BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEnerji ihaleleri TL ile olur mu?----

Enerji ihaleleri TL ile olur mu?

Enerji ihaleleri TL ile olur mu?
02 Aralık 2016 - 14:24 www.finansgundem.com

EnerjiSa CEO’su Kıvanç Zaimler enerji yatırımlarının yurt dışı finansmanla geldiğine dikkat çekti, ihale dolar ve eurou işaret etti

FINANSGUNDEM.COM

Ekonominin önemli gündemi dolardaki önlenemez yükselişin ardından Hükümet ihalelerde TL’ye dönüş yaptı. Karar açıklandı. Enerji sektörünün önemli aktörlerinden EnerjiSA CEO’su Kıvanç Zaimler ise yeni uygulamayı enerji ihaleleri için değerlendirirken, “Enerji yatırımlarının büyük bir kısmı yurt dışı finansmanla geliyor, o yüzden de dolar ve euro ile olması gerekiyor.  TL ile ihale belirli ölçüde uygulanabilir diye düşünüyorum” dedi.

BloombergHT’de yayınlanan "Üst Düzey" programında Arzu Maliki’nin sorularını yanıtlayan Kıvanç Zaimler, dolar bazındaki dağıtım ihaleleri için de, pozisyonunu doğru koruyan şirketlerin daha az zarar gördüklerini söyledi.

Zaimler, Maliki’nin “Türkiye'nin yenilenebilir enerjide merkez olması”  konusundaki sorusuna da, “Bu noktada Türkiye'nin büyük bir potansiyeli var” yanıtını verdi. Dağıtımda 1.1milyarlık yatırım gerçekleştirdiklerini ifade eden EnerjiSA CEO’su Zaimler’in konuşmasından önemli bölümler şöyle…

“DAĞITIMDA BÖLGELERİMİZE 1.1 MİLYAR YATIRIM GERÇEKLEŞTİRDİK”

-Seneyi bitiriyoruz,  hem sektör hem de EnerjiSA nasıl performans gösterdi?

Kıvanç Zaimler: 2016 enerji sektörü için iyi geçti diyebiliriz, büyümenin yavaşladığı bir yıl geçirdik, biz EnerjiSA olarak öngördüğümüz hedeflere ulaştık, Tufanbeyli'de linyit santralimizi devreye aldık, Bandırma ve Yamanlı’da iki santralimizi doğalgaz ve hidroelektrik santrallerimizi devreye alarak yatırımlarımızın son noktasına geldik. Dağıtımda bölgelerimize 1.1 milyar yatırım gerçekleştirdik. Daha çok bilançomuzun iyileştirilmesine odaklandık, biliyorsunuz enerji sektörü büyük borçlarla ve dış finansmanla dönen bir sektör bu yüzden bu borcun yönetilmesine odaklandığımız bir yıl oldu.

-Elektrik dağıtım ve üretimde hedefler, neler yaptınız?

Kıvanç Zaimler: Bugün üretimde 3500 megawatt gibi yatırımlarımızı hemen hemen tamamladık, Özel sektörün ulaşabileceği en yüksek kapasiteye ulaştık, Üretimde artık verimliliğe odaklanacağız. Dağıtımda 5 senelik bir tarife belirlendi, oradaki hedefimizde servis kalitemizi en üst seviyeye getirmek.

-EnerjiSA'nın "Enerjini Koru" kampanyasını anlatır mısınız, ne hedefliyorsunuz?

Kıvanç Zaimler: Elektrik tasarrufunu çok konuşuyoruz ama pek de bir şey yapmıyoruz, biz burada sattığımız ürünü daha az tüketin diye bir kavramla yola çıkıyoruz. Türkiye'de evlerde %1 elektrik tasarrufu yaptığımızda 130 milyon lira tasarruf sağlanıyor. Türkiye verimli giderse ve büyürse, biz de zaten buradan kazanacağız. Biz sadece bunu bir sosyal sorumluluk olarak değil, Türkiye'nin geleceği olarak ele alıyoruz. Kampanyamızda Enerjinikoru.com olarak çıkacak.

-Elektrik dağıtımda sıkıntılar yaşandı, bu sıkıntılar geride kaldı mı? Üretime yansımaları nasıl oldu?

Kıvanç Zaimler: Dağıtım ihaleleri dolar bazında oldu, pozisyonunu doğru koruyan şirketler bundan daha az zarar gördüler. Şöyle ki dağıtımda gelirleriniz Türk Lirası bazında ve bu enflasyonla ilerliyor. Burada yapılması gereken doğru şey, gelirlerinizle borçlarınızı doğal bir hedge'e sokmanız lazım. Enflasyon olarak gelirlerimizi hedge edebilmek için Tüfe endeksli tahvil ihracı gibi enstrümanları kullandık. Tabi bundan sonra yeni döviz kurlarıyla farklı sayfa açmamız lazım yatırımlar için, yani yeni döviz kurları yatırımcıları farklı düşünmeye zorlayacak farklı enstrümanlar kullanmaya ve çekimser durmaya itecek. Tabi ki bu tercih edilir bir durum değil.

ENERJİ YATIRIMLARININ BÜYÜK BİR KISMI YURTDIŞI FİNANSMANLA GELİYOR

-Türk Lirasını daha çok kullanacağız, ihalelerde TL kullanımı gündemde. Enerji İhalelerine de bu uygulanabilir mi?

Kıvanç Zaimler: Enerji yatırımlarının büyük bir kısmı yurtdışı finansmanla geliyor, o yüzden de dolar ve euro ile olması gerekiyor. Yani burada her oyuncunun kendi açık pozisyonlarını dengelemesi gerekiyor, bu hem kamu hem de özel sektör için geçerli. Ama enerji ihaleleri için TL ile ihale belirli ölçüde uygulanabilir diye düşünüyorum.

-Türkiye'nin yenilenebilir enerjide merkez olması konusundaki görüşlerinizi alabilir miyiz?

Kıvanç Zaimler: Burada Türkiye'nin büyük bir potansiyeli var. Şimdi Yenilenebilir ve Milli kavramları var. Daha çok büyüme alanı rüzgar ve güneş yatırımlarında, bunlarda daha fazla büyümemiz lazım. Sektörün bunlara odaklanacağını düşünüyorum. Biz EnerjiSA olarak konvansiyonel yatırımlarımızı çoğunu tamamladık, bilançomuzu nispeten yönetebildiğimiz bir döneme geldik.

-Elektrik üretiminde başka ihalelere girmeyi düşünür müsünüz?

Kıvanç Zaimler: Üretimde biz biraz nefes alma dönemindeyiz, ama yenilenebilir enerjide çalışmalarımıza devam edeceğiz.

-EPİAŞ (Enerji Borsası) açıldı, derinliği açısından neler söylersiniz, bekleneni verdi mi?

Kıvanç Zaimler: Bir kere EPİAŞ piyasanın şeffaflaşması için çok önemliydi. Kalitenin daha da gelişmesi ve doğalgaz ticaretinin de başlaması burada çok önemli. Bunun daha da genişleyerek işlem hacminin de gelişmesi lazım.  

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)