BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaFinans KulisEndonezya batarya karteli kuracak----

Endonezya batarya karteli kuracak

Endonezya batarya karteli kuracak
31 Ekim 2022 - 16:07 www.finansgundem.com

Endonezya batarya ham maddelerine erişim için 'OPEC' benzeri bir öneri getirdi. Güneydoğu Asya ülkesi jeopolitik konumundan faydalanarak yeni bir ticari güç haline gelmeyi hedefliyor

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Endonezya, nikel ve diğer önemli pil ham maddeleri için OPEC benzeri bir kartelin oluşturulmasını planlıyor. Güneydoğu Asya ülkesinde yer alan madenler elektrikli otomobil yapımında kritik öneme sahip olan bataryaların ham maddeleri niteliğinde.

Endonezya Yatırım Bakanı Bahlil Lahadalia, Cakarta'nın 13 petrol üreten ülkenin oluşturduğu OPEC’e (Petrol İhraç Eden Ülkeler Birliği) benzer mekanizmaları incelediğin söyledi. Lahadalia karbondan yenilenebilir enerjiye geçişin merkezinde yer alan metallerin tedariki için kartel tipi bir yapı oluşturmayı hedefliyor.

Financial Times’ın haberine göre Endonezya Yatırım Bakanı konuyla ilgili açıklamasında, “Potansiyel yatırımcılar ve tüketiciler için öngörülebilirliği sağlamak amacıyla petrol ticaretinin yönetişimini kontrol eden OPEC'in oluşturmasının gerekliliğini görüyorum. Endonezya, nikel, kobalt ve manganez de dahil olmak üzere sahip olduğu minerallerle alakalı benzer bir yönetişim yapısı oluşturma olasılığını araştırıyor” ifadelerine yer verdi.

Danışmanlık firması CRU’ya göre Endonezya dünyanın küresel rafine nikel arzının yüzde 38’ini üretiyor ve dünyanın en büyük üreticisi konumunda. Güneydoğu Asya ülkesi dünya metal rezervlerinin dörtte birini elinde bulunduruyor.

Bakan kartel oluşturma fikri hakkında diğer büyük nikel üreticileriyle temasa geçip geçmediği sorusuna da yanıt verdi. Lahadalia bakanlığın hâlâ önerebileceği bir yapı formüle etmekte olduklarını söyledi.

Nikel ticaretinde küresel fiyatları kontrol etmek amacıyla bir kartel oluşturma girişimi kolay olmayacak. Zira Rusya, pillerde kullanılan yüksek saflıkta nikelin beşte birini tedarik ederken, Kanada ve Avustralya da diğer büyük üreticiler arasında bulunuyor. Bununla birlikte, nikel madenlerinin önümüzdeki yıllarda Endonezya'nın en büyük büyüme kaynağı olması bekleniyor.

Endonezya'nın nikel çıkarmak için dünyanın en büyük paslanmaz çelik üreticisi olan Çin'in Tsingshan'a ve Brezilyalı Vale firması gibi yabancı şirketlere ihtiyaç duyması ise büyük bir sorun oluşturuyor. Zira Suudi Arabistan gibi güçlü OPEC ülkelerinde petrol üretimi alanına büyük devlet şirketleri hakimdir.

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, dünyanın en büyük 20 ekonomisinden biri olan ve OPEC'e 1962'de katılan Endonezya, petrol ithalatçısı konumuna geçince 2008'de çıktığı üyeliğini 2016'da yinelemiş ancak OPEC ile Rusya'nın üretim kesintisi anlaşması nedeniyle 11 ay sonra üyeliğinin askıya alınmasını talep etmişti. Endonezya, 2004 yılında net petrol ithalatçısı konumuna düştü.

Ülkenin pil sınıfı nikel tedarik etme yetenekleri de hâlâ sınırlı. Çıkarılan nikelin çoğunluğu, paslanmaz çelikte kullanılan daha düşük saflıkta malzemeden oluşan Endonezya kaynaklarının batarya malzemesine dönüştürülmesi için daha fazla işleme tesisine ihtiyaç bulunuyor.

Endonezya yerli endüstriyi büyütmek amacıyla 2020'den beri nikel cevheri ihracatını yasakladı. Cakarta, tam teşekküllü bir elektrikli araç tedarik zincirinin geliştirilmesini teşvik etmek amacıyla ara nikel ürünleri ihracatına ek vergiler uyguluyor. Bu yıl, Güney Kore'nin Hyundai ve Çin'in Wuling Motors firmaları tarafından Endonezya'nın ilk iki yerli üretim elektrikli otomobil lansmanı yapıldı.

Lahadalia, ihracat yasağının AB ile Dünya Ticaret Örgütü anlaşmazlığına yol açmasına rağmen, ülkenin "politikalarından ödün vermeyeceğini ve baskılara boyun eğmeyeceğini" söyledi.

Endonezya'nın mineral zenginliğine rağmen Batılı otomotiv üreticilere nikel ihracatı tehdit altında. Üretim alanlarının Çin'e ait olması ve kömürle çalışan enerji üretimine güvenilmesi nedeniyle karbon yoğun olması Batılı şirketlerin talebini azaltıyor.

Hükümet verileri, Çin'in 2022'nin ilk yarısında ülkedeki yatırımlarını iki katına çıkararak bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla 3,6 milyar dolara yükselttiğini ve nikel eritme tesisi inşaatına öncülük ettiğini gösteriyor.

Danışmanlık firması Fannon Global Advisors'ın Genel Müdürü ve Enerji Kaynaklarından Sorumlu eski ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Frank Fannon, batarya metalleri için OPEC tarzı bir kartelin Endonezya'nın nikel sektöründeki "Batı yatırımlarını soğutacağını" söyledi.

Togg teknoloji kampüsü açıldı

 

Togg için batarya fabrikası kurulacak

 

Dünyanın en büyük batarya üreticisi kârını neredeyse üçe katladı

 

Çip satışları 2 yıl sonra ilk kez düştü

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)