BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemErken seçim partilerin oylarını etkiler mi?----

Erken seçim partilerin oylarını etkiler mi?

Erken seçim partilerin oylarını etkiler mi?
24 Haziran 2015 - 07:21 www.finansgundem.com

METROPOLL araştırma şirketi 7 Haziran seçimlerinden sonra oluşan tabloyu ve yaşanabilecekleri analiz etti. İşte o çarpıcı sonuçlar;

Özer Sencar'ın başında olduğu METROPOLL araştırma şirketi 7 Haziran genel seçimleri sonuçlarına en çok yaklaşan şirke oldu. Hürriyet yazarı Ahmet Hakan da Özer Sencan ile röportaj yaptı ve vatandaşın en çok merak ettiği iki soruya yanıt aldı. Birincisi ‘erken seçim partilerin oylarını etkiler mi?’ ikincisi ‘vatandaş nasıl bir koalisyon istiyor?
 
İşte o röportaj’ın bir kısmı;
 
7 Haziran seçimlerinin ardından bir araştırma yaptınız. Ne çıktı?
 
ÖZER SENCAR: Sonuç şu: AK Parti: 41.6... CHP: 25.1... MHP: 16.2... HDP: 12.9... Bu tablo bize şunu gösteriyor: Erken seçimde de sonuç değişmeyecek.
*
Ama bazı küçük değişiklikler var.
ÖZER SENCAR: Küçük değişiklikler, bizim hata sınırının yarısından bile az. O nedenle pek anlam yüklenemez. Halk, 7 Haziran'da verdiği kararın arkasında çok sağlam şekilde durmakta, verdiği oylar nedeniyle pişman değildir.
*
"Halk pişman oldu" iddiası doğru değil yani.
*
Önümüzdeki süreçte koalisyon kurma çabaları olacak. Bu görüşmelerdeki tutumlar, olası bir erken seçimde partilerin alacağı oyu etkilemez mi?
ÖZER SENCAR: Olumsuz davrananlar kaybeder, pozitif davrananlar kaybetmez.
 
SONUÇLARI EN İYİ ‘O’ BİLDİ!
 
Özer Sencar'ın başında olduğu METROPOLL, 7 Haziran'dan önce son açıkladığı araştırmada şu rakamları verdi: AK Parti: 41... CHP: 27.2... MHP: 16... HDP: 11.5.
METROPOLL, bu sonuçlarla "sapması en az olan" araştırma şirketi oldu ve birinci oldu.
İkinci başarılı şirket: ANDY-AR... Üçüncü başarılı şirket: SONAR... Dördüncü başarılı şirket: KONDA.
 
HALK NASIL BİR KOALİSYON İSTİYOR!
 
Yaptığınız araştırmada halka "nasıl bir koalisyon istiyorsunuz" sorusunu sordunuz mu?
ÖZER SENCAR: Evet, sorduk. Sonuç şu: AK Parti-MHP koalisyonuna yüzde 22.8 destek var. En yüksek desteği bu model alıyor. CHP-MHP-HDP koalisyonuna yüzde 20 destek var. AK Parti-CHP modeline ise yüzde 8 destek var.
*
Bu rakamları nasıl yorumluyorsunuz?
ÖZER SENCAR: Hiçbir koalisyon modeli, yüzde 23'ten fazla destek almıyor. Halkımızın kafasına yatan net bir koalisyon modeli yok. Dolayısıyla herhangi bir koalisyon modeli, doğru ve ikna edici biçimde anlatılırsa halkın desteğini alabilir. Çünkü halk, yeni bir seçim olsa bile oyunu değiştirmek niyetinde değil. O zaman mesaj şudur: Partiler, kendi aralarında anlaşarak bir koalisyon modeli çıkarsın.
*
Yani halk koalisyon mu istiyor?
ÖZER SENCAR: Halkımız hiçbir partiye tek başına iktidar vermiyorsa... Bunun anlamı nedir? Tabii ki koalisyondur. "Koalisyonlar sorunludur" tezini bir tarafa bırakmak gerekir. Çünkü halk, son 4 yılda yaşadıklarına bakarak şunu gördü: Tek parti iktidarları da topluma çok kötü günler yaşatabiliyor. Bir de şu var: Toplumun yarısının yaşı 35'in altında. Bu insanlara siz "koalisyon çok kötüdür" tezini anlatamazsınız. Çünkü onların hafızasında koalisyon diye bir şey yok. Bu kitle, iktidarın son dönemdeki icraatına bakarak koalisyonu rahatlıkla kabul eder.
 
 
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)