BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaFaiz aracını devreye sokmalıyız!----

Faiz aracını devreye sokmalıyız!

Faiz aracını devreye sokmalıyız!
28 Ocak 2014 - 11:20 www.finansgundem.com

Merkez Başkanı Erdem Başçı ‘Enflasyon Raporu 2014-I’ tanıtımı için düzenlenen basın toplantısı sonrası gazetecilerin sorularını yanıtladı

Gazeteciler Merkez Bankası Erdem Başçı'ya 1.92'lik dolar tahminini ve 1 hafta arayla neden PPK toplantısı kararı aldığını sordu.

Erdem Başçı bu sorulara şöyle yanıt verdi:

ERKEN HAREKETE GEÇMENİN FAYDALARI
Daha öncede yaşadık. 3 kez ara toplantı yaptık. Bunlar erken harekete geçmenin faydaları gibi görülüyor. Son 1 haftalık dönemde döviz kurlarında en çok oynaklık yaşayan ülkelerdeniz. Bu nedenlerden dolayı alınacak önlemler tartışılacak. Tedbir alma ihtiyacı görülüyor.

DOLAR 17 ARALIK'A KADAR 1,92'YE DOĞRU GİDİYORDU

2013 sonu 1,92'lik kur tahmini ile ilgili konuşan Başçı, Temmuz'da bu tahmini yaptığını hatırlattı ve "Aslında gelişmeler de o yönde gidiyordu ta ki 17 Aralık belirsizliği gelene kadar. Bununla ilgili bu kadar söyleyeyim" dedi. "Döviz kurlarıyla ilgili zaman zaman resim değişebiliyor" diyen Başçı, "Yurtdışı yerleşiklerden de zaman zaman alım geldiği olabiliyor, zaman zaman satış da gelebiliyor. Yabancı yatırımcılardan da dönem dönem girişler ve çıkışlar olabiliyor. Şu anda çok detaylı bir bilgi vermeyelim" ifadelerini kullandı.

ZOR BİR DÖNEMDEYİZ

"Zor bir dönemdeyiz" diyen Başçı, "Ama benim özellikle herkesten istirhamım şimdiye kadar nasıl Merkez Bankası gereken noktalarda, zor dönemlerde, çok geçtik zor dönemlerden, nasıl gereken tedbirleri aldıysa bundan sonra da alacaktır. Önümüzdeki aylarda neler olacağını hep birlikte izleyelim" dedi.

ELEŞTİRİLER DOĞALDIR

MB Bağımsızlığında çok güzel bir model var. Bir kuruma yetki veriyorsanız, sorumluluk da vermelisiniz. Bağımsız kurumlar olarak kamuoyunun sürekli göz önündeyiz. Eleştiriler doğaldır. Enflasyon hedeften saparsa kanun maddesi var hükümete kamuoyuna açık mektubu yazıyoruz. Bu öğlen saat 2'de bu mektubu kamuoyuna paylaşacağız. Yeni Zelanda'da iki yıl arka arkaya hedef tutmazsa hükümet görevden alabilir maddesi var.

FAİZ SİLAHINI DA DEVREYE ALMAK GEREKİYOR


Döviz satışları faizle desteklenirse daha etkili olabilir. Rezervlerin hızlı bir şekilde azalmasının başka olumsuz yan etkisi de olacaktır. Şu anda artık faiz silahını da devreye almak gerekiyor. Şubat ayında cari açıkta iyileşme ve faiz silahın kullanımıyla döviz satışları düşebilir.

TELEKONFERANSI TERCİH ETMEDİK


Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı bu akşamki toplantıyla ilgili, "Tele konferansı tercih etmedik. Üyemizin ABD'den gelmesini bekledik." dedi.


TEK FAİZDEN FONLAMA DEĞERLENDİRİLECEK

Merkez Bankası Başkanı, bu akşamki PPK toplantısında tek Faiz oranın fonlama konusunun değerlendirileceğini söyledi. Başçı, "Ama bizim için önemli olan maliyettir" diye ekledi.

FAİZ ORANLARINI GÖZDEN GEÇİRECEĞİZ

Başçı, "Bizim yüzde 10,25'lik geç likidite penceremiz var, yüzde 9 olan faiz oraya kadar çıkabilirdi. PPK toplantısında bütün bu oranları gözden geçirebiliriz" ifadelerini kullandı. Başçı, "Faizler Merkez Bankası'nın en temel politika aracıdır ve vazgeçilmezdir" dedi.
YORUMLAR (5)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • fed28 Ocak 2014 15:13

    çözüm bu değil çözüm erken seçim

  • utkual201028 Ocak 2014 14:29

    Sözde bağımsız Merkez bankası Başkanı.Hükümetin güdümüne girerek batırdın bizi günaydın faiz silahını çekecekmiş.adam öldürdü. bizi sayende

  • Boşver28 Ocak 2014 12:55

    tııızt

  • eylem28 Ocak 2014 12:39

    masal masal masal, gercek orada duruyor

  • Yakup28 Ocak 2014 11:36

    İşte bütün mesele bu "2013 sonu 1,92'lik kur tahmini ile ilgili konuşan Başçı, Temmuz'da bu tahmini yaptığını hatırlattı ve "Aslında gelişmeler de o yönde gidiyordu ta ki 17 Aralık belirsizliği gelene kadar. Bununla ilgili bu kadar söyleyeyim" aklı evveller hala anlamak istemiyor, 1,92 değil daha aşağı olurdu, büyük fon girişi başlayacaktı çünkü, 17 ve 25 aralıkla bunu engellediler, hala anlamayacak mısınız???