BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaOtomotivElektrikli araba kullanmak zorunlu ama şarj etmek yasak----

Elektrikli araba kullanmak zorunlu ama şarj etmek yasak

Elektrikli araba kullanmak zorunlu ama şarj etmek yasak
02 Eylül 2022 - 10:12 www.finansgundem.com

Elektrikli araç kullanımını zorunlu kılan Kaliforniya’da eyalet sakinlerinden araçlarını şarj etmemeleri istendi.

FINANSGUNDEM.COM – DIŞ HABERLER SERVİSİ

Elektrikli arabaların pazar payı her geçen gün artıyor. Başta ABD olmak üzere birçok yerde hızla yayılan elektrikli arabalar, ABD’nin Kaliforniya eyaletinde zorunlu tutuluyor.

Fortune’dan Alena Botros’un haberine göre, geçen hafta onaylanan plan ile Kaliforniya’da benzinle çalışan otomobillerin satışının 2035 yılına kadar sona erdirilmesi öngörülüyor. Bu hamlesi Kaliforniya’yı elektrikli ve sıfır emisyonlu araçlara geçiş yapmaya çalışan ilk eyalet konumuna getiriyor.

Ancak bir sorun var: Kaliforniya, elektrikli araçları zorunlu kılsa da, araç sahiplerinden araçlarını şarj etmemelerini istiyor.

Enerji kıtlığı

Finansgundem.com’un derlediği bilgilere göre, yetkililerin bu isteğinin altında tüm dünyayı etkisi altına alan enerji kıtlığı sorunu yatıyor. ABD’nin Kaliforniya eyaletinde etkili olan sıcaklıkların milyonlarca kişiyi etkilemesi bekleniyor. Yoğun sıcakların etkisiyle özellikle klima kullanımının artacağını ve elektrik şebekelerinin bundan zorlanacağını düşünen yetkililer, vatandaşlardan hafta sonu boyunca elektrikli arabalarını şarj etmemelerini istiyor.

Kaliforniya, elektrikli ve sıfır emisyonlu araçlara geçiş yapmaya çalışan ilk eyalet konumunda bulunuyor.

Tasarruf bununla sınırlı değil

İşçi Bayramı’nın da kutlanacağı hafta sonu boyunca Amerikalıların elektrikli araçlarını şarj etmemeleri bekleniyor. Kaliforniya eyaletinin elektrik akışını denetleyen Kaliforniya Bağımsız Sistem Operatörü, bölge sakinlerini uzun hafta sonu boyunca, özellikle 16:00 - 21:00 saatleri arasında elektrikli araçlarını şarj etmekten kaçınmaya çağırıyor. Bu saat aralıklarının seçilme sebebi ise güneş battıkça klima ve güneş enerjisi üretiminin azalıyor olması. Operatör yaptığı açıklamada, “Kaliforniya ve Batı, artan enerji talebi nedeniyle şebekeyi zorlayabilecek aşırı sıcaklar bekliyor, özellikle de tatil olan hafta sonu boyunca” diyor.

Operatöre göre elektrikli araçları şarj etmemek, insanların enerji tasarrufu yapabilmesinin üç önemli yolundan biri. Diğer ikisi ise gereksiz ışıkları kapatmak ve termostatları 78 derece veya daha yükseğe ayarlamak.

Vali alay konusu oldu

Vali Gavin Newsom, önümüzdeki birkaç gün içinde beklenen olası elektrik kesintisi duyuruları ve sakinlerin araçlarını şarj etmemelerini söyleyen çelişkili mesajlar nedeniyle eleştirilere maruz kaldı ve alay konusu olsu.

Vali Newsom, Çarşamba günü bir brifingde, yaklaşmakta olan sıcak hava dalgasına değindi ve eyalet sakinlerinden elektrik tüketimini azaltmalarını istedi. Vali’nin odağında, büyük miktarda kömür tüketerek çevre kirliliğine neden olan Teksas eyaleti vardı.

Diablo Kanyonu 5 yıl daha açık kalacak

Daha uzun vadeli bir enerji krizinden kaçınmak amacıyla, Kaliforniyalı yetkililer Perşembe günü, eyalet elektriğinin neredeyse yüzde 9'unu üreten ve Diablo Kanyonu olarak bilinen, eyaletin faal durumdaki son nükleer santralinin ömrünü uzatmak için oy kullandı. Buna göre santralin, önceden planlandığı gibi 2025'te kapatılması yerine, mevcut iklim ve enerji krizine yardımcı olacağı düşüncesiyle santralin beş yıl daha açık kalması planlanıyor.

Kaliforniya'nın gazla çalışan arabaları aşamalı olarak kaldırma girişimi, ilk olarak iki yıl önce Vali Newsom tarafından duyurulmuştu. Kararın onaylanmasından bu yana, diğer eyaletlerin de bu yönde kararlar alması bekleniyor.

Vali Newsom yaptığı açıklamada, “Kirliliği azaltmak için atılması gereken cesur adımlara odaklanırsak iklim krizini çözebiliriz” diyor.

ABD'de elektrikli araçlar için kredi maddesi konuşuluyor

 

Çözüm elektrikli arabalarda mı?

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)