BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEnerji krizinden çıkış yolu 'enerji birliği'----

Enerji krizinden çıkış yolu 'enerji birliği'

Enerji krizinden çıkış yolu 'enerji birliği'
06 Ekim 2022 - 06:08 www.finansgundem.com

Enerji krizinin derinleşmesi ile yaşanan ve gaz tedarik problemleri nedeniyle Avrupa Komisyonu Başkanı von der Leyen, Prag'da bir araya gelecek AB liderlerine doğalgaz alımlarına 'tavan fiyat' uygulaması ve enerji alımlarında birlik çağrısı yaptı.

Derinleşen enerji krizinden çıkış yolu arayan AB, arayışlarını sürdürüyor. Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen enerji krizine karşı Avrupa'da doğalgaz alımlarında tavan fiyat uygulamasını tekrar gündeme getirirken AB ülkelerine birlik çağrısı yaptı. Dünya'dan Hilal Sarı'nın konuyla ilgili haberi şöyle:

Yarın Prag’da bir araya gelecek Avrupa Birliği liderlerinin en önemli gündemi Avrupa Komisyonu tarafından dün açıklanan acil durum önlemleri. Komisyon Başkanı Ursula von der Leyen, birliğin elektrik ve doğalgaz piyasalarındaki düzensizlik nedeniyle doğalgaz fiyatlarına ‘geçici’ bir tavan fiyat getirilmesi gerektiğini, ayrıca birliğin enerji alımlarını birbirleriyle rekabet ederek değil, ortak bir AB enerji satınalma sistemi üzerinden yapması gerektiğini söyledi.

Yapısal reformların ilk adımı olacak

Von der Leyen'in açıkladığı tavan fiyat uygulamasında uzlaşı sağlanamamış olsa da bunun birliğin elektrik piyasasındaki yapısal reformların ilk adımı olacağını aktarıyor. Berlin ve birkaç başkent daha tavan fiyat uygulamasına karşı çıkıyor.

Almanya'nın enerji destek paketi eleştirilerin odağında

Almanya ve birkaç AB üyesi ülkelerin şirketleri kormak için sunduğu enerji destek paketleri AB'de gündemde yerini koruyor. Macaristan Başbakanı Viktor Orban'ın yanı sıra Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel'de bu uygulamanın 'enerji birliği' gibi çözüm arayışlarını etkisiz kılacağını ve ortak pazarın istikrarını bozacağını düşünüyor. Özellikle almanyanın 200 milyar euro'luk dev destek paketi yüzünden Prag’daki gayriresmi AB zirvesi Almanya Başbakanı Olaf Scholz için zorlu geçecek.

Avrupa'da resesyon derinleşiyor

Euro Bölgesi’nde özel sektör faaliyetleri eylül ayında beklentilerin de üzerinde daraldı ve hizmet sektörü de geçim krizlerinin talebi vurmasıyla daralmaya devam etti. Bazı ülkelerde hizmet sektörü eylülde daralmaya başladı. S&P Global tarafından açıklanan eylül ayı nihai Bileşik PMI eylülde 20 ayın en düşük düzeyi olan 48,1 düzeyine geriledi. Beklenti endeksin ağustostaki 49,8 düzeyinden 48,2’ye gerilemesiydi. Kuruluşun Başekonomisti Chris Williamson PMI verilerinin Euro Bölgesi’nin resesyondan kaçınamayacağına işaret ettiğini söylüyor.

Avrupa Konseyi Başkanı'ından 'enerji birliği' çağrısı

Avrupa Konseyi Başkanı Charles Michel, birliğin enerji faturasının 2022 yılının ilk yarısında 380 milyar Euro ile bir yıllık fatura değerini yakaladığını belirtti. Michel, birliğin ticaret açığının da yüksek ihtimalle bu yıl iki katına çıkabileceğini söyledi.

Birliğin sadece iklim krizi nedeniyle değil büyüme stratejisini desteklemek için de karbon sıfıra ulaşması gerektiğini belirten Michel, net sıfır patikasının kısmen bol ve uygun fiyatlı doğalgaza dayandığını ancak bunun artık ‘geçmişte kaldığını’ belirtti. “Bu nedenle gerçek bir enerji birliği için çağrı yapıyorum. COVID-19 pandemisinde de gördüğümüz gibi, bu boyutta bir krizle kimse tek başına başa çıkamaz” diyen Michel’in aktardığı ortak enerji stratejisinin dört hedefi şöyle:

1- Tüketimi azaltmak: Sadece bu kış değil, kalıcı olarak tüketimin düşürülmesi gerekiyor.

2- Enerji arzı güvenliğini sağlamak: Geçmişin hataları tekrarlanmamalı, tek bir kaynağa asla aşırı bağımlı hale gelmemeliyiz. Rekbet gücümüzü artıracak.

3- Fiyatları düşürmek: Elektrik piyasamızda reformlar gerekiyor.Kollektif bir yaklaşımla araştırmaya, inovasyona ve teknolojiye daha fazla yatırım yapmalıyız. 

4- Ortak pazara zeval gelmemeli: Ülkelerin hanehalkları ve şirketleri korumak için açıkladığı destekler dengesizliklere ve adaletsizliklere yol açarak, en değerli varlığımız ortak pazarın dinamizmini tehlikeye atıyor. Küresel finansal kriz AB’nin bankacılık birliği kurmasını sağladı. Pandemide sağlık sektörümüzdeki kaynaklarını ortak kullanmayı öğrendik. Şimdi aynısı enerji sektöründe olmadı.

İspanya ve Almanya hükümetleri enerji krizini görüştü

 

Enerji krizi Belçika'da fırınları vurdu

 

Yenilenebilir enerji kaynakları, küresel elektrik üretimine yaradı

 

Enerji krizi, iklim değişikliğiyle mücadele açısından fırsata dönüşebilir

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)