BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEurogroup, mudileri koruyacak----

Eurogroup, mudileri koruyacak

Eurogroup, mudileri koruyacak
19 Mart 2013 - 11:02 www.finansgundem.com

Eurogroup, 100 bin euroya kadar parası olan mudiyi koruyacak

Avrupa Birliği (AB), Güney Kıbrıs Rum Kesimi'ne açılacak 10 milyar euroluk kredi karşılığında talep edilen mevduat hesaplarından kesintinin krize dönüşmesi üzerine, 100 bin euroya kadar olan hesaplardan kesinti yapılmaması için yeşil ışık yaktı. 100 bin euronun üzerindeki mevduat hesapları için belirlenen yüzde 9,99'luk kesinti oranının yüzde 15,6'ya çıkarılması ihtimalinin ise Rum bankalarını kara para aklama aracı olarak kullanan bir kısım Yunan ve Rus mudiyi çileden çıkarması bekleniyor.
Eurogroup'un geçen cuma günü yaptığı toplantıda Güney Kıbrıs'a verilecek kredi karşılığında talep edilen şartların krize dönüşmesi üzerine dün akşam telekonferans toplantısı yapan Eurogroup, 100 bin Euro'ya kadar olan mevduat hesaplarından yüzde 6,75 oranında vergi kesintisi uygulanması şartından vazgeçilmesi yönünde adım atılmasına yeşil ışık yaktı. Eurgroup, 100 bin euroya kadar olan küçük hesap mudilerinin korunması yönünde tavır belirledi. Buna göre daha önce yüzde 6,75'lik vergi kesintisi uygulamasının 100 bin euroya kadar olan mevduat hesaplarına uygulanması bekleniyor. Eurogroup, kredi şartları arasında yer alan Güney Kıbrıs'ın 6 milyar Euro'yu bulması konusundan ise geri adım atmadı.
Avrupalı uzmanlar, küçük mudi hesaplarının güvence altına alınabilmesi için daha önce 100 bin euronun üzerindeki mevduat hesapları için belirlenen yüzde 9,99'luk kesinti oranının yüzde 15,6'ya çıkarılması gerekeceğini belirtiyor. Bu yüksek oranın ise Rum bankalarını kara para aklama aracı olarak kullanan bir kısım Yunan ve Rus mudiyi ise iyice öfkelendirmesi bekleniyor.
Öte yandan Rum Meclisi, bugüne ertelenen AB kredi anlaşmasına ilişkin yasal düzenlemeyi saat 18:00'da başlayacak genel kurul görüşmesinin ardından oylayacak. Rum lider Nikos Anastasiyadis hükümetinin hazırlayacağı paketin kabul edilmesi için 56 sandalyeli parlamentoda salt çoğunluk olan 29 milletvekilinin oyuna ihtiyaç duyuluyor. Anastasiyadis hükümetinin sandalye sayısı ise 28.
EROGROUP AÇIKLAMASI
Eurogroup üyesi ülkelerin Maliye Bakanları, küçük mevduat hesaplarına sahip mudilerin büyük hesap sahibi mudilerden farklı muamele görmesini isterken, Rum ekonomisinin kurtarılması ile ilişkilendirilen verginin kademeli uygulanmasını istedi.
Kıbrıs (Rum) ve halkının geleceğini güvence altına almak için reform paketinin uygulanması gerektiği vurgulanan açıklamada, bunun da ancak sürdürülebilir bir finans sektörü, sağlıklı kamu maliyesi ve ekonomik kalkınma ile mümkün olacağı kaydedildi. Mevduat hesaplarına konan verginin sadece bir defalık olduğu ve hedefin de bankacılık sisteminin hayatiyetini sürdürmesi adına gerçekleşeceğinin altı çizildi. Eurogroup, "Eğer bu önlem olmasaydı mudiler, daha zor durumda kalacakları senaryolarla karşılaşacaklardı" ifadelerini kullanırken, Rumlar hükümetinden ise kredi anlaşmasını acilen hayata geçirmesini istedi.
GÖRÜŞME TRAFİĞİ BAŞ DÖNDÜRÜYOR
Bu arada dün Almanya Başbakanı Angela Merkel ile bir telefon görüşmesi yapan Rum lider Anastasiyadis'in "Hesaplardan kesinti olmaksızın desteğinizi talep ediyorum. Aksi durumda kredi anlaşması meclisten geçmez." dediği belirtiliyor. Rum lider, Merkel ile bugün bir kez daha görüşecek.
Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Oli Rehn ile de görüşen Anastasiyadis, "Size anlaşmanın onaylanması için mecliste çoğunluk olmadığı uyarısında bulunduğumda, dinlemeyip ısrar ediyordunuz. Sayın Merkel'e selamımı söyleyin." ifadelerini kullandı.
Anastasiyadis, mevduat hesaplarından yapılacak kesintilere ateş püsküren Rum lider Vladimir Putin ile de telefonda görüşecek. Rum Maliye Bakanı ise bugün Moskova da temaslarda bulunacak.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)