu nedenle beklendiği gibi faiz oranları ve zorunlu karşılıklar sabit tutuldu. Piyasa şartları, özellikle de döviz kuru izin verirse, PPK önümüzdeki ay Faiz indirimini yeniden değerlendirebilir” dedi. Besimoğlu şöyle devam etti:
“Metinde ise üç önemli değişiklik söz konusu. Yurtiçi özel kesim nihai talebinin ılımlı bir eğilim sergilediği sözü bu ayki metinde yer almıyor. Bu demek ki iç talepte bir kötüleşme söz konusu. Kurdaki yükseliş sonrası birikimli kur gelişmelerinin yıllık enflasyon üzerindeki olumsuz yansımaları kademeli olarak azalmakta söylemi de metinde yer almıyor. Kuraklık ve jeopolitik risklerle ilgili bölüm de Eylül metninde yer almayan diğer bir söylem oldu.”

‘İndirim zorlaştı’
Analistler, enflasyondaki yüksek seyir ve son dönemde ABD Merkez Bankası’nın faiz artırımlarına beklenenden daha erken başlayabileceği ve artışların daha hızlı yapılabileceği yönündeki açıklamaların ardından TL’nin dolar karşısındaki değer kaybının politika faizinde indirimi zorlaştırdığına dikkat çekiyor.

‘Merkez şahin gözükmedi’
Ziraat Yatırım Ekonomisti Bora Tamer Yılmaz, TCMB’nin mevcut konjonktürde çok fazla seçeneği bulunmadığını belirterek, bir tarafta sıkı finansal koşullar yukarı yönlü hareketleri imkansızlaştırırken, enflasyon görünümünün de aşağı yönlü manevra alanını kısıtladığını söyledi. Bunun da gittikçe kısalan ve belirsiz bir hal alan metinden anlaşıldığını aktaran Yılmaz, “Karar metninin tonu ‘şahin’ gözükmüyor” dedi.
Yılmaz, bu nedenle dolar/TL’nin mevcut seviyelerde seyretmesinin beklenebileceğini ve 2.2588 seviyesinin ilk direnç konumunda olduğunu ifade ederek, gelecek dönemde şartlar izin verdikçe koridorun üst bandında ölçülü adımların devam edebileceğini aktardı.  
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)