BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEsad'a kötü haber----

Esad'a kötü haber

Esad'a kötü haber
07 Mart 2013 - 12:15 www.finansgundem.com

Arap Birliği, Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Koalisyonu'ndan (SMDK) geçici üyelik için 'Yürütme kurulu' oluşturmasını istedi

Mısır'ın başkenti Kahire'de 139'uncusu düzenlenen Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı sona erdi.
Sonuç bildirisinde, SMDK'dan, ''Arap Birliği'nde askıya alınan Suriye üyeliği yerine, ülkede seçimler yapılana kadar, geçici üye olmasının önünün açılması için yürütme kurulu oluşturması'' talep edildi.
Suriye halkının tek meşru temsilcisinin SMDK olduğu belirtilen bildiride, Suriye'nin yeniden inşası için BM'de uluslararası bir konferans düzenlenmesi çağrısı da yapıldı. Dışişleri Bakanları Toplantısı'na başkanlık eden Mısır Dışişleri Bakanı Muhammed Kamil Amr, Arap Birliği Genel Sekreteri Nebil el-Arabi ile düzenlediği basın toplantısında, SMDK'nın Suriye halkının tek meşru temsilcisi olduğunu vurguladı. BM ve Arap Birliği Suriye Özel temsilcisi El-Ahdar el-İbrahimi'nin Suriye krizine siyasi çözüm bulma görevini sürdüreceğini kaydeden Amr, siyasi çözüm ile barışçıl çözüm arasında fark olduğunu belirtti.
Amr, ''Esad'ın füzeleriyle halkını bombalamasının ardından barışçıl çözümden söz etmenin hayalperestlik olduğuna'' işaret ederek, siyasi çözümden söz ettiklerini ve Esad güçlerinin askeri güçle siyasi bir çözüm modeli dayatmasını istemediklerini dile getirdi.
Amr ayrıca, Suriye krizinin çözümünde ilk sorumlunun Arap ülkeleri olduğunu, bunun son iki yılda açıkça görüldüğünü ancak sorunun Suriye rejiminin uzlaşmaz tavrından kaynaklandığını ifade etti.
Arap Birliği Genel Sekreteri Arabi ise ''Suriye'de şu ana kadar bir umut ışığı yok'' dedi. Arabi, 2011 yılı Haziran ayında yayımlanan Cenevre bildirisine dikkati çekerek, uluslararası toplum ve BM Güvenlik Konseyi'nin henüz uzlaşamadığını kaydetti.
Arap Birliği'nden Filistin'e ''tam üyelik verilmesi'' çağrısı
Arap Birliği Dışişleri Bakanları Toplantısı sonuç bildirisinde, BM Güvenlik Konseyi'ne ''Filistin'in BM'de tam üyeliğinin kabulü için gerekli tavsiye kararının bir an önce alınması'' çağrısı yapıldı.
BM nezdinde Filistin'e ''üye olmayan gözlemci devlet'' statüsü verilmesi kararından duydukları memnuniyeti dile getiren Arap dışişleri bakanları, oylamada ''evet'' oyu kullanan bütün ülkelere teşekkür etti.
Bildiride, Filistin'in ''gözlemci devlet'' statüsü kazanmasının Filistin'i uluslararası alanda İsrail işgali altındaki bir devlet olarak tanınması anlamına geldiği görüşü savunularak, uluslararası toplumun bu işgale son vermesi gerektiği ve Filistin-İsrail uzlaşı görüşmelerinin yeniden başlamasında BM kararlarının uygulanmasının esas alınmasının zorunlu olduğu ifade edildi.
Arap Birliği ayrıca, Filistin-İsrail uzlaşı görüşmeleri için üzerinde ittifak edilen bir zaman belirlenmesini, İsrail'in yerleşim birimi faaliyetlerini durdurmasını, İsrail hapishanelerinde tutulan Filistinliler ile Arapların serbest bırakılmasını talep etti.
TÜRKİYE MEMNUNİYETLE KARŞILADI
Türkiye, Suriye Muhalefet ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu'na (SMDK) Suriye'yi Arap Birliği'nde temsil imkanı veren kararı memnuniyetle karşıladı.
Dışişleri Bakanlığı, dün Kahire'de yapılan Arap Birliği Dışişleri Bakanları Konseyi Olağan Toplantısı'nda alınan kararla, SMDK'ya Suriye'yi Arap Birliği'nde temsil imkanı tanınmasından ve 26-27 Mart tarihlerinde Katar'da düzenlenecek Arap Birliği zirvesine Suriye'yi temsilen katılmaya davet edilmesinden memnuniyet duyduğunu bildirdi.
Bakanlık açıklamasında, "Uluslararası toplum tarafından Suriye halkının meşru temsilcisi olarak tanınan Koalisyon'un bu konumunu pekiştirmek bakımından isabetli bir adım teşkil eden bu karar, halkın meşru taleplerini şiddet yoluyla bastırmaya çalışan ve meşruiyetini uzun süre önce kaybetmiş olan Esad rejimine yönelik son derece önemli ve anlamlı bir mesaj oluşturmaktadır" ifadesi kullanıldı.
"Koalisyonun, Arap Birliği zirve toplantısında Suriye sandalyesini devralması için gerekeni kısa sürede yapacağına olan güvenimiz tamdır" denilen açıklamada, Türkiye'nin bu amaç doğrultusunda Suriye muhalefetine gereken desteği vermeye hazır olduğu belirtildi.
Dışişleri Bakanlığı, açıklamada, "Suriye halkının özgürlük ve demokrasi mücadelesinde önemli bir dönüm noktası niteliği taşıyan bu kararından dolayı Arap Birliği'ni tebrik ediyor, bu yaklaşımın diğer uluslararası kuruluşlar için de bir emsal oluşturmasını ümit ediyoruz" ifadesini kullandı.
ORDUDAN KOPUŞLAR SÜRÜYOR
Suriye ordusundan ayrılan 2 albay, 1 binbaşı ve 1 polis Hatay'ın Yayladağı ilçesinden Türkiye'ye sığındı.
Edinilen bilgiye göre, Suriye ordusundan ayrılan 3 subay ile 1 rütbeli polis, Türkiye'ye sığınmak üzere Yayladağı'na bağlı Topraktutan köyü sınırına geldi.
Askerler ve polis, sınırda yapılan işlemlerin ardından güvenlik önlemleri altında, Apaydın Kampına gönderildi.
 
ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)