BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaPara PiyasaEkonomistler faiz kararını nasıl yorumladı?----

Ekonomistler faiz kararını nasıl yorumladı?

Ekonomistler faiz kararını nasıl yorumladı?
21 Mart 2024 - 14:57 www.finansgundem.com

TCMB'nin piyasaların beklemediği bir şekilde faizi 500 baz puan artırarak, enflasyon görünümünün kötüleşmesi halinde politikayı sıkılaştırmaya devam edeceğinin sinyalini vermesinin ardından ekonomistlerden ilk değerlendirmeler geldi.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası mart ayı toplantısında gösterge faiz oranını beklenmedik bir şekilde 500 baz puan artırarak yüzde 50'ye yükseltti ve enflasyon görünümünün daha da kötüleşmesi halinde politikayı sıkılaştırmaya devam edeceğinin sinyalini verdi. Piyasadaki genel beklenti, seçim öncesi faizlerin sabit tutulacağı yönündeydi.

Merkez Bankası'nın süpriz kararı sonrası ekonomistlerden ilk değerlendirmeler gelmeye başladı.

"İtibar kazandırıcı; hem TL'ye hem de Bankaya"

Ekonomist Uğur Gürses X'ten yaptığı paylaşımında TCMB'nin faiz kararını paylaşarak "İtibar kazandırıcı; hem TL'ye hem de Bankaya...Hem %50'ye hem de gecelik borçlanma faizini 53'e çekmiş oldu...'Seçimden önce yapamaz' algısını kırdı..." ifadelerine yer verdi.

Ekonomist Tunç Şatıroğlu ise Merkez'in Faiz artırımı kararına ilişkin "Bravo. Sonunda doğru bir hareket" ifadelerine yer verirken kararın geç alındığına değindi.

Şatıroğlu, paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Öncelikle tebrik ederim. Geçen ay yapsaydınız belki rezerviniz bu kadar erimezdi. Neyse, geç olsun ama olsun. Umarım yeterli olur. Rezervdeki erimeyi durdurur.  Epey geç kalındı çünkü. Bu faiz Ocak ayında 50 olmalıydı."

"Enflasyonun dikiş tutmadığının itirafı"

İktisatçı Prof. Dr. Hayri Kozanoğlu ise TCMB'nin faiz artırımını 'enflasyonun dikiş tutmadığının itirafı' olarak yorumladı.

Kozanoğlu, X'ten yaptığı paylaşımda şunları kaydetti:

"Politika faizi %50’ye çıkarıldı! Bant uygulamasıyla Nisan PPK’sına  kadar 300 puan daha artırma yetkisi alındı. Enflasyonun dikiş tutmadığı itiraf edildi. Ek sıkılaştırmadan söz edildi.
Çünkü rezervler dibe vurdu. Bu politika durgunluğun daha erken ve keskin yaşanmasını getirir!"

"Kararın daha erken alınması gerekirdi"

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Fatih Özatay ise Merkez'in kararının aklıselim olduğunu söylerken kararın daha erken alınması gerektiğini belirtti.

Özatay paylaşımında şu ifadelere yer verdi:

"Aklıselim hakim oldu.  Merkez Bankası politika faizini 5 puan artırdı: %50. Keşke daha önce yapsaydı... Umarım uygulanmakta olan programın eksikliklerini giderici adımlar da atılır. "TCMB, BBDK ve TÜİK" bağımsızlığı, kamunun düşünce kurumu niteliğinde DPT, adil ve hızlı çalışan bir hukuk sistemi..."

"Merkez Bankası yapılması gerekeni yapmıştır"

Eski TCMB Başekonomisti Hakan Kara ise faiz kararını paylaşarak "Merkez Bankası yapılması gerekeni yapmıştır. Kararı alanları tebrik ediyorum" dedi.

Ekonomist Dr. Mahfi Eğilmez ise X'ten yaptığı paylaşımında "Merkez Bankası'nın yükselmeye devam eden enflasyonu durdurabilmek için faizi arttırması doğru bir yaklaşımdır. Ne var ki maliye politikası gevşek kaldığı ve yapısal reformlara girişilmediği sürece faiz arttırımının etkisi sınırlı kalacaktır" ifadelerini kullandı. (Sözcü)

Merkez Bankası politika faizini yüzde 50'ye çıkardı

 

Capital Economics: TCMB'nin kararı cesaret verici

 

Dolar Merkez Bankası'na ne tepki verdi?

 

ETİKETLER :
YORUMLAR (3)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)
  • Numan Sevinç21 Mart 2024 23:43

    Merkez bankası rüştünü ispat etmiştir. Seçimden sonra dövizin daha çok düşeceğini sanıyorum. OVP aynı kadro ile devam eder.

  • Burhan 22 Mart 2024 12:16

    Düşmeyi bırak eksi negatif faiz getirisine kimse dövizini bozmaz aksine yatırımcılar dövizi alım fırsatına çevirir döviz yok döviz enflansyon üstü TL ye gercek reel faiz vereceksin beşyüz artış falan hikaye

  • Parasöz21 Mart 2024 15:28

    Gerçek dürüst bir ekonomist bu faiz artışının enflansyona paralel gerçek olmadığının gerçek faiz artışının açıklanan enflansyonun iki misline yakın olması gerektiğini dövize alım fırsatı vermekten başka hiçbir işe yaramadığını belirtir