BASIN TOPLANTISI - ETKİNLİK - KONFERANS
Basın Daveti Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği 06 Şubat 2020, 09:30

Türkiye Kurumsal Yatırımcı Yöneticileri Derneği (TKYD), 2019 yılında Emeklilik ve Yatırım Fonları performanslarını ve fonlara artan ilgiyi açıklıyor. 06 Şubat 2020...

Tüm Etkinlikleri Göster
BANKA HİSSELERİ
Hisse Fiyat Değişim(%) Piyasa Değeri

E-posta listemize kayıt olun, en son haberler adresinize gelsin.

Ana SayfaGündemEkonomide çözüm için bakanlar ve iş dünyası bir araya geliyor----

Ekonomide çözüm için bakanlar ve iş dünyası bir araya geliyor

Ekonomide çözüm için bakanlar ve iş dünyası bir araya geliyor
08 Temmuz 2021 - 08:39 www.finansgundem.com

Ekonomiden sorumlu bakanlar, iş dünyası ve sanayi sorunlarının saptanması ve çözüm önerilerinin geliştirilmesi için seri toplantılara başladı.

Ekonomiden sorumlu bakanlara Meclis komisyon üyeleri tarafından iletilen sorun ve talepler sonrasında ekonomide seri toplantılara başlanıldı. Banka kredilerinde kolaylaştırma, yeni serbest bölgeler ve ihracatta sorunlara dair ilişkin yeni kararlar bekleniyor. Hürriyet'ten Nuray Babacan haberine göre, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan ve ardından Ticaret Bakanı Mehmet Muş da partinin ekonomi kurmaylarıyla görüştü ve yapılan görüşmelerde, başta pandemi olmak üzere ekonomiye ilişkin şu görüşler paylaşıldı:

BANKALARIN SİCİL AFFI SORUNU

Bankaların yaptığı sicil affı ve kara listeden çıkarma işleminin uygulamasında sorun yaşanıyor. Sicil affına rağmen kara listeleri tutup, kredi talep edenlere vermiyorlar. O listeler çekmecede bekliyor. Özel bankalarda daha çok sorun yaşanıyor. Kamu bankalarında da zaman zaman sorun oluyor. Bu sorunun çözümüyle ilgili önlemler alınmalı.

SANAYİDE YENİLİKLER

Yatırım yapılacak alanların geliştirilmesi, organize sanayi bölgelerinin sorunların çözülmesi, yerli makine üretimi, ithal ikamesi olabilecek alt yatırımların, yerli üretimin desteklenmesi talepleri oldu. Bakanlar da, savunma sanayinde gelişmiş teknoloji yüzde 73’ü aştığı, makine sanayi başta olmak üzere yüksek teknoloji yatırımlarının artacağını dile getirdi.

İHRACATTAKİ SORUNLAR-SERBEST BÖLGE

Bazı ürünlerin ihracatında yaşanan güçlüklerin yaşandığı dile getirildi. Örneğin maske kumaşı ihracatında yaşanan sıkıntıdan örnekler verildi. Ayrıca, yurt dışındaki serbest ticaret bölgelerinin sayısının arttırılması talep edildi. Moğolistan’da kurulacak, yeni serbest bölge örnek olarak gösterildi. Benzer yeni kararlar alınacağı belirtildi.

KREDİLERDE KOLAYLIK

Toplantılarda, ihracat yapan KOBİ’lerle, ilk kez ihracat yapacak KOBİ’lerin, kullandığı, Merkez Bankası kaynaklı Eximbank kredilerinin koşullarının ve şartlarının iyileştirilmesi için çalışma başlatıldığı, Ticaret Bakanlığı’ndaki çalışmanın son aşamaya geldiği kaydedildi. Ayrıca, Perakende Yasası, Hal Yasası, Kooperatifcilik Yasalarının yeni dönemde çıkartılacağı öne sürüldü.

KARŞILIKSIZ ÇEK HAPSİ BİLMECESİ

Görüşmelerde, karşılıksız çeke hapis cezası konusunda iş çevrelerinden sürekli şikâyetler geldiği, hem suiistimalleri önlemek, hem de bankaları devreye sokarak sigorta sistemi gibi mekanizmalar kurma önerileri yapıldı. “Zaten baktığınızda, 4 yıldır hapis cezası uygulanmıyor, sürekli erteliyoruz. Mahkemeler sahte çeke hapis cezası vermek konusunda çekimser. Yani bu sistem işlemiyor. Yeni mekanizma kurmalıyız” önerileri yapıldı.

YATIRIM ORTAMI-TASARRUF FİNANSMANI ŞİRKETLERİ

Yatırım ortamının iyileştirilmesi, pandemiden kaynaklanan sorunların hızla çözülmesi talepleri gündeme getirildi. Tasfiye edilmek zorunda kalan faizsiz ev şirketleriyle ilgili bazı itirazlara, Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, “Kanun önünde herkes eşit muamele yapılacak. Kurallara uyanlar bu işe devam edecek” dedi. Tasfiye kararı verilen şirketlerin neredeyse tamamının doğu illerinde olduğu belirtiliyor.

Bankaların Kredi İşlemlerine İlişkin Yönetmelikte değişiklik

4. Yargı Paketi'nin birinci bölümü TBMM'de kabul edildi

 

YORUMLAR (0)
:) :( ;) :D :O (6) (A) :'( :| :o) 8-) :-* (M)