BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaMakro EkonomiEnflasyonda gıda etkisiyle sert yükseliş...----

Enflasyonda gıda etkisiyle sert yükseliş...

Enflasyonda gıda etkisiyle sert yükseliş...
05 Temmuz 2016 - 10:28 www.finansgundem.com

Haziran ayında TÜFE bir önceki aya göre yüzde 0,47 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 7,64 artış gösterdi. Araştırma Uzmanı Enver Erkan enflasyonu yorumladı.

Beklentilerin çok üzerinde bir enflasyon verisi aldığımızı görüyoruz. Haziran ayında TÜFE bir önceki aya göre yüzde 0,47 artarken, bir önceki yılın aynı ayına göre ise yüzde 7,64 artış gösterdi. Beklentiler aylık bazda değişim olmaması, yıllık bazda ise yüzde 6,90 – 7 bandında bir enflasyon gerçekleşmesiydi. Özel kapsamlı TÜFE göstergelerinde ise hafif geri çekilme görülmektedir. I göstergesi yıllık bazda 0,10 puan daha gerileyerek haziran ayında yüzde 8,67 seviyesine gelmiştir.

Gıda fiyatları elbette çok etkili. Enflasyonun genel seyrine baktığımızda, son 4 aydaki geri çekilme trendinde gıda fiyatları belirleyici bir rol oynamıştı. Mevsimsel olarak Haziran ayı da gıda fiyatlarında düşüş görülen bir ay. Haziran 2015’te aylık bazda yüzde 2,79 gerileyen bir gıda enflasyonu vardı. Haziran 2016’da ise aylık gıda enflasyonu yüzde 1,16 seviyesine gerçekleşmiştir. Her ne kadar geçen yıldan getirilen bir baz etkisi olsa da, beklentilerin çok üzerinde artan gıda fiyatları enflasyon tahminlerindeki sapmada ana neden olmuştur. Rusya ile ilişkilerin düzelmesinin ardından ve Rusya’nın Türkiye’ye uyguladığı yaş meyve, sebze ithalat yasağının kalkmasıyla iç piyasadaki yaş meyve ve sebzeye zam gelmesi durumu söz konusu olacaktır ve bizim çekincemiz bu zamların yüksek oranda olmasıdır. Bu da Temmuz itibarıyla enflasyonun bir kademe daha yükselmesine neden olabilir.

Çekirdek enflasyon tarafında trend olarak 2016 yılında bir gevşeme söz konusu olsa da, halen H ve I göstergelerinin bulunduğu seviye yüksek olmaya devam etmektedir. Merkez Bankası faiz indirimlerini çok hızlı bir şekilde gerçekleştirdi ve Mart ayından beri gecelik borç verme faizinde 175 baz puan indirim yaptı. Alt bantlar zaten çok düşük, ağırlıklı ortalama fonlama da yüzde 8,23 seviyesinden gerçekleşiyor. Piyasanın önünden giden Merkez Bankası’nın, faiz koridorunu iyice daralttığı bu sadeleşme hareketinde tek faize geçilmesi yönünde bir beklenti var. Brexit etkisiyle Fed’in Faiz artırımı ihtimali neredeyse gelecek seneye kadar ertelendi. Bu da biraz Merkez Bankası’nı rahatlatıyor olabilir. Temmuz toplantısında da üst bantta 25 veya 50 baz puanlık bir faiz indirimi söz konusu olacaktır. Enflasyonun yükselmesi ve küresel oynaklıkların artması belki beklentileri biraz daha 25 baz puan indirim seviyesine kaydırabilir. Baz senaryo bundan önce üst bantta 50 baz puan indirim şeklindeydi.

Enflasyonda Nisan ayında görülen yüzde 6,57 seviyesi ile beraber en düşüğün geride kaldığını düşünüyoruz. Son gelen verilerle ve fiyat değişimleriyle beraber enflasyon beklentileri bir miktar yukarı yönlü revize edilecektir. Bu da yıl sonunda enflasyonun yüzde 8 bandına yakın bir yerde gerçekleşmesi demek olacaktır.
ENVER ERKAN / KAPİTALFX ARAŞTIRMA UZMANI

YORUMLAR (1)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)