BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEuro Bölgesi'nde ekonomi ne durumda?----

Euro Bölgesi'nde ekonomi ne durumda?

Euro Bölgesi'nde ekonomi ne durumda?
02 Kasım 2016 - 08:12 www.finansgundem.com

Akşam ekonomi yazarı Deniz Gökçe köşesinde büyük ekonomilerin son durumlarına dair değerlendirmelerde bulunmayı sürdürüyor. Gökçe bugün de Euro Bölgesi'nde açıklanan verilerin ardından son durumu değerlendirdi. İşte o yazı;

Euro bölgesindeki 19 ülkenin toplamı, bu hafta ilan edilen yıllıklaştırılmış sayılara göre sadece 1.4 büyüdü. Üçüncü çeyrek 2016 büyümesi sadece yüzde 0.3 idi, yani büyüme zayıf. Halbuki 2016 birinci çeyrek büyümesi yüzde 0.5 idi, Euro bölgesi ikinci çeyrek büyümesi ise ilk çeyrekten biraz düşüktü.

Euro bölgesi enflasyonu ise Haziran 2014 tarihinden bu yana en yüksek değerine ulaştı. Son ilan edilen veri, 2015 ekim ayındaki enflasyon verisinden, bu yılın eylül ayında yüzde 0.4 daha yüksek. Ama Euro bölgesinin önceki tahminleri, Euro bölgesinde enflasyonun 2016 üçüncü çeyreğinde, yüzde 2 enflasyon değerinin az altında olmasını bekliyordu. Enflasyon verileri Avrupa Merkez Bankası'nın Mart 2017 tarihinde bono satın alma aktivitesini bitirmek yerine, bono almaya devam edeceği düşüncesini getirdi. Avrupa Merkez Bankası Başkanı Mario Draghi 8 Aralık 2016'da bu konuda vereceği kararı açıklayacak. 8 Aralık'ta ABD seçimi de var. Bu arada 2017 yılında Fransa’da François Holland ve de Almanya’da Angela Merkel de kendi ülke seçimlerinde zorlanacaklar. İtalya’da ise 4 aralık 2016 tarihinde bir referandum yaşayacak. Euro bölgesi enflasyonu son üç yılda toplam yüzde 1 düzeyinin altında idi.

Büyük ekonomilerde son durum ne?

Ticaretteki düşüş etkiliyor

Euro bölgesi büyümesi, ikinci büyük ekonomi olan Fransa’nın ikinci çeyrekte daraldıktan sonra az da olsa yüzde 0.2 büyümesi ile biraz destek aldı. Belçika ise ikinci çeyrekte 0.5 büyüdükten sonra üçüncü çeyrekte sadece 0.2 büyüdü. Almanya henüz büyümesini ilan etmedi ama, eylül ayının perakende satış verisi ilan edildi. Ama perakende satışlar 2014 yılından bu yana en kötü veri ile, eylül ayında yüzde 1.4 düşmüş. 2016 son çeyreğinin daha iyi olması bekleniyor.

Ama global ticaretin 2016 ilk çeyreğinde sabit kalması ve büyümemesi, ikinci çeyrekte ise yüzde 0.8 oranında düşmesi, ihracata çok dönük Euro bölgesini de oldukça etkiliyor. Bu arada ABD’nin de, 2016 yılının ilk üç çeyreği olan dokuz ayda dış ticareti 470 milyon daralmış. Bu daralmalar iyi haber değil !

Tabii bir de artık aralık ayında yapılması olasılığı çok yüksek olan ABD faiz artırımı var! Aralıkta faiz artarsa dolar değerlenir, TL ise değer kaybeder.

Akşam/Deniz Gökçe

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)