BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEnflasyonun hızını palamut kesti----

Enflasyonun hızını palamut kesti

Enflasyonun hızını palamut kesti
04 Ekim 2016 - 05:02 www.finansgundem.com

Eylül ayı enflasyonunun beklentilerin altında bir artış göstermesinde en büyük etkiyi balık sezonunun açılışı ve palamut bolluğu oldu

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) dün eylül ayı enflasyon rakamlarını açıkladı. Beklentilerin aksine eylül ayı enflasyonu sadece yüzde 0.18 arttı. Şebnem Turhan, Hürriyet'teki analizinde, enflasyondaki bu sürprizin palamut bolluğundan kaynaklandığını yazdı. İşte Turhan'ın o haberi: 

Tüketici enflasyonu eylülde yüzleri güldürdü. Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerine göre eylülde aylık enflasyon yüzde 0.18 arttı. Piyasanın beklentisi yüzde 0.66 artış olması yönündeydi. Beklentilerin altında gelen eylül verisiyle yıllık enflasyon da yüzde 7.28’e düştü. Ağustosta yıllık enflasyon yüzde 8.05 idi. Enflasyondaki düşüşün arkasında gıda ile giyim ve ayakkabı fiyatlarındaki indirimler yatıyor. Gıdada özellikle 1 Eylül’de açılan sezon ile birlikte yüzde 21.23 düşen balık fiyatları ve başta palamut olmak üzere ucuz balık yüzünden talebi düşen tavuk etindeki yüzde 7.78’lik indirim etkili oldu. Balık ve tavuk ikilisi dana eti ve mevsim sebzelerindeki fiyat artışlarına rağmen enflasyonu düşürmeyi başardı. Şayet benzin ve motorinde Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) artışıyla gelen zamlar olmasaydı eylül enflasyonu artmayacak, düşecekti. Merkez Bankası, kısa süre önce açıkladığı Para Politikaları Kurulu özetlerinde gıda fiyatlarındaki aşağı yönlü seyrin etkisiyle kısa vadede enflasyonda düşüş öngördüğünü belirtmişti. Salatalık her ne kadar yüzde 23.75 artışla eylülün zam şampiyonu olsa, dana eti, fındık içi, mevsim sebzeleri yükselişler gösterse de, önderliğini tavuk ve palamutun çektiği düşüş gösteren ürünler gıda grubunda ağustosa göre fiyatların yüzde 0.70 gerilemesini sağladı. Bu da ana enflasyonda 0.20 puanlık düşüş getirdi. Giyim ve ayakkabıda eylül indirimin son ayı oldu. Artık ekimden itibaren kış sezonu zamlarla başlayacak. Giyim ve ayakkabı grubunda yüzde 3.49’luk fiyat düşüş getirdi. Ve enflasyonda 0.31 puan düşüş sağlandı.

ÖTV ARTIŞI ETKİSİ

Eylülde en yüksek artış ÖTV artışı yapılan akaryakıt ürünlerini içeren ulaştırma grubunda oldu. Benzin, motorin ve LPG’den alınan ÖTV’de 20 kuruşluk artışa gidilmişti. İstanbul’da taksilere kilometre başına yüzde 5 zam yapılmış ayrıca açılış ücreti artırılmıştı. Bu zam da eylülde devreye girdi. Benzin yüzde 6.06, motorin yüzde 6.77, LPG yüzde 6.81 artarken tüm bu zamların ana enflasyona etkisi 0.46 puan oldu. TÜİK’in işlenmemiş gıda, enerji içki ve sigara ile altındaki değişimi gözardı ederek hesapladığı H çekirdek enflasyonu ağustosta yüzde 8.21’den eylülde yüzde 7.56’ya geliledi. Yine TÜİK’in enerji, gıda, içki ve sigara ile altın hariç hesapladığı I çekirdek enflasyonu da yüzde 8.41’den yüzde 7.69’a indi. Analistler bu sert düşüşün ekonomideki yavaşlamadan kaynaklandığını belirtiyor.

ETİKETLER :
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)