BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEkonomistlerden faiz tahmini----

Ekonomistlerden faiz tahmini

Ekonomistlerden faiz tahmini
14 Mart 2024 - 12:10 www.finansgundem.com

Ekonomistler, Merkez Bankası'nın bu ay faizi yüzde 45 seviyesinde sabit bırakmasını bekliyor

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Para Politikası Kurulu'nun (PPK) mart ayı toplantısına ilişkin medyan beklenti faizin yüzde 45,00 seviyesinde tutacağı yönünde oluştu. Ekonomistler, TCMB'nin alınan önlemlerin etkilerini, mart ayı enflasyonunu ve seçim sonrası kur tarafında bir normalleşme oluşup oluşmadığını görmek isteyeceği düşüncesiyle faizin değiştirilmeyeceği öngörüsünde bulundular. Ayrıca karar metninde sıkılaştırma söylemi dozunun artabileceği tahmin ediliyor.

Foreks Haber anketine katılan 24 ekonomistin 21'i faizin sabit bırakılacağı beklentisini dile getirirken, 3'ü faizin 250 baz puan ile yüzde 47,50 seviyesine yükseltilmesini bekliyor.

Ankette, 2024 yıl sonuna ilişkin görüş veren 11 ekonomistin medyan faiz tahmini yüzde 45,00 oldu. Yıl sonu faiz tahminlerinde maksimum beklenti yüzde 50,00, minimum beklenti ise yüzde 37,50 oldu. Geçen ayki Foreks Haber anketinde medyan tahmin yüzde 38,75 seviyesinde oluşmuş, tahmin aralığı ise yüzde 45,00 ila yüzde 35,00 bandında gerçekleşmişti.

Ekonomistler 2024 yılında hem Faiz artırımı hem de faiz indirimi bekliyor. "2024 yılında faiz indirimi bekliyor musunuz?" sorusuna yanıt veren 11 ekonomistin 6'sı "evet", 5'i ise "hayır" yanıtını verdi. "2024 yılında faiz artırımı bekliyor musunuz?" sorusunu yanıtlayan 10 ekonomistin 8'i "evet", 2'si ise "hayır" cevabını verdi.

Ekonomistler ilk faiz kararının nisan ayında ve artırım yönünde olacağını tahmin ediyor. 10 ekonomistin 7'si ilk değişikliğin artırım yönünde, 2'si ise indirim yönünde olacağı görüşünü iletti. İlk faiz kararı değişikliğinin zamanına ilişkin olarak ankete katılan 10 ekonomistin 5'i Nisan, 2'si Mart, 2'si Ekim ve 1'i ise 2025 yılının ilk çeyreğinde olacağını öngördü. Geçen ay düzenlenen Foreks Haber anketinde beklentiler eylül ayında ve faiz indirimi yönünde oluşmuştu.

Spinn Danışmanlık Kurucu Ortağı ve Ekonomist Özlem Derici Şengül, TCMB'nin aldığı önlemlerle aktarım mekanizmasının çalışmasını sağlamaya çalıştığına işaret ederek, son haftalarda mevduat faizlerinde ve tahvil faizlerinde gerçekleşen yükselişin yüzde 45,00'lik politika faizinin etkinliğinin arttığını gösterdiğini vurguladı.

Banka'nın alınan önlemlerin etkilerini, Mart enflasyonu gerçekleşmesini ve de seçim sonrası kur tarafında bir normalleşme oluşup oluşmadığını görmek isteyeceği görüşünü savunan Ekonomist Özlem Derici Şengül, "Bu nedenle de Mart PPK'da politika faizinin sabit tutulmasını bekliyorum." dedi.

Trive Yatırım Araştırma Direktörü Dr. Tuğberk Çitilci, TCMB'nin mart toplantısında politika faizinde herhangi bir değişiklik beklemezken, karar metninde sıkılaştırma söylemi dozunun artmasını beklediklerini kaydetti.

Çitilci, para politikasına destek için makro ihtiyati tedbirlerin alınmaya devam edeceği tahmininde bulunarak, liralaşma stratejisinin etkinliğini arttırıcı önlemlerin gelmesini beklediktlerini dile getirdi.

"Yerel seçimlere sayılı günler kalırken, para politikasında herhangi bir sürpriz olma ihtimalini senaryomuza almazken, yerel seçim sonrası sıkılaştırma döngüsünün artarak devam edeceği baz senaryomuzu oluşturmaktadır." diyerek görüşlerini ileten Dr. Tuğberk Çitilci, sıkılaştırma döngüsünde enflasyon dinamikleri dikkate alındığında 500 baz puanlık ilave faiz artışı potansiyeli bulunduğunu, TCMB’nin piyasa şartları olgunlaşınca ilk fırsat anında faiz indirimi aksiyonuna başlamasını beklediklerini ifade ederek, indirim konusunda 2024 yılı son çeyrek döneminin olası göründüğünü söyledi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası faiz kararı, 21 Mart Perşembe günü saat 14.00'te açıklanacak.

TCMB, Ocak ayı toplantısında faizi 250 baz puan artırmıştı. Hafize Gaye Erkan'ın TCMB Başkanlığı görevine geldiği Haziran ayından bu yana haftalık repo faizi toplamda 3.650 baz puan yükseltildi ve yüzde 8,50'den yüzde 45,00 seviyesine çıkarılmıştı. Hafize Gaye Erkan'ın istifa etmesinin ardından 3 Şubat 2024 tarihinde TCMB Başkanlığına Fatih Karahan atanmıştı. Şubat ayı PPK toplantısında faiz, piyasa beklentilerine paralel olarak yüzde 45,00 seviyesinde sabit tutulmuştu.

Yabancı bankalar TCMB'den faiz artışı bekliyor

 

Deutsche Bank'tan TCMB faiz tahminine 'enflasyon' güncellemesi

 

HSBC'den Türkiye büyüme ve enflasyon tahminine revizyon

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (2)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Hasan Talip14 Mart 2024 13:42

    TCMB hem “TL çok değersiz” der, hem TL’nin değerini neden düşürür. Demek yaptığı hesaplamada TÜİK verilerinin eksik ve yanlış olduğunu düşünüyor.

  • Hasan Talip14 Mart 2024 13:38

    TCMB referans faizi zaten % 46.5 oldu. Buna göre 150 baz puan artırılması iyi olacaktır. Hem piyasalara OVP devam ettirileceğinin mesajı verilmiş olur.