BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaEmlakEsenyurt'ta ne olacak?----

Esenyurt'ta ne olacak?

Esenyurt'ta ne olacak?
16 Nisan 2013 - 06:36 www.finansgundem.com

Esenyurt'taki imar krizi aşılamadı. Belediyenin kararının ne olacağı ise bilinmiyor. İnşaatlar ya yıkılacak ya da yapılacak

Esenyurt’ta binlerce kişinin mağdur olmasına neden olan ‘imar’ krizinde, İBB’nin aldığı kararla önemli bir adım atıldı. Şimdi Esenyurt Belediyesi’nin, 1/1000 ölçekli planları hazırlaması ve sürecin tamamlanması gerekiyor. Belediye yetkilileri, hızlı hareket edip, inşaat mevsimini kaçırmamaya çalışacaklarını söylüyor.
Hürriyet'in haberine göre, İstanbul Esenyurt’ta bir buçuk yıldır devam eden ve binlerce kişinin mağdur olmasına neden olan konut krizinde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin (İBB) aldığı kararla önemli bir adım atıldı. İBB, 1/5.000 ölçekli Esenyurt TEM Güneyi Nazım İmar Planları’nı hazırlayarak, bölgedeki imar planı belirsizliğine son noktayı koydu. Bundan sonraki süreçte Esenyurt Belediyesi, İBB’nin planlarına uygun 1/1000 ölçekli planları hazırlayacak. Bölgede inşaat yapan firmalar da bu plana göre projelerini revize edecek ve projeler son halini alacak. Esenyurt Belediye Başkan Yardımcısı Emin Batmazoğlu, mümkün olduğunca hızlı çalışıp, mayıs ayındaki meclislerinde 1/1000’lik planları çıkarmak istediklerini söylüyor. Batmazoğlu, “Vatandaşın konut teslimleri gecikti. Biz de hızlı hareket ederek, kaybettiğimiz zamanı telafi etmeye çalışacağız. İnşaatlar bu dönemde ilerliyor. Bu mevsimi kaçırmamamız gerekiyor” dedi. Bu süreçte hem müteahhitler hem de konut mağdurları ‘yeniden dava açılmasından’ korkuyor. Özellikle CHP’li üyeler, İBB Meclisi’ndeki oylama sırasında ve sonrasında ciddi muhalefet sergiledi. Ancak Batmazoğlu, “Davalar bugüne kadar hep oldu. Her planımız dava konusu ediliyor. Dava açılacak kaygısı taşımıyoruz” diyor.
KRİZ NASIL BAŞLADI
Esenyurt İmar Planları 28 Ağustos 2008’da İBB tarafından onaylanarak uygulamaya konulmuştu. Ancak bu plan, kat maliklerinden birinin İstanbul 1.İdare Mahkemesine başvurusu sonrası 2010’da iptal edildi. Belediye yeni bir plan yaptı ve hazırlanan ‘Nazım İmar Planı’ 8 Kasım 2011’de İBB’nin onayından geçti. 2011 planları yürürlüğe girdiğinde, 2008 planlarına göre ruhsatını almış başlamış projeler vardı. 2008 planları, 2010’a göre daha avantajlıydı ve firmalar da 2008 planlarına göre hareket etti. Ancak, Esenyurt Belediyesi’nin planlarına karşı açılan dava üzerine Büyükşehir ‘2010 planına uyun’ dedi.
İBB’DEN YENİ PLAN
Esenyurt’taki kriz de burada başladı. Sat-yap modeliyle inşa edilen yaklaşık 20 projeden daire alan binlerce kişi, dairesine kavuşmayı beklerken, satın aldığı dairenin yeni planlara göre var olmadığını gördü. Bazı firmalar projelerini revize edip, müşterilerine parasını öderken, bazı firmalar da zora girip iflas erteleme yoluna gitti. Bu dönemde Esenyurt krizinin çözülmesi için, mağdurlar da harekete geçti ve birlik olup eylemlere başladı. En sonunda konu İBB’de gündeme alındı. İBB, Esenyurt için 1/5000 ölçekli TEM Güneyi Nazım İmar Planı’nı hazırlayıp, soruna çözüm üretti.
TEMMUZA KADAR SÜREBİLİR
İBB’den çıkan karar, yaklaşık 16 aydır süren Esenyurt’taki belirsizliği ortadan kaldırdı. Şimdi sırada Esenyurt Belediyesi’nin 1/1000’lik planları hazırlamasında. Esenyurt Belediyesi’nin mayıs ayına kadar bu planları çıkarması bekleniyor. Esenyurt’taki firmalar da projelerini yeni planlara göre revize edecek. Projeler revize edilince, hangi projede ne kadar kayıp olduğu da ortaya çıkacak. Bazı projelerde hiç kayıp olmaması bekleniyor. Eğer bir kayıp varsa, daire alanlara paraları iade edilecek. Yeni planlara göre, projesini 2010 planlarına göre revize edenlere de ekstra haklar gelebilecek. Toplu yapılaşma, ada bazında emsal artışı ve emsale dahil edilen bazı alanların emsal dışında tutulması nedeniyle, projesini 2010 planlarına göre revize edenlere, 2013 planlarına göre ekstra haklar gelebilir.
Tek sorun emsal değil
ESENYURT’TA bazı mağdurların avukatlığını yapan Orhan Boran, İBB’nin kararıyla yeniden imar düzenlemesi yapıldığını belirterek, “Süreç tam anlamıyla bitmiş değil. Yeni imar planı askıya çıkacak ve dava açılırsa konu tekrardan yargıya taşınabilir. Esenyurt’taki tek sorun emsal düzenlemesi değil. Firmaların ekonomik durumu da çok önemli. Esenyurt’taki krizin emsalden mi yoksa firmaların mali gücünün olmadığından mı kaynaklandığını projeler revize edilince göreceğiz” değerlendirmesini yaptı.
Bomba müteahhidin elinde
ESENYURT’taki iki projesini revize ederek, müşterilerine paralarını iade eden Özyurtlar İnşaat’ın Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Özyurt, İBB’nin verdiği kararın bölgedeki belirsizliği kaldırdığı için çok önemli olduğunu söyledi. Özyurt, “Kriz, yüzde 100 çözüldü diyemeyiz. İlçe belediyesi önümüzdeki ay 1/1000’lik planları hazırlayacak. Bundan sonraki süreçte firmalar yeni çıkan plana göre projelerde revizeler yapacak. Bütün projeler kaldığı yerden devam edecek diye bir durum yok. Örneğin 1000 daireli bir proje 700 daireye düşebilir. Müteahhit de ya para iade edecek ya da başka projesine yönlendirecek. Bazı projelerde ise hiç kayıp olmayabilir. Belediye bu planları hazırlayarak, bombayı müteahhitlerin kucağına bıraktı” diye konuştu.
Yeni haklar getiriyor
SYMBOL İstanbul projesini gerçekleştiren Karden İnşaat’ın sahibi Paşa Karadeniz, projelerini 2010 planlarına göre revize ettiklerini ifade etti. 1240 daire olarak planladıkları projeyi 800 daireye düşürdüklerini ifade eden Karadeniz, “Şimdi yapılacak yeni planlarla, 2010 planlarına ek olarak yeni haklar kazanabiliriz. Yaklaşık 30 bin metrekarelik inşaat alanı daha yapabiliriz” dedi.
Bitti demek için erken
ESENYURT’ta yaşadığı sorunların ardından iflas erteleme talebinde bulunan Fiyapı’nın patronu Fikret İnan, son derece önemli bir karar alındığını ifade ederek, “Ancak, kriz bitti demek için çok erken. Plan notları henüz belli değil. Bu plan notlarına göre hareket edeceğiz. Biz projeyi 2010 planlarına göre revize etmiştik. Yeni planla kaybettiğimiz hakları geri alabiliriz” dedi.
Bölge sıkıntıdan kurtuldu
BULUT İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Temel Bulut, bölgede 5 projelerinin bulunduğunu belirterek, “Bir projemizde emsal yeniden 3’e çıkarıldı. İki projemizde hiç değişiklik olmadı. İki projemizde de emsal 2.5’tan 3’e yükseldi. Sorunlu diğer firmaların da kurtulduğunu söyleyebilirim. Bölgedeki sıkıntı büyük ölçüde çözüldü” dedi.
 
YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Manidar16 Nisan 2013 09:01

    İBB ve müteahhitler inşaat firmaları sizlere birşey olmaz oradan ev alan vatandaşlara yazık telafi edilse ne olacak yıllardır sürüyor.