BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEmekli aylığı 2.500 olurdu!----

Emekli aylığı 2.500 olurdu!

Emekli aylığı 2.500 olurdu!
15 Mayıs 2015 - 15:25 www.finansgundem.com

Habertürk'ten Yavuz Semerci'nin sorularını yanıtlayan Çalışma Bakanı Faruk Çelik yanlış yapılmasa emekli maaşlarının 2.500 tl olabileceğini söyledi

Emekli aylığı artışı ve iki ikramiye vaatlerini değerlendiren Çalışma Bakanı Faruk Çelik, "Emekli maaşlarını 250 liradan bin liraya getirdik. 1991'de 38 yaşında emekli yapmamış olsalardı bugün emekliler 2 bin 500 lira maaş alırdı" dedi.
 
Ekonomiye odaklanan seçim kampanyalarında özellikle asgari ücret artışı, emekli maaşına zam ve emekliye ikramiye gibi vaatlerin kaynağı, sonuçlarının ne olacağı konusunda liderler arasında çekişme sürüyor. Çalışma hayatının tartışmalı konuları ve söz konusu vaatleri, bakanlık düzeyinde esas yetkili olan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Faruk Çelik Habertürk’ten Yavuz Semerci’nin sorularını yanıtladı.
 
■ Emekliye yönelik vaatler için ne diyorsunuz?
 
Türkiye’de 1 milyon 392 bin emeklinin maaşı bin liranın altında. Biz uygulamaya giren yeni düzenleme ile 5 milyon 100 bin emekliye zam yaparak maaşları bin 100 liranın üzerine çıkardık. Biz yapabileceğimizi veriyoruz. Böyle hayali vaatlerde bulunmuyoruz. 2015 yılında sosyal güvenlikte 18 milyar lira açık var. Siz diyorsunuz: “Bunu 70 milyara çıkaracağım. “Bütçeden transferi yapar maaşı 2 ay verirsiniz, “2016 batsın” diyorsanız, buna kimsenin hakkı olmadığını ifade ediyorum. 2016 yılında hiç maaş ödemeyemez hale gelirsiniz. Emekliler hak ediyor. Emekli maaşlarını 250 liradan bin liraya getirdik. 1991’de yanlış keşke yapılmasaydı, bugün emekliler 2 bin lira alırlardı. Eğer 38 yaşında emekli yapmamış olsalardı bugün emekliler 2 bin 500 lira maaş alırlardı.
 
■ Kıdem Tazminatı Fonu için ne diyeceksiniz?
 
Türkiye, Kıdem Tazminatı Fonu’na geçmek zorunda. İşçinin emeğinin karşılığı işverende emaneten duracak. İşçinin kendi bireysel hesabına her ay tazminatı düzenli yatacak. 15 yıl sonra çekecek. İşçinin hak kaybı yok. Burada yanlış bir bilgilendirmeden dolayı konu gelmedi. Biz işçi ve işverenin anlaşarak getirmesini istiyoruz. Bunun da hallolacağını seçimden sonra yasanın çıkacağını düşünüyorum.
 
■ Muhalefet ile iktidar neden işsiz sayısında anlaşamıyor?

 
2 milyon 850 bin işsiz var 2014 yılı itibarıyla. Kim bunlar? “Ben iş arıyorum” diyenler. Muhalefet diyor ki, “Ben iş aramıyorum diyeni de işsiz kabul ediyorum. Adam iş aramıyor. Bu durum Türkiye’nin keşfettiği bir şey değil ki, iş arayanlar kimlerse biz onları işsiz kabul ederiz. Dünya böyle kabul eder. Aksi halde İtalya’da yüzde 12.8 olan işsiz rakamı yüzde 22.6’ya çıkar. Adam iş aramıyor. İş aramasına engel değil. İşsizlik oranından bahsediliyorsa, iş arayıp da bulamayanlar dikkate alınmalı. Bu durum Türkiye’nin icat ettiği bir şey değil. Avrupa da Amerika da böyle yapıyor. Siz kalkıp olmayan bir işsizliği buraya kadar diyorsunuz. Bu yanlış ve haksızlık. Bir başkası da olsa bunu verecek, bizim icat ettiğimiz rakam değil. Anamuhalefetin meydanlardaki şu ifadesine bakın. “8 milyon emekli bin liranın altında alıyor” diyor, vallahi yalan. Bu rakam 1 milyon 392 bin kişidir. Bunların çoğu da tarım Bağ-Kur’ludur.Yani 2002 yılında 66 lira emekli maaşı alanlar. Biz maaşı bin 100 lira altında olan 5 milyon 100 bin kişiye zam yaptık. Bu 100 lira maaşları bin 100 liranın üzerine taşımak için yaptık. Yani anamuhalefetin rakamları külliyen yalan. Bir anamuhalefetin genel başkanı 1 milyon 392 bin olan rakamı “8 milyon” diyebilir mi? “Geliri 200 liranın altında da 17 milyon insan var” diyor, bu da külliyen yalan. Yani geliri brüt asgari ücretin üçte birinin altında olan 7.5 milyon kişi var. Yeşil kartlılar. Bunların geliri de 450 liranın altında ediyor. Bunlara da sosyal yardımlar yapıyoruz. Hangi açıdan bakarsanız bakın anamuhalefetin rakamları gerçeği yansıtmıyor.
 
‘ASGARİ ÜCRET ARTIŞI YATIRIMLARI KAÇIRIR’
 
Canlı yayın öncesinde yaptığı basın toplantısında ise asgari ücretin koruma ücreti olduğunu herkesin bilmesinde fayda olduğunu belirten Bakan Çelik, “Asgari ücretin 3 bin lira olması kamunun çok lehinedir. Sosyal Güvenlik Kurumu çok prim elde eder, Maliye Bakanlığı çok vergi elde eder. Ama siz asgari ücreti sizin rekabet içerisinde olduğunuz ülkeler düzeyinde dikkatle götürmezseniz, yatırımlarınızı, özellikle emek yoğun yatırımlarınızı başka ülkelere kaçırırsınız” diye konuştu.
 
Çelik; sosyal güvenlik reformu, 1 Mayıs’ın tatil ilan edilmesi, İş Sağlığı ve Güvenliği Yasası ile İŞKUR’daki reform düzenlemesi gibi düzenlemelerin bu dönemde çıkan ileride iftihar edeceği konular olduğunu söyledi.
YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)