BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEt ithalatını bitirecek formül----

Et ithalatını bitirecek formül

Et ithalatını bitirecek formül
10 Kasım 2017 - 07:15 www.finansgundem.com

Et ithalatındaki hızlı artış hükümeti harekete geçirdi. Küçük işletmelere sıfır faizle kredi verilecek. Eğer ahır yoksa ahırı da devlet yapacak. Hayvan sayısı artacak, ithalat azalacak

Türkiye, 3 Temmuz 2016-20 Temmuz 2017 aralığında, 1 yılda 41 bin ton karkas et ithal etti. Buna karşılık 20 Temmuz-31 Ekim 2017 aralığındaki 4 aylık süreçte ithal edilen karkas et miktarı 33 bin tonu geçti. Bir yıl ile 4 aylık süreç karşılaştırıldığında hızla artan kırmızı et ihtiyacı üzerine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katıldığı Ak Parti grup toplantısında, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, yeni bir proje açıkladı. ‘Ucuz et’ projesiyle kamuoyu gündeminde olan bakanlık, 81 ildeki ‘küçük aile işletmelerine’, destek verecek.

SÜREKLİ ARTIYOR

Bakan Fakıbaba sunumda, üretimin artırılması, küçük aile işletmelerinin rehabilite edilmesi kapsamında yapılacak destekleri açıkladı. 3 Temmuz 2016-20 Temmuz 2017 arasında 500 bin büyükbaş ile 41 bin ton et ithal edildi. 20 Temmuz-31 Ekim 2017 arasında ise 150 bin büyükbaş ile 33 bin ton et ithalatı yapıldı. Artan kırmızı et talebinin karşılanması amacıyla aile işletmelerine destek verilmesi planlandı. Bakanlığın artan et ihtiyacı üzerine yapacağı yeni çalışmaları arasında, “besili hayvan ithal etmek, hayvan hastalıkları ile etkin mücadele ederek hayvan ve buzağı ölümlerini azaltmak, küçük aile işletmelerini teşvik kapsamına almak, genç çiftçi uygulamasına devam etmek” yer alacak. ‘Küçük aile işletmelerine destek’ başlığındaki projede öne çıkan bazı başlıklar şöyle:

Desteğin finansmanı için, ‘sıfır faizli kredi’ veye ‘Ziraat Bankası’nın düşük faizli kredileri’ düşünülüyor. Aile işletmelerinin destekten yararlanabilmesi için, damızlık sığırların kaba yem ihtiyaçlarını kendilerinin temin etmesi gerekecek. TÜRKVET’e kayıtlı olacak işletmenin fiziki altyapısına, dağıtılacak hayvanların gelişmesine ve bakımına uygun barınma yerlerinin bulunup bulunmadığına bakılacak. Eğer uygun ahır yoksa, bakanlık ahır yapımını da üstlenebilecek.

3 YILDA SÜRÜ OLUŞACAK

- Proje, 3 yıl sürdürülecek. Damızlık yetiştiriciliği yapan 25 bin işletmede uygulanacak.

- İşletmeye, 5 büyükbaş, 30 küçükbaş hayvan verilecek. 3 yıl sonunda her aile işletmesinde ya 15’er başlık büyükbaş ya da 75’er başlık küçükbaş sürüler oluşturulması hedeflenecek.

- Projenin amacı; et talebini karşılamak, damızlık üretimini artırmak, hastalıklarla etkin mücadele, meraları rasyonel kullanmak, yem bitkisi üretimini teşvik ve ihracat bazlı büyümek olarak belirlendi.

KADIN ÇİFTÇİLERE DESTEK

- Damızlık, besilik hayvan alımı ile yemin temini TİGEM, ESK, Tarım Kredi Kooperatifi tarafından yapılacak. 

- Sözleşmeli işletmelerin, besi sonunda hayvan kesimleri ESK tarafından yapılacak. 

- ESK, üreticiye kazanç sağlayabileceği fiyattan alım garantisi verecek. Hayvanlar TARSİM’E sigorta ettirilecek. 

- İşletme sahibi kadın ise, SGK kapsamına alınması konusu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ile karara bağlanacak. (Milliyet)

YORUMLAR (4)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Şahin kus10 Kasım 2017 20:09

    Aile işletmelerinde bu sorun çözülmez.buyuk işletmeler kurulmalı.banvit piliç fabrikaları gibi markalaşması.seri üretime geçmeli.ayse teyzeye verile iki inekle bu sorun cozulmez

  • : )) gnçlk10 Kasım 2017 18:32

    yahu sorun şu... adam kışın dama kapıyor hayvanı. hayvan kapanınca yem yiyor, saman yiyor. ama bunları yiyen inek süt veriyor... ineğin verdiği süt piyasada para etmeyince, yem parasını karşılamıyor. bunun üzerinede besici çiftçi hayvan maliyetli zarar ediyor diye. gidip hayvanı kesime veriyor etini satıyor...

  • Ali Ergül10 Kasım 2017 08:03

    Bunlarda içi boş proje bitmez.. arkadaş ülkenin çivisini çıkardınız. Ahlaki sorun sizin döneminizde bozuldu..

  • KILIÇ10 Kasım 2017 08:03

    DOLARIN YÜKSELİŞİ TÜM MALİYETLERİ ARTIRIYOR MAZOT GÜNLÜK ZAMLA OTAMATİGE BAGLANDI HİÇTE İYİYE GİTMİYORUZ SAYIN BAKANIM DURUM İYİ DEGİL.