BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEvet-hayır yarışında son durum ne----

Evet-hayır yarışında son durum ne

Evet-hayır yarışında son durum ne
23 Mart 2017 - 04:50 www.finansgundem.com

Hürriyet yazarı Abdulkadir Selvi, referanduma sayılı günler kala evet ve hayır kampanyalarındaki son durumu değerlendirdi. İşte Selvi'nin o yazısı:

Referandumla ilgili yeni bir sürecin içine girildi. Evet-hayır oranında değişiklikler başladı. İbre ‘Evet’e döndü. Kampanyanın başında ‘Hayır’ çıkarsa, bir kriz ve kaos yaşanır kaygısıyla hareket eden piyasalar, ‘Evet’i satın almaya başladı.

16 Nisan sonrasına ilişkin olarak hesaplar ‘Evet’e göre yapılıyor, istikrar bozulmayacak, kaos yaşanmayacak seçeneği tercih ediliyor. 16 Nisan’da sandıktan çıkacak ‘Evet’ oranının önemi büyük olacak. Yüzde 55 artı şeklinde anlamlı bir ‘Evet’ çıktığı takdirde, siyasi irade güven tazelemiş olacak.

Kampanyanın başında ‘Hayır’ rüzgârı kendisini hissettiriyordu. ‘Evet’ kampanyasında ise bazı yol kazaları yaşanıyordu. Ancak ‘Evet’ cephesi toparlandı. Bundan sonra ‘Evet’ ile ‘Hayır’ arasındaki makas açılabilir. Peki sonra nasıl oldu da bu rüzgâr tersine döndü?

Hayırcılar sürekli olarak karamsarlık pompalıyor. Söylemleri heyecan vermiyor. Umut vaat etmiyorlar. Oysa kitleler umudu satın alır.

- Kılıçdaroğlu’nun evet çıktığı takdirde cumhurbaşkanı ile başbakan arasında kriz çıkacağı yönündeki gafı.

- Hollanda’nın Aile Bakanımızı sınır dışı edip, vatandaşlarımızın üzerine atlarını ve itlerini sürmesi.

- Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın meydanlara çıkması. Cumhurbaşkanlığı sisteminin içeriğinin anlatılmaya başlanması.

İbre ‘Evet’e döndü ama buna rağmen AK Parti hatalarıyla yüzleşmeyi eksik etmiyor. Sanıyorum seçim başarısını da ona borçlular.

ESKİ BAKANLARDAN UYARILAR

Başbakan Binali Yıldırım’ın eski bakanlarla toplantısında yapılan özeleştiri bu açıdan çok önemli.

- 1.5 milyona yakın genç, oy kullanacak. Gençlerde 3. sıradayız. Gençlere yönelik yeni bir şeyler geliştirmemiz lazım.

- MHP ile beraber olmaktan kaynaklanan bir sorunumuz var. Batıdaki Kürtlerin durumu nedir?

- FETÖ’den yargılamalar yerli yerine oturamadı. Bir kişi tutuklanıyor ama onunla kalmıyor. Onun yakınları da var. Onlar bize düşman oluyor. Yargıda işler iyi gitmiyor.

- Kullanılan dil problemli. Ötekileştirmeyeceğiz, pozitif bir dil kullanacağız dedik ama olmadı. Biz kucaklayıcı bir dile sahiptik. Bu kez yukarıdan bakan ve ötekileştirici bir dil kullanılıyor.

- Baykal’ın Peygamberimizle ilgili sözlerini tartışıyoruz ama bizim içimizdekileri konuşmuyoruz.

- Kampanyada diğer partilerle karşı çok sert bir dil kullanılıyor. 17 Nisan’dan sonra yüz yüze bakmak zorunda kalabilir, tükürdüğümüz testiden su içebiliriz.

- CHP bize ‘tek adam’ diyor biz de ‘Atatürk de tek adamdı’ diyoruz. Biz siyaseti CHP’nin tek adamlığını tenkit ederek siyaset yaptık. Ama geldiğimiz noktada CHP’nin tek adamlığına sığınıyoruz.

Burada bir madde eksik bırakılmış. O da başta Meral Akşener olmak üzere ‘Hayır’ çalışmalarının bazı valiler tarafından yasaklanması. Yasaklar her zaman tersine teper. 1988’deki eski siyasetçilerin yasaklarının kaldırılması referandumu sırasında Özal’ın gözüne girmek isteyen dönemin valisi, Demirel’i Antalya’ya sokmamıştı. Ama o olay Türkiye çapında Demirel rüzgârının esmesine yol açtı. Yasaklar her zaman yanlıştır ve her zaman muhalefeti besler.

CHP’NİN MOLAYA İHTİYACI VAR

AK Parti, basketbol maçlarında olduğu gibi mola alıp, kampanyanın gidişatını masaya yatırıyor. Benzer bir molaya CHP’nin ihtiyacı var. Çünkü kampanya süresi uzadıkça CHP’nin nefesi tükenmeye, ‘Hayır’ kampanyası heyecanını kaybetmeye başladı. Kemal Bey, aynı şeyleri tekrar ediyor. Zaman zaman da gaf yapıyor. Başkanlık sistemi gelince cumhurbaşkanı ve başbakanın sürtüşeceği yönündeki sözleri unutulmuş değil. Aynı şekilde 3 Milyon Suriyeli’ye vatandaşlık verecekleri gibi altı doldurulamayan iddialar inandırıcılığı törpülüyor.

AK Parti bir anlamda kendi yüzüne aynı tutmuş. Benzer bir aynanın CHP’nin yüzüne tutulmasına ihtiyaç var. Hem de acil bir şekilde.

YORUMLAR (13)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • DENİZ YÜCEL24 Mart 2017 22:33

    TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ İÇİN HAYIR.

  • tünel23 Mart 2017 14:57

    tünellerle istikrar getirecez diyor. Fabrika yaptık diyor hele bir desin de bilelim. Sattıkları fabrikaları söylesinler bir de. köprüleri sıralıyor hepsini de özel sektör yaptı devlet parası garantili.

  • melih23 Mart 2017 14:14

    çıkmış tv ye köprü tüne yaptım diyor. yabancı yapmış 22 yıl parasını vatandaş ödeyecek yaw ne yaptın sen

  • HAYIR23 Mart 2017 13:05

    fetöcüler evet pkk evet barzani evt akp evt diyeceği bir yerden ne beklenebilir ki

  • Hayır23 Mart 2017 12:54

    Cevik rumuzlu kadeş.O hesaplama öyle olmayacak Akp içinde güçlü bir hayır var.Mhp dersen en %75 i hayır bu durumda doğal olarak ve doğru bir tercih olarak Hayır çıkacak

  • hayır23 Mart 2017 12:22

    yaw yalan anket yapmayın. 60% hayır çıkacak. reis seçimlerde bile 51% oy alamadı. vergilerimizle örtülü ödenekten milyomlarca lira harcayarak evet propagandası yapıyorlar. hayır diyene terörist diyorlar. ohal var kimse korkudan sesini çıkaramıyor. halkı sindirdiler böyle seçim olmaz

  • fatih,islambul23 Mart 2017 11:59

    referandum tunceli linde olursa dediğiniz olur sayın yorumcular Türkiye geneli 0/58 evet 0/30 hayır

  • aydın23 Mart 2017 11:53

    Her seçim ve referandum öncesi aynı senaryo oynanıyor.Muhalefet cephesi gene boşuna umutlanıyor.Erdoğan varken hayır çıkması imkansız.Benim tahminim %58 evet çıkacağı yönünde.

  • HAYIR23 Mart 2017 11:51

    MACERAYA GEREK YOK HAYIR DA HAYIR VARDIR.

  • cevik23 Mart 2017 11:26

    ali Ergül sende görmek duymak istediğini yazıyorsun . yüzde 40 evet yüzde 60 hayır demektir.bu imkansız chp nin oyu belli taş çatlasın yüzde otuz fetocusu hdp lisi yüzde sekiz bile geçmez.

  • Ali Ergül 23 Mart 2017 10:28

    16.Nisan akşamı Ak partililer kurulduğu tarihten bu yana yemediği dayağı veya tokat diyelim yiyecek. %40'larda kalacaklar.. MHP yi suçlayacaklar ama yemezler.. Suçlu belli tek adam idolojisi ve ahalisi.. Ekonomi bitmiş, işsizlik diz boyu, terör her yerde, kavga içerden dışarıya sıçradı. herkes ile kavgalı .. adamın derdi başkanlık.

  • sen ne konusuyorsun..23 Mart 2017 08:30

    Anar bile Hayir iyi gidiyor onde gibi konusuyor...Ak partiye yakin anket firmasi...52-53 le hayir cikacagi belli oldu...buyuk bir surpriz olmazsa..bitti bu is...Herkes ayni sistemle yoluna devam edecek...

  • ali güney23 Mart 2017 08:29

    sen öyle zannet sayın selvi sen görmek ve duymak istediklerini yazıyorsun