BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEngelli çalıştıran esnafa teşvik----

Engelli çalıştıran esnafa teşvik

Engelli çalıştıran esnafa teşvik
22 Nisan 2017 - 06:13 www.finansgundem.com

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Müezzinoğlu, engellilerin istihdamını artırma için bakkaldan eczaneye kadar tüm esnafı kapsayan bir çalışma içinde olduklarını söyledi

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, engelli istihdamı ile ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Müezzinğlu'nun 81 ilin Sosyal Güvenlik Müdürleriyle yaptığı toplantıyı izleyen Hacer Boyacıoğlu'nun Hürriyet'te yer alan haberi şöyle:

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, engellilerin daha yaygın istihdam edilmesi için mahallelerindeki esnafın da dikkate alınması gerektiğini söyledi. Müezzinoğlu, “Şu anda 50’den az çalışanı olan işyerlerinde özürlü istihdam etme şartı yok. 50’den çok çalışanı olan işletmeler için de, çalışanlarının yüzde 3’ünün engelli yurttaşlardan olma şartı var. Ama şöyle bir şey olabilir. Engellimizin yaşadığı mahallede bakkal var, eczane var, kuaför var. Bir uçtan bir uca, aynı sokakta 10 esnaf bulunuyor. Bu esnaf yanında iki kişi çalıştırıyorsa belki bir de özürlü arkadaşımızı alacak. Biz de bunun karşılığında ne destek verebiliriz. Ona bakacağız” dedi.

Bazı sektörlerin engelli vatandaşların çalışabilmesi için daha uygun olduğunu vurgulayan Müezzinoğlu şöyle devam etti: “Bazı sektörler de daha az uygun. Mesela bir sektörde yüzde 30’a kadar engelli istihdamına uygun koşullar var. O bu düzeyde istihdama katkıda bulunsun. Diğerinin sektörü ise uygun değil. O da, belli bir bedeli ödeyerek bu sorumluluğunu yerine getirsin. Biz de bu noktada kime nasıl katkıda bulunabileceğimize bakalım.”

EMEKLİ MAAŞLARI

Toplantıda, Müezzinoğlu, “çalışma hayatında milli seferberlik” kampanyası kapsamında 2 aylık çalışmanın sonuçlarını açıkladı. Türkiye genelinde 65 bin 630 ev ve işyerini de ziyaret ettiklerini, böylece 81 ilin tamamlandığını ve Türkiye’yi iki kez turladıklarını belirtirken Müezzinoğlu, ziyaretlerde kendilerine en çok emekli maaşlarındaki dengesizliğin giderilmesi, işveren teşviklerinin şartlarının daha da hafifletilmesi ve eğitim programlarından yararlanma süresinin uzatılması talebinin geldiğini belirtti.

İKLİM ŞARTI ÖNEMLİ

Temel sorunlardan birinin nitelikli ara eleman sıkıntısı olduğunu söyleyen Müezzinoğlu, “En çok bu konu gündeme gelecek. Bu alana önümüzdeki aylarda yapılacak düzenlemelerle önemli destekler verilecek. 5 yıllık dönemlerle planlayacağız” dedi. Nitelikli ara eleman konusunda ekibinden rapor isteyen Müezzinoğlu, mevsimlik tarım işçilerine de özel önem gösterilmesini talep etti. Mevsimlik tarım işçileri için Başbakanlık genelgesi çıkarıldığına dikkat çeken Müezzinoğlu, mevsimlik tarım işçiliğinde çocukların eğitimden kopmamasının önemli olduğunu vurguladı. Müezzinoğlu şöyle devam etti: “Bu alandaki verileri, ayrı bir sistemden günlük olarak takip edeceğiz. 3 başlık çok önemli. Çocukların eğitimi ve çocuk işçilikle mücadele, iskan koşulları ve gezici sağlık ekipleri. Ordu’daki koşulları planlarken, Ordu’nun iklim şartlarına göre; Adana’yı planlarken Adana’nın iklim şartlarına göre plan yapın.”

BEN DE İSTERİM 1800 TL OLSUN

ÇALIŞMA hayatı ziyaretlerinin de iller bazında devam edeceğini ifade eden Müezzinoğlu, “Sektörel alanlara yönelebiliriz. Mesela inşaatla ilgili toplantılar yapabiliriz. İş ve meslek danışmanlarıyla ortak çalışmalar yapabiliriz” dedi. Asgari ücret ve emekli aylığıyla ilgili gündeme gelen sorunlara da dikkat çeken Müezzinoğlu, “Asgari ücretin bin 600-bin 800 TL olmasını ben de isterim. Ama bu rakamları yapacak koşulları yok” ifadelerini kullandı.

ÇALIŞMA HAYATINDA ENGELLİLER

Kayıtlı işgücü 79.321
- Erkek 63.517
- Kadın 15.804
İşe yerleştirme 15.031
- Kamu 236
- Özel 14.795

YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • borsacı22 Nisan 2017 12:24

    Çalışma bakanı buraya göre değil kendi kararlarına tursak

  • üzgün22 Nisan 2017 06:49

    Özel sektor de engellı demek aynı diplomaya sahıp, aynı ısı yapan arkadaslarınızın aldıgı ucretın yarısına calısmak demektır, cunkı sgk lı olarak calısmak zorundasın, ılacsız yasayamazsın sesın az gurlestıgınde ıse utanmadan kapı gosterılır yalnız tek unutulan Allahın adaletı sızlerınde cocugu var sabah kalktıgında engellı olmayacak dıye senetınız mevcutsa aynen devam edebılırsınız.Kamu dakı ucret adaletı malesef ozel sektor de mevcut degıl, o kadar dırsek curut karsılıgında hızmetlıden bıle az kazan :( cok uzucu, saygılar .